Mersin'de Yangın Tatbikatı Nefes Kesti - Son Dakika
Güncel

Mersin'de Yangın Tatbikatı Nefes Kesti

Mersin\'de Yangın Tatbikatı Nefes Kesti

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, yangın tatbikatı düzenledi.

26.06.2014 12:58  Güncelleme: 12:51

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yangın tatbikatı düzenlendi. Çok sayıda kara ekibi ile 1 helikopterin de havadan katıldığı tatbikat nefes kesti. Yaklaşık yarım saat süren tatbikatta ekipler, yangın sezonu öncesi güven verdi.

Merkez Mezitli ilçesine bağlı Kuyuluk Orman Deposu'nda gerçekleştirilen tatbikata, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca ile il ve ilçe protokol üyeleri katıldı. Tatbikat öncesi konuşan Orman Bölge Müdürü Abit Baca, yangın sezonu öncesinde son hazırlıkları gözden geçirdiklerini ifade ederek, "Mersin Orman Bölge Müdürlüğümüze bağlı 8 orman işletme müdürlüğümüzde 58 adet arazöz, 20 su ikmal aracı, 25 ilk müdahale aracı, 22 devriye motosiklet, 10 dozer, 7 greyder, 1 ekskavatör, 4 treyler ve 2 helikopter ile yangın sezonuna hazırız. Artık sıcaklar arttı. İnşallah bu sene de az yangınsız bir sezon diliyoruz. Her yıl ekiplerimiz yaklaşık bin yangına müdahale ediyor. Bu bin yangının 800'ü kırsal alanda çıkıyor. Bu yangınların yüzde 87'si insandan kaynaklı, dikkatsizlik ve ihmalden oluyor. Bundan dolayı vatandaşlarımızın, çiftçilerimizin, Yörüklerimizin bu konuda duyarlı olmalarını, en azından bu 3-4 aylık sürede hassas olmalarını, kesinlikle ateş yakmamalarını, herhangi bir duman gördüklerinde de hemen 177 yangın ihbar hattını aramalarını istiyoruz. İlk müdahale ne kadar erken olursa o kadar çok etkili oluyor. Ortalama yangına ilk müdahale süresi ülkemizde 17 dakika civarında. Biz bu sene 15 dakika ve altına indirmeyi istiyoruz" dedi.

"ORMAN ÜLKELERİN VE ÜLKEMİZİN EN DEĞERLİ VARLIĞI"

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise ormanların ülkelerin ve Türkiye'nin en değerli varlığı olduğunu belirterek, "İnsanoğluna Allah'ın bir lütfu. Gerek ekolojik hayatın değerlerinin dengelenmesi gerekse de insan yaşamının temel tüm değerlerini buluşturan, barındıran ve yaşatan bir kavramdır. Anadolu'da güzel bir laf var. Beşikten mezara kadar orman hayatımızın her alanında. Tabi sadece sevgi anlamında, sadece sevmek anlamında değil, orman ekonomik anlamda da çok önemli bir değer ve kavram aynı zamanda. Şüphesiz ülkelerin bu anlamda en değerli varlıkları olan ormanı korumak en öncelikli sorumluluk ve konularımızın arasındadır. Ormanın korunması anayasal bir görevdir. Fakat bunu buradan sevgi ile çoğaltan, ormana sevgiyi ve severek ormanı korumayı amaçlayan bir bilinç ve eşik düzeyine taşımamız gerekiyor. Çünkü ormanla buluşmanın, ormanla yaşamanın zenginliklerini anladığı zaman her insan, ormandan vazgeçmesi, orman kavramının dışında bir dünya düşlemesi mümkün değildir. Zenginliğimiz olan ormanların korunması, yaşatılması ve her düzeyde çoğaltılması sadece Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın, sadece Orman Genel Müdürlüğümüzün görevi değil her bireyin, her yurttaşın ve her kişinin görev ve sorumluluğu olmak zorunda. Herkes bunu bir ödev olarak kendi gündemine ve kendi önceliklerine katmak zorunda" diye konuştu.

YANGIN TATBİKATI NEFES KESTİ

Konuşmaların ardından Mersin Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri yangın tatbikatı gerçekleştirdi. Tatbikatta önce belli bir bölgeye toplanmış çalılıklar yakıldı. Ardından bölgeye gelen kara ekipleri ateşin etrafına köpük sıkarak yangının yayılmasını engelledi. Bu sırada göletten su alan helikopter havadan yangına ilk müdahaleyi yaptı. Bu müdahalenin üstüne kara ekipleri bir süre daha yangının etrafına köpük sıktı. Bir süre sonra göletten tekrar su alan helikopter yangına ikinci kez havadan müdahale etti. Bunun üzerine kara ekipleri yangına doğrudan müdahale etmeye başladı. Yaklaşık yarım saat süren tatbikat nefes keserken, ekipler de yangın sezonu öncesi güven verdi. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Mersin'de Yangın Tatbikatı Nefes Kesti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement