Meyve Sabunu Geleneği Yaşatılmaya Çalışılıyor - Son Dakika
Güncel

Meyve Sabunu Geleneği Yaşatılmaya Çalışılıyor

Meyve Sabunu Geleneği Yaşatılmaya Çalışılıyor

Konya'da Osmanlı döneminde kullanılan ve halen 'Osmanlı Misk Sabunları' olarak adlandırılan meyve sabunu geleneği yaşatılmaya çalışıyor.

26.08.2010 11:48  Güncelleme: 12:04

Konya'da Osmanlı döneminde kullanılan ve halen 'Osmanlı Misk Sabunları' olarak adlandırılan meyve sabunu geleneği yaşatılmaya çalışıyor. Süs eşyası olarak yapılan kavun, karpuz, şeftali, armut şeklindeki sabunlarda meyvelere ait orjinal çekirdek ve saplar kullanılıyor.

5 aydır süs eşyası sabunların satışını yapan işyeri sahibi Gülsüm Şahin (32), Osmanlı Misk Sabunları'nın, Osmanlı geleneğini yaşatan bir kültür olduğunu söyledi. Bu sabunların Osmanlı İmparatorluğu döneminde padişahların gelen misafirlerinin sandıkları ile kızların çeyiz sandıklarına konulduğunu belirten Şahin, "Yapılan meyve sabunları şekil itibariyle tam bir el sanatı. Süs eşyası olarak kullanılıyor. Meyve sabunları aslına uygun olarak yapılıyor. Kavun, karpuz, şeftali, üzüm, armut şeklinde yapılan sabunlarda meyvelere ait orjinal çekirdek ve saplar kullanılıyor." dedi.

Süs eşyası olarak kullanılan meyve sabunlarının yanında bitkisel sabunlarda bulunduğuna dikkat çeken Gülsüm Şahin, şunları söyledi:

"Bunlar da tamamen doğal ve organik sabunlar. Kesinlikle bir kimyasal ürün içermiyorlar. Bu sabunlar egzama, sedef, kaşıntı, mantar, varis, sivilce, saç dökülmesi ve saç dibi yaralarında kullanılıyor. Bu sabunlar cilde masaj yapılarak en az 3 dakika bekletilip yıkanarak uygulanıyor.

Mesela katran sabunu, cilt için şifa sabunudur. Egzama, sedef, mantar ve kaşıntısı olan kişi bu sabunu kullandığı zaman faydasını görür. Fransız lavanta sabunu ise stresli olan, uykusuzluk, depresyon çekenlerin kullanabileceği bir sabun. Lavanta sabunu ile duş alındığı zaman kasların gevşediğini, daha rahat bir uyku sunduğuğunu görürsünüz. Kükürt sabunu da yüzünde sivilce olan kişilerin kullanabileceği bir sabun. Özellikle ergenlik çağında olanların sivilcelerini kurutur ve yağ dengesini sağlar. Kil sabunu da ciltteki siyah noktalardan arındırır ve hem ölü deriyi atarak cildin parlamasını hem de cildin ölü hücrelerden arınmasını sağlar."

Sabunlara ilginin yoğun olduğunu ifade eden Gülsüm Şahin, bitkisel sabunları 5 liradan, meyve sabunlarını da 3 ila 4 liradan sattıklarını söyledi.

Mehmet Kayhan YILDIZ/ KONYA - DHA

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Meyve Sabunu Geleneği Yaşatılmaya Çalışılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement