Mardin'de Şiir Festivali Devam Ediyor - Son Dakika
Güncel

Mardin'de Şiir Festivali Devam Ediyor

Mardin\'de Şiir Festivali Devam Ediyor

Mardin Artuklu Üniversitesi'nce düzenlenen "1.Uluslararası Şiir Festivali" kapsamında birbirinden farklı ülkelerden gelen şairler, tarihi mekAnlarda Türkçe, Arapça ve Kürtçe şiir sunum ve atölyeleri düzenliyor.

03.11.2012 17:47

Mardin Artuklu Üniversitesi'nce düzenlenen "1. Uluslararası Şiir Festivali" kapsamında birbirinden farklı ülkelerden gelen şairler, tarihi mekAnlarda Türkçe, Arapça ve Kürtçe şiir sunum ve atölyeleri düzenliyor.

Suriye, İran, Irak, İsrail ve Tacikistan'dan gelen 21 edebiyatçı ve şair 6 dilde seslendirdikleri şiirleri ile Mardinlileri mest etti. Şiir festivali kapsamında 5 tarihi mekanda 5 şairin düzenlediği atölyelerde öğrencilere eğitimler verildi. Zinciriye Medresesi'nde Haydar Ergülen ve Muhammed Taku, eski hükümet konağında Ercan Yılmaz ile Tekke Medresesi'nde Nilay Özer ve Kırklar Kilisesi'nde Selim Temo üniversite ve lise öğrencileri ile birlikte atölye çalışmaları yaptı. Bin 700 yıllık tarihi Kırklar Kilisesi'nde sunum yaparak ders veren Iraklı Kürt Şair Selim Temo, şiir kenti Mardin'de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Temo "Buraya şiiri konuşmak için geldik. Türkiye'de farklı ülkelerden gelen şairlerle bir arada olduğumuz için çok mutluyum. Biz şairler, birbirimizin dilini anlamazsak da söylemlerimiz, mesajlarımız birdir" şeklinde konuştu.

Atölye dersine katılan öğrencilerden Mehmet Deniz ise "Mardin'in bu tür mekanlarında şiir etkinliğinin yapılması öğrenciler için de oldukça faydalıdır. Özellikle birinci uluslararası festivali bu tür alanlarda bu tür mekanlarda yapılması daha sağlıklı oldu, bizler içinde hem tarihi bir mekanda Kürt şiirinin tarihini öğrenmiş olduk atölye çalışmalarıyla etkinliklerle konuşmacılarla bize katkı sağlamış oldu" diye konuştu.

Ders verenlerden Kırıklar Kilisesi Başpapazı Gabriyel Akyüz, Mardin'in zaten bu şekilde patentini aldığını söyledi. Akyüz, "Mardin dinler, diller kültürler diyarıdır. İşte bugün de patentin bir şekli burada yapılmıştır. Kürtçe şiiri hakkında Selim Temo tarafından öğrencilere bir ders verildi. İki saat süreyle biz de dinledik bu tür çalışmaların devam etmesini diliyoruz. Mardin'e yakışır Mardin'in patentine yakışır bir olgudur" diye konuştu.

Akyüz, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın isteği üzerine, Süryanice Şiirleri "Kutsal Ruhun Kavalı" adı ile Türkçe'ye çevirdiklerini söyledi.

Akyüz, kitapta Süryani kilisesi ataları tarafından "Kutsal Ruhun Kavalı" olarak adlandırılan Süryani Mor Efem'in şiirlerinin bulunduğunu ifade etti. Şiirlerin 4. yüzyılın ortalarında kaleme alındığını, eserlerin günümüze kadar korunduğunu, şiirlerin hepsinin 7 hece ölçüsüyle yazıldığını belirtti. Kitabın 400 sayfadan oluştuğunu söyleyen Akyüz, "Şiirlerini çevirdiğimiz şair hem aziz hem teolog hem şair hem dil uzmanı. Birçok cümleyi tek bir cümleyle anlatabilen bir zat. Toplanan şiirler daha önce belirlenmişti. Eski Mardin Metropoliti tarafından şiirler derlenmiş toplanmıştı. Kendi el yazısıyla bir kitapta toplanmıştı. O kitabın orijinal şekli de basıldı" şeklinde konuştu. - MARDİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Mardin'de Şiir Festivali Devam Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement