Mısır'da "Yeni Kabinenin" Geleceği - Son Dakika
Güncel

Mısır'da "Yeni Kabinenin" Geleceği

Mısır'da, kabinedeki değişikliğin ardından hükümeti zor günlerin beklediği belirtilirken, ülkedeki mevcut ekonomik ve siyasi durum göz önüne alındığında yeni kabinenin geleceğine yönelik farklı görüşler dile getiriliyor.

25.03.2016 10:32

Mısır'da, kabinedeki değişikliğin ardından hükümeti zor günlerin beklediği belirtilirken, ülkedeki mevcut ekonomik ve siyasi durum göz önüne alındığında yeni kabinenin geleceğine yönelik farklı görüşler dile getiriliyor.

Kabinedeki revizyona ilişkin AA muhabirine konuşan Kahire Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Nafia, bakanların seçiminde net kriterlerin olmadığını belirterek, "Yeni kabineyle 25 Ocak 2011'den önceki kabine arasında fazla fark yok" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin bakan adaylarının seçiminde, ilk olarak güvenlik raporlarını esas aldığını belirten Nafia, daha sonra kapasite ve kişisel yeteneklerden uzak, tecrübeli kişiler içermeyen dar bir çerçeveyle aday listesini belirlediğini savundu.

"Yeni bakanların belirlenmesi için parlamentodaki büyük partilerle istişare edilmesi gerekiyordu" diyen Nafia, "Cumhurbaşkanı Sisi, kendisini mutlak ve tek otorite zannettiği için durum böyle olmadı." ifadelerini kullandı.

Nafia, Mısır'ın halihazırda teknokrat olmayan ülkedeki tüm grup ve akımları bünyesinde toplayan bir hükümete ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, "Siyasetle alakası olmayan yeni hükümet, özellikle siyaset alanında büyük zorluklarla karşılaşacak. Yeni hükümetin ömrü uzun olmayacak." görüşünü dile getirdi.

Yeni hükümetin mecliste kabul görmesi

Parlamentodaki bağımsız milletvekili Heysem el-Hariri ise yeni hükümetin meclis onayından geçme aşamasında olduğunu ifade ederek, mecliste çoğunluğa hakim Mısır'a Destek Koalisyonu'nun yeni hükümetle "balayı" yaşadığını ve hükümete destek vereceğini kaydetti.

"Sosyal adalet dosyası, yeni hükümetin öncelikleri arasında yer almalı" diyen Hariri, cumhurbaşkanı ve hükümet başta olmak üzere yönetimin sosyal adaletin oluşturulmasına gerekli önemi vermemesinin, ülkedeki krizi çözüme kavuşturmayacağını ifade etti.

"Yeni hükümet, eski hataları yapmayacak"

Ahram Stratejik ve Siyasi Araştırmalar Merkezi Uzmanı Yusra Azbavi ise yeni hükümetin mevcut durumun zorluğuna rağmen vatandaşlarla doğrudan ilgili konular başta olmak üzere yaşanan krizlerin çözülmesi için çalışacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Yeni hükümet, önümüzdeki pazar meclise sunulması beklenen bir programla geliyor. Bu programda tamamlanmış ve yarım kalmış dosyalar ele alınacak. Milletvekilleri, hükümetin değerlendirmesini, kabine ya da hatalı olduğunu düşündükleri bir bakana güvenoyu vermeyerek yapacaklar."

Azbavi, yeni hükümetin ele alacağı konuları ise "Hizmetler, yaşamla doğrudan ilgili konular, 25 Ocak 2011 devrimi ve onun öncesindeki bütçe açığı, mevcut ekonomik kriz, Süveyş Kanalı'ndan geçen gemilerin sayılarındaki ciddi düşüşün sonuçları." şeklinde sıraladı.

Nahda Barajı meselesi

Revizyona giden bakanlıklar arasındaki Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Hüssam Magazi'nin yerel basında Nil sularının paylaşımıyla Nahda Barajı dosyasındaki başarısızlığına ilişkin ise Azbavi, "Yeni hükümet, Nahda Barajı konusunda yapılan eski hatalardan imtina etmeye çalışacaktır. Baraj konusunda Etiyopya ile gerçekleştirilen görüşmelerde daha fazla kazanım elde etmeye bakacaktır." ifadelerini kullandı.

Azbavi, hükümetin muhaliflerle uzlaşı yolunda ilerlediğini söyleyerek, "Uzlaşı konusundaki siyasi meselelerde, hükümetin rolü olsa da temelde bu konu cumhurbaşkanıyla bağlantılıdır." dedi.

Mısır yönetimi, muhalif kesimdeki siyasilere yönelik uygulamaları sebebiyle genel hak ve hürriyetleri ihlal ettiği gerekçesiyle uluslararası suçlamalar ve eleştirilere maruz kalıyor. Mısır Cumhurbaşkanlığı ve İçişleri Bakanlığı ise bu suçlamaları yalanlayarak, kanunlara bağlı olduklarını belirtiyor.

Avrupa Parlamentosu mart ayında Mısır'da işkence, zorla kaybetme ve tutuklama vakalarının yaygın olaylar haline geldiğini teyit etmişti. Kahire'de 25 Ocak Devrimi'nin 5. yıl dönümünde kaybolan Cambridge Üniversitesi öğrencisi 28 yaşındaki İtalyan genç Giulio Regeni'nin, Kahire- İskenderiye yolunda ölü bulunmasının ardından Avrupa Birliği, olayı şiddetle kınamış, ülkeye milletvekili heyetinin gönderilmesi yönünde karar almıştı. İtalya'nın Kahire Büyükelçisi Maurizio Massari, gencin vücudunda çok sayıda darp izi, morluk ve yanma belirtileri bulunduğunu kaydetmişti.

Mısır'da, kabine revizyonu kapsamında önceki gün, Ulaştırma, Adalet, Sivil Havacılık, Maliye, Su Kaynakları ve Sulama, Kamu İşleri, Tarihi Eserler, Çalışma, Turizm ve Yatırım olmak üzere 10 yeni bakan, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin huzurunda yemin etmişti.

Mısır'da demokratik yollarla seçilen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 3 Temmuz 2013'teki askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılmasının ardından feshedilen meclis, 3 yıl sonra Ocak 2016'da ilk kez toplanmıştı. Bu tarihten itibaren kabinede revizyon beklentisi öne çıkmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır'da 'Yeni Kabinenin' Geleceği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement