Mısır-Katar Yakınlaşmasının Yansımaları - Son Dakika
Güncel

Mısır-Katar Yakınlaşmasının Yansımaları

Katar merkezli el Arab gazetesi: "Mısır'da cezaevinde bulunan El Cezire kanalı muhabirleri yakında serbest bırakılacak" Eş Şark Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Haremi: "Önümüzdeki günlerde El Cezire'nin tutuklu gazetecilerinin serbest bırakılmasına ve kanalın Mısır'da çalışmasına izin verileceğine tanık.

24.12.2014 16:01

Mısır'da, "darbe karşıtı yayın yaptıkları" gerekçesiyle uzun zamandır tutuklu bulunan Katar merkezli El-Cezire kanalı çalışanlarının serbest bırakılacağı iddia edildi.

Katar'da yayınlanan El-Arab gazetesi, isminin açıklanmasını istemeyen bir güvenlik kaynağına dayandırdığı haberinde, Mısır'da 7 ile 10 yıl hapis cezasına çarptırılan El-Cezire televizyonu muhabirlerinin çok yakında cumhurbaşkanlığı affıyla serbest bırakılacağını ileri sürdü.

Haberde, Kahire'nin, ofisleri kapatılan kanalın yeniden yayına başlaması için yakında izin vereceği ve iki ülke arasındaki buzların eritilmesine yönelik diplomat pasaportu taşıyan Katarlılara vize şartının da kaldıracağı ifade edildi.

Katar gazetelerinden Eş-Şark'ın Genel Yayın Yönetmeni Cabir el-Haremi ise sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabında, "Önümüzdeki günlerde El Cezire'nin tutuklu gazetecilerinin serbest bırakılmasına ve kanalın Mısır'da çalışmasına izin verileceğine tanık olacağız" ifadelerine yer verdi.

Öte yandan Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop da Mısır'da tutuklu El-Cezire muhabirlerinden, vatandaşı Peter Greste'nin serbest bırakılmasına ilişkin yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde, Mısırlı meslektaşıyla yaptığı telefon görüşmesine ilişkin bir televizyon kanalına verdiği demeçte, kendisine konunun incelendiği bilgisinin iletildiğini kaydetti.

-Gazeteciler iki senaryoyla karşı karşıya

Hukukçular, konuya ilişkin muhtemel iki senaryo üzerinde duruyor. Bunlardan ilki, cumhurbaşkanlığı affının çıkması. Af çıkarsa dava sonlanmış olacak ya da Cumhurbaşkanı kanunların kendisine verdiği yetkiyi kullanarak tutuklu gazetecilerin ülkelerine teslim edilmesine karar verecek.

Gazetecilerin savunma heyetinin temyiz talebinin kabul edilmesi durumunda ise dava yeniden görülecek. Gazeteciler ya suçlu bulunacaklar ya da beraatlerine hükmedilecek.

Mısır yönetiminin, yabancı tutukluları ülkelerine teslim etmesi konusuna değinen eski İçişleri Bakan Yardımcısı ve güvenlik uzmanı Rıfat Abdülhamid de bu senaryonun suçlu bulunmuş ancak hukuki süreçleri sonlanmamış kişileri kapsadığını söyledi.

Abdulhamid, iki ülke arasında hukuki bir anlaşmanın imzalanması şartıyla Kahire ve Doha arasındaki bu anlaşma gereği Mısır'ın Katar'da ikamet eden Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) üyelerinden haklarında dava açılmış olanların teslimine karşılık gazetecilerin tesliminin daha akla yatkın olduğunu belirtti.

Gündemde tazeliğini koruyan konuyla ilgili henüz herhangi bir resmi açıklama yapılmazken, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, geçen ay France 24 televizyonuna verdiği demeçte, "El-Cezire çalışanlarının cumhurbaşkanlığı affıyla serbest bırakılması kararı inceleniyor. Mısır ulusal güvenliğine uygun olduğu görülürse yapacağız. Gazetecilerin yakalandığı ya da mahkemeye sevk edildiği dönemde ben yetkili ya da karar sahibi değildim. Şayet o dönemde ben olsaydım, Mısır ulusal güvenliği için en uygun olanı bulurdum. İşin aslı onların ülkelerine yollanması ve dosyanın kapatılmasıydı. Mısır ulusal güvenliğine uygun olduğu görülürse yapacağız" demişti.

Peter Greste, 29 Aralık 2013'te, gazeteci arkadaşları Muhammed Fehmi ve Bahir Muhammed ile birlikte Kahire otelde Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) lehine yanıltıcı haber yaptıkları gerekçesiyle tutuklanmıştı. Haklarında yapılan suçlamaları reddeden Greste ile diğer 2 meslektaşı, halen Mısır'da hapiste bulunuyor. Greste ve arkadaşları, darbeciler tarafından 7 ile 10 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılmıştı.

Mısır'da temyizin son mercii olarak kabul edilen "Nakd Mahkemesi"nin tutuklu gazetecilerle ilgili davayı 2015 yılının ilk gününde ele alması bekleniyor.

-İlişkiler son günlerde normalleşme seyrine girdi

Mısır'da demokratik yollarla seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 3 Temmuz 2013'te darbeyle görevinden uzaklaştırılmasının ardından El-Cezire kanalına getirilen yayın yasağı ve çalışanlarının hapse mahkum edilmesi, gerginliğe neden olmuş, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin seviyesi düşürülmüştü. Katar, darbenin ardından çok sayıda İhvan yetkilisine kapılarını açmıştı.

Doha ve Kahire yönetiminin, Temmuz 2013'te Mısır'da yaşanan askeri darbenin ardından gerilen ilişkileri, Suudi Arabistan'ın girişimiyle son dönemde yapılan ziyaret ve açıklamalarla normale dönmeye başladı.

20 Aralık'ta, Katar Emiri Temim bin Hamad Al Sani'nin özel temsilcisi Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz'in temsilcisi Halid Abdulaziz et-Tuvicri, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'yle bir araya gelmişti.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ala Yusuf, düzenlediği basın toplantısında, konuya ilişkin "Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz'in Katar ile Mısır arasındaki gerginliğin giderilmesi için başlattığı girişimi yakın zamanda pratiğe dökmeyi istiyoruz" ifadesini kullanmıştı. - Kahire

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır-Katar Yakınlaşmasının Yansımaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement