'Mor Menekşe' Artık Antalya'da - Son Dakika
Güncel

'Mor Menekşe' Artık Antalya'da

\'Mor Menekşe\' Artık Antalya\'da

Ali İsmet Öztürk, Türkiye'deki havacılık kültürünün gelişmesi için 'Air Show'ların artırılması gerektiğini söyledi.

08.05.2013 10:46  Güncelleme: 10:47

Özel yapım uçağı 'Mor Menekşe' ile Antalya'da antrenman yapan dünyanın en iyi akrobasi pilotlarından Ali İsmet Öztürk, Türkiye'deki havacılık kültürünün gelişmesi için 'Air Show'ların artırılması gerektiğini söyledi.

Türk akrobasi pilotu 49 yaşındaki Ali İsmet Öztürk, Türk Hava Kurumu'nun çağrısı üzerine antrenmanlarını Antalya'daki Karain Havaalanı'nda yapmaya başladı. 13 yılda 20'den fazla ülkede 600'e yakın uçuşu hatasız tamamlayan Öztürk, 407 beygir gücünde saatte 400 kilometre hıza ulaşabilen özel yapım uçağı 'Mor Menekşe' ile yaklaşık iki aydır Antalya'da antrenman yapıyor. Sabah ve öğleden sonra her biri 12- 15 dakika arasında değişen iki antrenman yapan Öztürk, bu yılki şovu için hazırlanıyor.

DIŞARIDAN GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ DEĞİL

Profesyonel akrobasi pilotluğu konusunda Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli isimlerin başında gelen Ali İsmet Öztürk, yaptığı işin dışarıdan göründüğü gibi olmadığını söyledi. Uçuş sırasında yüksek oranda 'g kuvvetine' maruz kaldığını ve bu durumun ciddi anlamda fiziksel aktiviteye neden olduğunu aktaran Öztürk, "Ben kendi şovlarımda +9 g ile -6 g'yi geçmemeye çalışıyorum. Her bir g yer çekiminin bir katı oluyor. 70 kilogram iseniz 9 g'lerde 9 misli bir ağırlıkla koltuğunuza gömülüyorsunuz, negatif g'lerde ise bunun tam tersi oluyor, aynı miktarda bir güç sizi koltuğunuzdan dışarı fırlatmak istiyor" dedi.

UÇUŞTA KİLO KAYBI FAZLA

Öztürk, gösteri sırasında ciddi oranda su kaybı yaşandığını ve bu durumda vücudun büyük direnç kaybettiğini anlattı. Ali İsmet Öztürk, "Uçuştan evvel çok yüksek miktarda sıvı almanız lazım. Uçuştan sonra da kendinizi toplamanız gerekiyor. 10 dakikalık bir uçuş 10 kilometrelik bir koşuyla eşdeğerde fiziksel güç istiyor. Aşırı kilo ve aşırı kas bizim sporumuzda zararlıdır. İki gün üst üste 'Air Show' yapıyorsanız 2- 3 kilo civarında kayıp oluyor" diye konuştu.

UÇAKLA TEK PARÇA OLUYOR

Öztürk, gösteriler esnasında özel yapım uçağıyla bütünleştiğini kaydetti. Ali İsmet Öztürk, "Başım motor gibi, kollarım kanatlar gibi, bacaklarım kuyruk gibi oluyor. Ben onunla tek parça oluyorum. Havada sanki 'O' Ben, Ben de 'O' oluyoruz. Bunu yapabildikten sonra güzel bir şeyler sağlamak imkanı var" diye konuştu.

'BEN BİR BÜYÜCÜ DEĞİLİM'

Türkiye'deki havacılık kültürüne de değinen Ali İsmet Öztürk, Türkiye'nin bu konuda istenilen seviyeye hala ulaşamadığını anlattı. Akrobasi pilotluğuna başladığında daha önce hiç görülmediği için 'delilik, çılgınlık' olarak nitelendirildiğini vurgulayan Öztürk, şöyle konuştu:

"Tabii ki böyle değil. Yapmış olduğumuz olayların içinde matematik, fizik, kimya var. Dolayısıyla belli kurallar var. Ben bir büyücü değilim. Uçağımın kulağına bir şey fısıldayıp onu bir şekilde uçuramam. Gökyüzünde yapılamayacak bir şeyi yapmam mümkün değil. Dolayısıyla bu uçuşların hepsi mantıkla ve beceriyle ilgili bir konu. Bunu halkımıza anlatmak adına taahhüt içerisinde bulunmam gerektiğini düşündüm. Çünkü bu konuda dünyayla mukayese edildiğinde çok geride kalmışız."

'HAVACILIK KÜLTÜRÜMÜZ YOK'

Ali İsmet Öztürk, Türkiye'de sayıları yok denecek kadar az olan 'Air Show'ların kolaylaştırılması, akrobasi uçuşlarında yaşanan bürokratik engellerin de ortadan kaldırılması halinde havacılık kültürünün gelişeceğine dikkat çekti. Öztürk, bu konuda şunları söyledi:

"Dünya nasıl yapıyorsa biz de aynı şekilde yapabiliriz. Ülkemizdeki Air Show'ların sayısını artırmamız lazım. Böylece halkımız havacılıkla kucak kucağa olacaktır. Ben bütün Avrupa ve Singapur'a kadar uzanan Güney Asya bölgesi 20 ülkede uçtum. Diğer ülkelerle mukayese ederseniz Türkiye'de sivil havacılık kültürü neredeyse yok gibi. Hava taşımacılığı çok hızlı arttı, çok büyük başarı var ama havacılık başka şey, hava taşımacılığı başka şey, havacılık kültürü bambaşka bir şey. Bunları birbirine karıştırmamak lazım. Havacılık kültürü sportif havacılık, amatör havacılıkla ancak mümkün olabilir. Bunun gelişmesi adına ülkemizde yeterli bir gayret göremiyorum."

KUYRUKTA ATATÜRK'ÜN SÖZÜ

Akrobasi pilotu Ali İsmet Öztürk'ün özel yapım uçağı 'Mor Menekşe'nin kuyruğunda Türk Bayrağı ile Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Kudret ve kabiliyetten mahrum olanlara iltifat olmaz' sözü yer alıyor. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Mor Menekşe' Artık Antalya'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement