USAME AHMED - Mısır'da müzik eğitimi alan görme engellilerden oluşan grup, diğer orkestralardan farklı olarak çaldıkları eseri maestro çubuğuyla değil kulaklarıyla takip ediyor.
Kahire'de 1954 yılında kurulan Emel ve Nur Vakfı, engellilere her alanda destek olmayı amaçlıyor. Vakıf bünyesindeki müzik akademisinde eğitim alan görme engellilerin oluşturduğu orkestra, her yıl yurt içi ve yurt dışında birçok konser veriyor.
Orkestranın halihazırda 43 üyesi var. Yaşları 15 ile 45 arasında değişen topluluk üyelerinin hepsi kadın.
Görme engellilere yönelik Braille alfabesi ile kabartma yazılardan nota eğitimi alan grup, keman, viyola, çello, klarnet ve def gibi müzik aletlerini, ritme kulak kesilerek büyük bir uyum içinde çalıyor.
Zorlu çalışma süreci
Orkestra şefi Muhammed Said Başa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müziğin görme engelliler için başlıca hobilerden biri olduğunu, ancak bir orkestrada görev almanın çok çalışma gerektirdiğini söyledi. Başa bu süreci şöyle anlattı:
"Orkestra üyelerinin her biri, ilgisine ve maharetine göre bir enstrüman seçiyor. Önce hepsiyle ayrı ayrı ilgileniyoruz. Çaldıkları enstrümanı iyice öğretiyoruz. Sonra aynı aleti çalanlarla grup dersleri yapıyoruz. Son olarak farklı enstrümanları çalanları bir araya getirerek provalar yapıyoruz."
Başa, grubun, bu zorlu sürecin ardından çıktığı konserlerde orkestra şefini görmeden ahenk içinde sanatlarını icra ederek başarılarını kanıtladığını belirtti.
Yurt dışı dahil birçok yerde konserlere devam ettiklerini aktaran Başa, "Bunlardan en meşhuru Dünya Müzik Günü münasebetiyle 21 Haziran 2009'da ve 2015'te Fransa'da verdiğimiz konserler oldu. 2015'teki konsere iki Fransız bakan ile Mısır'ın Paris Büyükelçisi de katılmıştı." dedi.
Görme engelliler orkestrası şefi Başa, çalışmalarına basından ve hükümetten daha fazla ilgi beklediklerini kaydetti.
"Kendimi kemanın sesine verdim"
Orkestrada keman çalan Şeyma Yahya (33) ise müziğe ilgisinin küçük yaşlarda başladığını ve daha ilkokul sıralarındayken akademinin sınavlarına girdiğini anlattı.
Yahya, "Sınavları kazandığımda çok mutlu oldum, çünkü hayalimi gerçekleştirme imkanı buldum. Kemanı öğrendikten sonra okul hayatım boyunca akademinin çeşitli dönemlerinde kurulan orkestralarda yer aldım." dedi.
Yurt dışındaki konserlere de katıldığını belirten Yahya, "İlk olarak ortaokul öğrencisiyken Kanada'ya gittim. Grubun en küçük üyesiydim. Başta hata yapacağım diye çok gergindim. Ama sonra kendimi kemanın sesine verdim ve başarılı oldum." diye konuştu.
Orkestranın Almanya, Macaristan, Avusturya, Slovakya, Avustralya, Hindistan gibi çeşitli ülkelerde konserler verdiğini dile getiren Yahya, "Görme engelliler orkestrası, her gittiği ülkede büyük beğeni topluyor. Engelli müzisyenler Mısır'ın adını birçok ülkede duyurdu." ifadelerini kullandı.
Mısır Müzisyenler Sendikası'na seslenen Yahya, görme engelliler orkestrasının da sendikaya kabul edilmesi çağrısında bulunarak, "Mısır devlet radyosunda Emel ve Nur Grubunun orkestrasından parçalar duymayı hayal ediyorum." diyerek sözlerini tamamladı.
Son Dakika › Güncel › Mısır'da Görme Engelliler Orkestrası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?