* Teknik Bilirkişi duruşmada, "Asansör nasıl çalışır, emniyet sistemi ve hangi sebeplerle emniyet sistemi görevini yapamaz" konularında bilgi verdi, "asansör maketi" üzerinden avukatların sorularını yanıtladı.
Ölen işçilerin avukatı Yıldız İmrek, "Bilirkişi ile Torunların avukatları arasında bir göz teması olduğu izlenimini edindik" demesi üzerine Mahkeme Başkanı Ahmet Civelek, "Bilirkişiyi kafes içine mi alalım? Vazgeçeceğiz bilirkişiyi dinlemekten böyle giderse..." diye cevap verdi.
Asansör firmasının avukatlarından Mustafa Güneş'in sorularına zaman zaman sinirlenen bilirkişi "Bu asansörün dışarı fırlayıp 25-30 kişinin hayatına mal olacak başka büyük bir kazaya sebebiyet vermediği için dua etmeniz lazım" dedi.
Mahkeme heyeti, dosyanın bilirkişiye gönderilmesine karar vererek davayı Nisan ayına erteledi.
Haber: Serpil KIRKESER/ İstanbul DHA
Mecidiyeköy'de 10 kişinin öldüğü asansör faciasına ilişkin 25 tutuksuz sanığın yargılandığı davada teknik bilirkişi dinlendi. İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, "Taksirle 10 kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan 2,5 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası istenen 24 tutuksuz sanık katıldı. Duruşmada asansör sisteminden anlayan Makine Mühendisi Sabri Becerik "Teknik Bilirkişi" sıfatıyla dinlendi.
ASANSÖR MAKETİ ÜZERİNDE BİLDİKLERİNİ ANLATTI
Mahkeme heyeti tarafından bir önceki celse dinlenilmesine karar verilen teknik bilirkişi "Asansör nasıl çalışır, emniyet sistemi ve hangi sebeplerle emniyet sistemi görevini yapamaz" konularında bilgi verdi. Sanık avukatlarından Mustafa Güneş, sanık avukatları tarafından mahkemeye getirilen asansör maketi üzerinden sorular sordu. Ölen işçilerin ailelerinin avukatı Yıldız İmrek, "Duruşma salonunda kurulan göz temaslarından, bilirkişi ile Torunların avukatları arasında bir göz teması olduğu izlenimi edindik" dedi.
"BİLİRKİŞİYİ KAFES İÇİNE Mİ ALALIM?"
Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Ahmet Civelek de "Bilirkişiyi kafes içine mi alalım? Vazgeçeceğiz bilirkişiyi dinlemekten böyle giderse" dedi. Mahkeme Başkanı Civelek, Avukat Mustafa Güneş'e de "Sizin sorularınızdan biz de rahatsızlık duyduk" dedi. Mustafa Güneş tekrar bilirkişiye sorular sordu ancak mahkeme heyeti, avukattan bilgi içeren sorular sormasını isteyerek uyardı. Ölen İşçilerin Avukatının "Bilirkişi neden burada?" diye sordu, Mahkeme Başkanı Civelek de "Bizi aydınlatsın diye çağırdık" diye cevap verdi.
SİNİRLENEN BİLİRKİŞİ: DUA ETMENİZ LAZIM
Duruşmaya verilen kısa aranın ardından tekrar söz alan Avukat Yıldız İmrek, bilirkişinin bilgi vermesini, kusur konusuna girmemesi gerektiğini belirtti. Avukat Mustafa Güneşin sorularına zaman zaman sinirlenen Teknik Bilirkişi "Bu asansörün dışarı fırlayıp 25 -30 kişinin hayatına mal olacak başka büyük bir kazaya sebebiyet vermediği için dua etmeniz lazım" diye konuştu.
OLAY YERİNDE KEŞİF YAPILMASI TALEP EDİLDİ
Tek tek söz alan sanık avukatları, müvekkillerinin duruşmalardan vareste tutulmasını ve yurtdışına çıkış yasaklarının kaldırılmasını talep etti. Söz alan Avukat İmrek de, "Dosyada sona doğru yaklaştık. Tanıklar, sanıklar dinlendi. Eksik kalmaması açısından keşif yapılmasını istiyoruz. 10 kişinin öldürüldüğü bir iş cinayeti davasında olduğumuzu göz önünde alırsak, ölümlü trafik kazalarında bile yıllarca sanığın tutuklu olduğu davaları da biliyoruz. Yurtdışına çıkış yasağının kaldırılması ve vareste tutulma taleplerinin, insan yaşam hakkına saygısız ve yersiz bir talep olduğunu düşünüyoruz. Talepler reddedilsin" şeklinde konuştu.
KEŞİF YAPILSIN TALEBİ REDDEDİLDİ...
Mahkeme heyeti, olay üzerinden çok süre geçtiğini, sıcağı sıcağına bilirkişinin inceleme yaparak rapor hazırladığını ve dosyaya sunduklarını hatırlattı ve yeni bir keşfin dosyayı daha fazla sürümcemede bırakacağından keşif talebinin reddine karar verdi. Yurtdışına çıkış yasağının kaldırılması talebini reddeden mahkeme heyeti, duruşmadan vareste tutulma taleplerini kabul etti.
BİLİRKİŞİ RAPOR HAZIRLAYACAK
Mahkeme heyeti, dosyanın 7 kişilik bilirkişi heyetine(2 iş güvenliği, hukukçu, 2 makine mühendisi, inşaat mühendisi ve elektrik mühendisi) verilmesine karar verdi. Dosyada bulunan tanık beyanları, tarafların beyanları, olay esnasında tutulan ve yapılan keşif, raporlar, fotoğraflar, bilgilerin titizlikle incelenmesine karar veren mahkeme heyeti, meydana gelen ölüm olayına ilişkin kusur durumuna dair inceleme yapılarak, olayda kimin veya kimlerin kusurlu olduklarının ve kusur derecelerinin ne olduğunu gösterir şekilde teferruatlı rapor istenmesine hükmetti. Bilirkişilerin istedikleri takdirde olay yerinde tespit yapmaları hususunda yetki verilmesini de kararlaştıran mahkeme heyeti, duruşmayı Nisan ayına erteledi.
İDDİANAME
İstanbul Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanan iddianamede, aralarında asansör firması sahibi ve iş güvenliği uzmanında bulunduğu 25 şüphelinin, "Taksirle 10 kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan 2,5 yıldan 22,5 yıla kadar ayrı ayrı hapisle cezalandırılmasını talep ediliyor.
Son Dakika › Güncel › Mecidiyeköy'deki 'Asansör Faciası'nda' Teknik Bilirkişi Dinlendi... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?