Mısır'da, darbe ile görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi döneminde terör saldırılarıyla gündeme gelen Sina yarımadası, ordunun yönetime el koymasıyla birlikte bölgenin yeni kaos merkezi olmaya doğru gidiyor. İsrail sınırında, geçit vermez çölleriyle bilinen Sina yarımadasının Mursi'nin seçilmesiyle birlikte neden hedef haline geldiği merak ediliyor.
Bölgeyi iyi bilen uzmanların Hazreti Musa'nın çıktığı 'Tur Dağı' nedeniyle özellikle İsrail açısından 'stratejik' önemine dikkati çektiği Sina yarımadası, Asya'dan Afrika'ya karadan geçişin önemli merkezlerinden biri olarak görülüyor. Kızıldeniz ile Akdeniz arasında Süveyş Kanalını da yanında barındırması bu kara parçasının önemini bir kat daha artırıyor. Sina Yarımadası'nın İsrail'le 265 km'lik sınır boyunun yanında Gazze'yle olan sınır uzunluğu da 14 kilometre'ye ulaşıyor.
Yarımadanın Akdeniz kıyısındaki Refah ve Ariş bölgelerinde çoğunluğu Filistinli, iç bölgelerde en belirgin 12 büyük Arap Bedevi kabileleriyle toplam nüfusu 500 bine yaklaşıyor.
-Tur Dağı Sina'da...
Geçimlerini çoğunlukla deve ve koyun yetiştiriciliğiyle sağlayan bir kısım bedevi kabilelerinin yanında, yarımadanın kıyı kesimlerindeki tarıma elverişli alanlarda hurma, zeytin ve şeftali üretimi de yapılıyor. Sahil kesimlerinde balıkçılığın yanında dağlık bölgelerde avcılık ve sınır üzerinden kaçakçılığın çöl ikliminde genel geçim kaynaklarından biri olduğu biliniyor.
Sayıları 500 ile 12 bin arasında değişen Sevarke, Ermilat, Arab Katıye, Mesaid, Bili, Terabiyn, Ayayde, İhvitat, Teyaha, Savalha, İkbi, Cebeliyye, Mziyna, İ'likat, Kararşa, Badara ve Tavara adlı kabileler, Sina'nın en ünlü kabileleri olarak kabul ediliyor.
İdari olarak iki ayrı vilayete ayrılmış olan Sina'da, Kuzeyin başkenti Ariş iken, Güney Sina Vilayeti'nin başkenti ise Musa Peygamberin çıktığı söylenen ünlü Tur Dağı'nın bulunduğu Tur kenti..
Kuzey'in en önemli yerleşim bölgeleri arasında Süveyş Kanalı üzerinde doğuyu ve batıyı birbirine bağlayan Kantarat Şark ve Kantarat Garb, Kuzey'de Ariş ve Gazze sınırında Rafah, daha çok bedevi yerleşimine sahip olan Şeyh Züveyd kentleri sıralanıyor.
Mısır'ın Güneyinde Asvan barajıyla Ürdün'ü birbirine bağlayan ve STFA Türk Şirketi tarafından projesi yapılmış yüksek enerji hattı, Sina'nın tam ortasında Nihil ve Timid kasabalarından geçiyor.
-Doğal zenginlikleri var
Kızıldeniz üzerinde Şarm eş-Şeyh tatil kenti turizm alt yapısıyla yılın her mevsiminde dış turizme yönelik çalışan önemli merkezlerden biri.
Akabe kentleri turizmin yanında limanıyla deniz taşımacılığında Sina'da önemli bir nokta olarak görülüyor. Güney Sina'nın Nuvayba kenti ise 6 Ekim savaşı sonrası Türkiye'deki Osmanlı arşivlerinden getirilen bir belgeyle Mısır'a aidiyeti ispatlanarak ülkeye 1996 yılında katılan son kara parçası.
Süveyş Kanalı üzerinden Sina'ya geçiş 4'ü yüzer bir asma ve bir açılır kapanır köprüyle kanal altından geçen bir tünelle sağlanıyor.
Sina'da yüksek dağların arasından bölgeyi Kuzeyden güneye bağlayan üç ana eksen bulunuyor. Bunlardan biri doğu sınırına paralel Kasime'den Kuzey'de Ariş'e ve Ebu Acile'ye uzanan hat. Ardından, Sina'nın ortasında Kuzey'de Cifcafe boğazıyla, Güney'de Mitla geçitleri bulunur. Üçüncü hattı da Süveyş Kanalı oluşturuyor.
Süveyş Körfezi'nin doğu sahilleri petrol üretim yataklarıyla bilinirken, Sina'da üretimi yapılan madenler arasında manganez, demir, silis kumu, kireç, kömür, sülfür, sofralık tuz, fosfat, kurşun ve çinko bulunuyor. - Kahire
Son Dakika › Güncel › Mısır'ın Sorunlu Yarımadası: Sina - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?