Mısır'da sadece bağımsızların yarıştığı parlamento seçimlerinin birinci aşamasının ikinci turunda yurt içinde oy verme işlemi sürüyor.
Mısır'ın 14 ilinde 99 seçim bölgesinde gerçekleştirilen ve 418 adayın 209 sandalye için yarıştığı ikinci aşamada Minya, Giza'daki El-Heram bölgesi, İskenderiye'deki Sidi Cabir ve Er-Reml bölgelerinde oy verme işlemine katılımın zayıf olduğu belirtildi.
Yüksek Seçim Kurulu sözcüsü Ömer Mervan yaptığı yazılı açıklamada, seçimin ilk aşamasının birinci turunda 4 adayın gerekli salt çoğunluğu sağlayarak seçilmesinin ve Er-Reml Evvel, Demenhur kentleri ile Beni Suveyf'te 4 seçim bölgesinde de seçimlerin iptali ve 13 kişinin adaylığının düşürülmesinin ardından gerçekleştirilen ikinci turda adayların sadece 99 seçim bölgesinde 209 sandalye için yarıştığını ifade etti. Açıklamada, ikinci turda en fazla oyu alan adayın seçileceği ifade edildi.
İkinci aşamanın Kahire'nin de aralarında bulunduğu 13 ildeki ilk turu 22-23 Kasım'da
Mısır'da 3 Temmuz 2013 tarihindeki askeri darbenin ardından ilan edilen "Yol Haritası"nın üçüncü merhalesi olan Parlamento seçimleri, birinci aşamada 14, ikinci aşamada başkent Kahire'nin de içinde bulunduğu 13 ilde ayrı ayrı gerçekleşiyor. İlk aşamanın ilk turunda halk, parti listeleri ve bağımsızların seçimi için sandık başına giderken, seçilemeyen bağımsız adaylar arasında ikinci turda ayrı bir oylamaya yapılıyor. İkinci turda en çok oyu alan adaylar milletvekili olmaya hak kazanıyor. 14 il bazında yapılan ilk aşamanın ilk turu yurt dışında 17-18, yurt içinde 18-19 Ekim tarihlerinde yapılmıştı. İkinci tur ise yurt dışında 26-27, yurt içinde de 27-28 Ekim'de gerçekleştiriliyor.
13 il bazında yapılacak ikinci aşamanın ilk tur seçimlerinin yurt dışında 21-22, yurt içinde 22-23 Kasım, ikinci turunun ise yurt dışında 30 Kasım-1 Aralık, yurt içinde 1-2 Aralık tarihlerinde yapılması planlanıyor. 540 milletvekilinden oluşan Mısır Parlamentosu'nda birinci aşamada 226, ikinci aşamada 214 olmak üzere 420 bağımsız ve her iki aşamada da 60'şardan 120 kişi parti listelerinden seçilebiliyor.
Kesin seçim sonuçlarına göre ilk turda parti listeleri kontenjanına ayrılan 60 sandalyenin tamamını "Mısır Sevgisi İçin" koalisyonunun elde ettiği, 226 koltuk için yarışan 2 bin 548 bağımsız adaydan sadece 4'ünün milletvekili olmaya hak kazandığı ve 222 koltuk için yeniden seçim yapılacağı kaydedilmişti.
Ülkenin tarihi partilerinden Vefd ve Selefi hareketin siyasi kanadı Nur Partisi ile "Mısır Sevgisi İçin Koalisyonu" seçimlere katılan iki önemli siyasi akımı oluşturuyor. Seçimleri Müslüman Kardeşler'in siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP), Devrimci Sosyalistler, Muhammed el-Baradey tarafından kurulan Dustur Partisi, Eymen Nur liderliğindeki Devrimin Yarını Partisi gibi siyasi akımlar boykot ediyor. Eski Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa liderliğindeki Kongre Partisi'nin ise boykot ettiğini duyurmamasına rağmen seçimlere katılmaması dikkati çekiyor.
Son Dakika › Güncel › Mısır'daki Parlamento Seçimleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?