Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı'nın Kabulünün 91'inci Yıldönümünde Kahire'de Anıldı - Son Dakika
Güncel

Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı'nın Kabulünün 91'inci Yıldönümünde Kahire'de Anıldı

Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı\'nın Kabulünün 91\'inci Yıldönümünde Kahire\'de Anıldı

İstiklal Marşı'nın kabulünün 91'inci yıldönümünde Şair Mehmet Akif Ersoy, 10 yıl Türkçe dersi verdiği Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen törenle anıldı.

13.03.2012 05:32  Güncelleme: 09:35

Kahire Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde yapılan törene Türkiye'nin Mısır Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, Edebiyat Fakültesi dekanı, Mısır ünivresiteleri Türkoloji hocaları, edebiyatçılar, akademisyenler, Türkoloji öğrencileri ve Türk öğrenciler katıldı.

İstiklal Marşı'nın 91'inci yıldönümü etkinliğinde, İstiklal marşının kabulu, M Akif'in şiirleri, Türkiye Mısır edebiyat ilişkileri, İstiklal marşının tarihi, İstiklal marşının tarih şuuru ve Türkiye-Mısır ilişikileri, tebliğleri sunuldu.

Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, Türk gazateciler yaptığı açıklamada, 'Mehmet Akif Ersoy'un 12 yıllık Mısır misafireti sırasında Türkçe ve edebiyat dersleri vermiş olduğu üniversitedir. Helvan'da yaşamış Kahire'de ders vermiştir' dedi.

Son 3 yıldır Kahire Üniversitesi M Akif'i anma etkinlikleri düzenlemektedir. Bundan sonra da Mısır'da Akif'in etkinliklerin yapılması için anılması için sadece Türkiye'nin tek tarfalı çalışma yapmasına gerek kalmayacağını kaydeden Botsalı, İki ülkenin ortak kültür ve tarih mirasının parçası olan bizim İstiklal marşı şairimizin bu ülkenin de kültürel alanda yeri kurumsallaşmış olacağını' bildirdi.

Mehmet Akif'i programı bizim için önemli. M Akif'in şiirlerini dünya şuan her zamankinden daha fazla ihtiyaçı olduğunu söyleyen El Ezher Üniversitesi Türk Dili Okutmanı Dr. Abuzer Kalyon, "Savaşların olduğu bir dünyada barışı yakalayabilecek şiirler söyleyemiştir. İnsanlığın huzuru için bunlar fevkalede önemli şeyler" şeklinde konuştu.

Sakarya Üniversitesi Tefsir Prof. Dr. Davut Aydüz ise, "M. Akif bir şair olarak biliniyor. Şair olduğu kadar aynı zamanda o bir gazetecidir. Aynı zamanda o bir müfessirdir. Maalesef bu yönüyle bilinmemektedir." dedi. Tefsir profesörü olarak bir yüksek lisans öğrencisine 'Müfesfir olarak Mehmet Akif Ersoy' diye bir tez hazırlattığını söyleyen Aydüz "Mehmet Akif, Kuran mealini Türkiye Cumhuriyeti tarafından kendisine verilen bir görev olarak Mısır'da yazdı" dedi. Ersoy'un yaklaşık 11 yıl Mısır'da kaldığını 3 yıl mealinin müsvettesini yazdığını 4 yıl da onu tashih ettiğini ifade eden Aydüz "Fakat maalesef o meal basılamamıştır." dedi. Mehmet Akif için özellikle meal yazdığı Mısır'ın önemli olduğunu belirten Aydüz, "meal basılamamış ve daha sonra da maalesef yine Mısır'da yakılmıştır" dedi.

Programın sonunda tebliğleri sunan konuşmacılara plaket verilirken Kahire Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Türkçe dersleri verdiği anfiye Mehmet Akif Ersoy'un adı verildi. Mehmet Akif'in Helvan'da yaşadığı evin alınmasıyla ilgili çalışmalar sürdürülüyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı'nın Kabulünün 91'inci Yıldönümünde Kahire'de Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement