Uluslararası Hukukçular Birliği (UHUB) Genel Sekreteri Avukat Necati Ceylan, Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesine ilişkin yaptığı açıklamada, en temel hukuk kurallarının hiçe sayıldığını bildirdi.
UHUB Genel Sekreteri Avukat Necati Ceylan yaptığı yazılı açıklamada, Mısır'da maddi bulgular yerine belirli bir cemaat, siyasi parti mensubu veya darbe muhalifi olmanın idam cezası için yeterli görüldüğünü belirtti.
Açıklamada idari kararlarla binlerce kişinin hürriyetlerinin kısıtlandığını ifade eden Ceylan, şunları kaydetti:
"Şimdi de yargı ayağında en temel hukuk kuralları hiçe sayılarak 20 dakikada 529 ölüm cezası verilerek adeta hızlı karar okuma yarışması tertip edilmiştir. Yargılama adaletin gerçekleşmesi için en önemli kurumdur. Adalet için yargılama mekanizmasında iddia ve savunma dengesini korumak gerekir. Savunma hakkı ihlal edilmiştir. Gerek sanıklar ve gerekse savunma avukatlarına iddialarla ilgili savunma ve düşüncelerini söyleme imkanı verilmemiştir. Yargılamayı yapan mahkeme bağımsız, tarafsız değildir. Yargılama şeffaf olmamış, duruşmalar aleni yapılmamıştır. Kısaca adil yargılanma hakkı ihlal edilmiştir. Yargılama uluslararası standartlara uygun bir şekilde yapılmamıştır."
Açıklamada, "Herhangi bir gerekçe ile darbeleri yok saymak, meşru göstermek darbe ile gelen hukuksuzluk ve hak ihlallerine ortak olmak demektir" diyen Ceylan, Mısır'da gerçekleşen askeri darbeye destek veren veya zımnen onaylayan, bütün ülke ve kuruluşların hak anlayışlarını tekrar gözden geçirmeleri ve tutarlı davranmak zorunda olduklarını unutmamaları gerektiğini kaydetti. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Mısır'da 528 Kişinin İdama Mahkum Edilmesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.