Mucizenin Adı Handan - Son Dakika
Güncel

Mucizenin Adı Handan

Mucizenin Adı Handan

16 yaşındaki Mustafa'nın bağışlanan karaciğeri, 17 yaşındaki Hanife'ye hayat aşısı oldu.

12.02.2013 12:08  Güncelleme: 12:07

Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde, motosiklet kazasında ağır yaralanıp beyin ölümü gerçekleşen 16 yaşındaki Mustafa Çelik'in bağışlanan karaciğeri, Antalyalı lise öğrencisi 17 yaşındaki Hanife Handan Ülker'e hayat aşısı oldu. 2.5 aylıkken safra kanalları yokluğu tanısı konulup ameliyat edilen, 17 yıl her ay bir kez hastanelik olup ilaç tedavileriyle yaşatılan kardeşinin 17 yıldır karaciğer nakli adayı olduğunu belirten doktor ağabey Volkan Ülker, "Bu hastalıktan bu yaşa kadar Türkiye'de yaşayan, yaşatılabilen hasta yok. Bizce mucizenin adı Handan. Bağış karaciğerle Handan için yeni bir hayat başlayacak" dedi.

Marmaris'teki bir döner büfesinde paket servis elemanı olarak çalışan Mustafa Çelik, bir hafta önce motosikletle geçirdiği kazada ağır yaralanarak Marmaris Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Talihsiz genç yaşam mücadelesini geçen cumartesi günü kaybederken, acılı ailesi oğullarının organlarını bağışladı. Yapılan bağışın ardından Mustafa'nın karaciğeri İzmir'e Kent Hastanesi'ne getirilirken, uygun alıcı Antalya'da bulundu. Hastanenin kadavra listesinde bir yıla yakın süredir organ bekleyen lise öğrencisi Handan Ülker İzmir'e çağırıldı.

17 YILLIK MÜCADELE

Geçen Cumartesi günü saat 23.00'de hastaneden gelen 'bağış müjdesi' telefonunun ardından emekli oto tamircisi Ramazan Ülker, eşi Nezahat Ülker, nakil adayı kızı Handan ve veteriner olan diğer kızı Derya Öztürk ile birlikte İzmir'e geldi. Ailenin doktor olan oğlu Volkan Ülker de Ankara'dan İzmir'e geldi.

Anne Nezahat Ülker, burada kızının sağlığı için sürdürdükleri 17 yıllık mücadeleyi anlattı. Anadolu Lisesi öğrencisi olan kızı Handan'a daha birkaç günlükken 'bilier atrezi' (safra kanalları yokluğu) tanısı konulduğunu, 2.5 aylıkken Kazai denilen kanal açma operasyonu yapıldığını anlatan anne Ülker şunları aktardı:

"Kızımızı götürmediğimiz yer kalmadı, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde takibine karar verildi. Ama bugünlere zor geldik. Hemen hemen her ay bir kez bir hafta-10 gün hastanede yattık. Her gün bir avuç ilaç içiyordu. 4-5 kez mide kanaması geçirdi. İlk günden karaciğer nakli adayıydı. 10 yıldır Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nin kadavra listesindeydi. Yaklaşık bir yıl önce bizi nakil için İzmir Kent Hastanesi'ne sevk ettiler. Bir yıldır bu hastanenin kadavra listesindeydik. Babası, ablası, ağabeyi canlı verici için uygun çıkmadı. Beni hazırlıyorlardı. Antalya'da doktorlarımız bu hastalıktan çocukların çok uzun yaşamadığını söylüyordu. Doktorlarımızdan çok büyük ilgi ve destek gördük. Doktorlarımız da sevgimizin, ilgimizin, verdiğimizin moralin kızımızı yaşama bağladığı, bunun da tedavileri olumlu etkilediğini söyledi. Anne baba olarak bize ne denildiyse anında yaptık. Bağış organı müjdeleyen telefon geldiğinde şok geçirdik, beklemiyorduk, çok heyecanlandık. Handan 'hazır değilim' diyerek önce reddetti. Sonra ablası, doktor ağabeyi, üniversitedeki doktorumuz konuştu. 'Nakil olacağım' dedi. İzmir'e uçarcasına geldik."

"GENÇ İÇİN ÇOK ÜZGÜNÜZ"

Baba Ramazan Ülker, 17 yıldır büyük bir mücadelenin içinde olduklarını ifade etti. Baba Ülker, "Bize, Handan'ın sağlığına kavuşması için nakilden başka hiç çözüm yolu olmadığı söylendi. Doktorlarımız, Handan gibi Türkiye'de 9, dünyada 11 yaşını geçmiş hasta olmadığını söylüyorlardı. Kızımızı bu yaşa kadar nasıl getirdiğimizi sorup takdir ediyorlardı. Ancak 8 ay önce 'sona gelindi, kızınızı İzmir'e Kent Hastanesi'ne götürün' dediler. Kızıma karaciğeri takılan genç için çok üzüldük. Ailesinin yaptığı çok büyük fedakarlık. Ne diyeceğimi nasıl teşekkür edeceğimizi bilemiyorum. Çok sevinçliyim" dedi. Kız kardeşinin rahatsızlığı nedeniyle doktor olmaya karar verdiğini belirten ve halen Gazi Üniversitesi'nde Acil Tıp Uzmanlığı eğitimini sürdüren ağabey Volkan Ülker de, "Bu hastalıktan bu yaşa kadar Türkiye'de yaşayan, yaşatılabilen hasta yok. Bizce mucizenin adı Handan. Bağış karaciğerle Handan için yeni bir hayat başlayacak" dedi.

NAKİL YAPILDI

Handan Ülker, geçen pazar günü Doç. Dr. Murat Kılıç, Doç. Dr. Murat Zeytunlu, Prof. Dr. Mehmet Alper, Doç. Dr. Çiğdem Arıkan, Opr. Dr. Cahit Yılmaz, Opr. Dr. Zafer Önen ve Dr. Onur Duygu'dan oluşan ekip tarafından nakil operasyonuna alındı. Başarılı geçen operasyonun ardından yoğun bakıma alınan Handan iyi olduğunu belirtirken, "Bağış organ için aranacağımı hiç tahmin etmiyordum. 17 yıldır bekliyorum. Telefon gelince şok geçirdim, önce korktum, 'nakil olmak istemiyorum' dedim. Sonra kabul ettim. Şimdi iyiyim. Voleybol oynamayı çok istiyordum ama hastalığım engeldi. Bundan sonra oynayabilirim" dedi. Handan, arkadaşlarına da sevgilerini iletip, "Bekleyin geliyorum" diye seslendi.

----------KUTU 1 -----------

Doktoru ne dedi

İzmir Kent Hastanesi Çocuk Gastroenteroloğu Doç. Dr. Çiğdem Arıkan, Handan'ın hastalığı ve gelişmelerle ilgili şunları anlattı:

"Handan, doğuştan safra kanalları olmaması nedeniyle yaklaşık 3 aylıkken ameliyat edilip daha sonrasında başka bir merkezde takip edilen bir hastaydı. Bilier atrezi dediğimiz safra kanalları yokluğunun farklı tipleri olabiliyor. Ameliyattan fayda gören, görmeyen tipleri de var. Bizim genelde yaşadığımız şu; erken dönemde ameliyat olsalar bile bir çoğu karaciğer nakline gereksinim duyuyorlar. Handan'ın gayet iyi gitmiş ama bu hastalar yaşadığı zaman da karaciğerde siroz gelişimi önlenemiyor. Yine de yavaş ilerleyen bir siroz oluyor ve karaciğer damarlarında basınç artıyor. Beklediğimiz yemek borusu ya da bağırsaklardaki damarlarda basınç artışına bağlı olarak kanamalar olması. Ki bizim hastamızda da yaşadığımız buydu. Ağır derecede damar genişlemeleri vardı ve kanama riski taşıdığı için listede bekliyordu. ve organ bağışı ve nakil Handan'ın hayatını kurtardı, o yüzden mutluyuz. Böyle hastaların yaşama ameliyat yapılan merkeze ve hastalığın tipine göre değişiyor. Ama Handan bizim ülkemiz için hakikaten çok uzun dönem yaşamış nadir hastalardan birisi. Yeni karaciğer takıldı ve Handan'ın şu an için sağlık durumu iyi. Bundan sonra da umarım herhangi bir problem yaşamayız. Bilier atrezi tanısı alan hastaların mutlaka karaciğer nakli merkezlerine de başvurmaları gerekiyor. Çünkü uzun dönem izlemleri mutlaka ve mutlak gerekli. Onların daha iyi yaşam sürmeleri ve ani kaybedilmemeleri için mutlaka gerekiyor."

-----------KUTU 2---------

Handan, nakil öncesini facebookta paylaştı

Handan, nakil çağrısı aldıktan sonra geldiği İzmir Kent Hastanesi'nde ameliyata giderken çektirdiği fotoğraflarını da koyup facebook'taki sayfasına şu notları düştü:

"Bugün bi haber geldi. Her akşamki gibi akşam geçiriyorduk ki birden telefon çaldı. Arayan hastaneydi. Tam 17 senedir beklediğimiz haberi verdi bu kez: 'organ bulundu, gelin.' Tam 17 sene. Dile kolay, yaşaması güç bi 17 sene. Ben o kadar alışmıştım ki bununla yaşamaya kabullenemedim önce. İstemiyorum diye isyan ettim, ama sonra bunu da kabullenmem gerektiğini düşündüm. Şu an yoldayız. O zora yaklaşıyoruz gittikçe. ve biliyorum, ben her şey gibi bunu da atlatacağım. Allah'ım, sen yardım et..."

ABLA DERYA DA KARDEŞİ İÇİN ÖLEN GENCE SESLENDİ

Abla Derya Öztürk, kardeşi nakil ameliyatına alındığında Handan'ın facebook sayfasında ölen gence ve ailesine şöyle seslendi:

"Cesur adam, ben senin hayat verdiğin insanlardan birisiyim. Allah senden ve ailenden razı olsun, mekanın cennet olsun. Ailemize de sabırlar versin. Şu an sizlere ulaşamıyoruz ama burada bir evladınız olduğunu unutmayın, iyileşmem için dualarınızı esirgemeyin. (HANİFE'NİN ABLASI TARAFINDAN YAZILMIŞTIR. ŞU AN KENDİSİ YOĞUN BAKIMDA) - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mucizenin Adı Handan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement