Mersin?deki Akkale Antik Kentin Gün Yüzüne Çıkarılacak - Son Dakika
Güncel

Mersin?deki Akkale Antik Kentin Gün Yüzüne Çıkarılacak

Mersin?deki Akkale Antik Kentin Gün Yüzüne Çıkarılacak

Mersin'deki Akkale antik kentin gün yüzüne çıkarılacakMehmet DOĞANER/ERDEMLİ(Mersin), (DHA) ? MERSİN'in Erdemli İlçesine bağlı Kumkuyu Mahallesindeki geç Roma döneminde kurulan Akkale antik kentinde çevre düzenlemesi yapılarak turizme kazandırılmak amacı ile çalışma başlatıldı.

25.04.2016 15:41

Mersin'deki Akkale antik kentin gün yüzüne çıkarılacak

Mehmet DOĞANER/ERDEMLİ(Mersin), (DHA) ? MERSİN'in Erdemli İlçesine bağlı Kumkuyu Mahallesindeki geç Roma döneminde kurulan Akkale antik kentinde çevre düzenlemesi yapılarak turizme kazandırılmak amacı ile çalışma başlatıldı.

Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Orhan Sarı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve ETSO'nun işbirliğinde Akkale antik kentinde çevre düzenlemesi yapmayı tasarladıklarını söyledi.

Mersin Üniversitesi Rektör Başdanışmanı Doç. Dr. Erol Yaşar, Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Aydınoğlu, Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nida Naycı ve ETSO yönetim kurulu üyeleri ile birlikte antik kentte ön inceleme yaptıklarını belirten Sarı, Kanlıdivane antik kentinde gerçekleştirilen çevre düzenlemesi projesinin daha geliştirilerek Akkale antik kentinde uygulanması için ön çalışma için adım attıklarını dile getirdi.

Erdemli bölgesindeki başta Akkale antik kenti olmak üzere tarihi ve kültürel değeri yüksek kalıntıların ayağa kaldırılması için oda olarak katkı sunmak istediklerini kaydeden Sarı, "Oda olarak Akkale antik kentinde önce restorasyon ardından da Kanlıdivane uygulanan çevre düzenleme projesinin geliştirilerek uygulanmasını arzu ediyoruz. Oda olarak projenin hayata geçmesi ve turizmin hizmetine sunulması için üzerimize düşen göreve hazırız. Biz bölgemizdeki tarihin ayağa kaldırılmasını istiyoruz. Buraya tıpkı Kanlıdivane Antik kentinde uygulanan projenin biraz daha geliştirilmişinin uygulanması konusunda proje hazırlayarak Kültür ve Turizm Bakanlığına sunacağız. Kabul görürse Akkale antik kenti kalıntılarının ayağa kalkması için destek sağlayacağız?? dedi.

Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Aydınoğlu ise Kanlıdivane antik kentinde tarihi ayağa kaldırmak ve gün yüzüne çıkartmak amacı ile başlatılan çevre düzenleme projesinin tamamlanarak hayata geçtiğini belirterek,"Kanlıdivane Antik Kentinde uygulanan projenin amacı antik kenti anlamak, öğrenmek ve tanımaya yönelik bir çalışma. Kanlıdivane'de yaklaşık 1 kilometre uzunluğunda yürüme yolları, parkurlar ve ziyaretçi merkezleri yapıldı. Geçmişte bu bölgeyi normal insanlar gezebiliyorken engelliler gezemiyordu şimdi engellilerin de gezmesine imkan sağlayan yollar yapıldı. Daha da önemlisi Kanlıdivane'nin antik öneminden kaynaklanan bazı özellikleri ayağa kaldırıldı" diye konuştu.

Kanlıdivane'nin antik dönemde bölgenin önemli bir zeytinyağı üretim merkezi olduğunu kaydeden Aydınoğlu, şunları söyledi:

"Burada temizlik yapıldı ve zeytinyağı üretim merkezini aslına uygun yaparak canlandırdık yani ayağa kaldırdık. Zeytinin kırıldığı ve preslenerek yağının çıkartıldığı mekanlar ortaya çıkartıldı. Bu çalışma Türkiye'deki önemli örneklerden birisi ve antik dönemde zeytinyağının nasıl yapıldığını ziyaretçilere canlı olarak gösterme şansına sahip olundu. Böylece Mersin'deki tarihin ayağa kalkmasına yardımcı olduk. Şimdi ise aynı projenin Akkale'de uygulanması için ön çalışma yapıldı. Proje için Kültür ve Turizm Bakanlığına müracaat edilecek uygun görülmesi durumunda çalışmalara başlanacak. Projenin uygulama kaynağını ise ETSO sağlayacak. Proje tamamlandığında hem bölgenin tanıtımı yapılmış olacak hem de daha çok ziyaretçinin gelmesi sağlanacak."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mersin?deki Akkale Antik Kentin Gün Yüzüne Çıkarılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement