Türkiye – Avrupa Birliği Derneği Başkanı Gül Günver Turan, mülteci krizi "her iki tarafın istediği gibi" sonuçlanmadığı taktirde, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden (AB) daha da uzaklaşacağını söyledi.
Doğan Haber Ajansı'nın sorularını yanıtlayan Turan, "Türkiye'nin AB ile müzakere sürecinde taraflar ikili oyun oynamamış olsaydı, bugün Türkiye'nin görünümü daha farklı olurdu" diye vurguladı.
Gül Turan, "Bugün gerek AB üyesi ülkeler, gerek Türkiye, farklı gündemlere sahipler" diye açıkladı ve ekledi:
"Türkiye bugünü değerlendirmeye çalışıyor. Hakkı olduğunu düşündüğü üyeliğe doğru gidişatı hızlandırmayı, iş dünyasının talepleri ışığında diğer aday ülkelere tanınan vize muafiyetinin kendisine de tanınmasını talep ediyor. AB ise tek başına çözüm bulamadığı mülteci, göçmen krizini, Türkiye ile beraber çözme arayışı içerisinde."
AB üyesi 28 ülkenin liderleri ve Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında bugün yapılan toplantının zorlu geçeceğini öngören Gül Günver turan, Brüksel'deki gelişmeleri şöyle açıkladı:
"Dün akşam 28 üye toplanmış ve bir teklif üzerinde anlaşmışlar. Teklifi Başbakan'a beraberce sunmak yerine, üç temsilci seçmişler ve bu kişiler bu sabah Başbakan ile görüşmüşler. Görüşme sonrasında öğleden sonra 28ler ile Davutoğlu'nun buluşması bekleniyor."
"Davutoğlu bu görüşmeyi isteyecek mi yoksa görüşmeden Türkiye'ye mi dönecek bilemiyorum" diye vurgulayan Turan, görüşmeyi kabul edilse bile nasıl bir anlaşma çıkacağını öngörmenin zor olduğunu bekledi.
Ancak Gül Turan'a göre, "mülteci krizi her iki tarafın istediği gibi sonuçlanmaz ise, Türkiye AB'den daha da uzaklaşacağa benziyor":
"Taraflar ikili oyun oynamamış olsaydı bugün Türkiye'nin görünümü daha farklı olurdu."
Türkiye'ye bir süredir AB'nin değerlerinden uzaklaştığı eleştirisi getiriliyor. Aynı zamanda "mülteci krizi"nin, AB-Türkiye bağımlılığını arttırdığı vurgulanıyor.
Bu "çelişkili" durumu değerlendiren Gül Turan'a göre, engellerin aşılmasında, "yargı ve temel haklara ilişkin 23 sayılı fasıl ve adalet, özgürlük ve güvenliğe ilişkin 24 sayılı fasılın açılması" önemli bir adım olurdu.
TÜSİAD'ın inisiyatifiyle bugün düzenlenen Paris Bosphorus Enstitüsü'nün (Institut du Bosphore) yedinci yıllık seminerinde konuşan Gül Günver Turan, "Türkiye'nin doğusunda yaşananlar" ve ülkede "yavaşlayan bir ekonomiye" işaret etti.
Turan, Brüksel'de devam eden ortak eylem planına yönelik görüşmelere değinirken, vize serbestisi konusunun "mülteci krizinden bağımsız" yürümesi gerektiğini söyledi. Turan, "ne yazık ki burada bir pazarlık söz konusu" dedi.
"Git gide Orta Doğu'laşan bir Türkiye, otoriter ve siyaseten kendini kapatan bir siyasi erk görüyoruz" diye açıklayan Gül Turan ekledi:
"Bu gelişmelere rağmen AB, ticaret oyununu sürdürmek için elinden geleni yapıyor. Açılan fasıllar da ekonomik. Yargı reformu, temel haklar, adalet ve özgürlüklere ilişkin fasıllar neden müzakerelerin ortak noktasını oluşturmadı? İki tarafın üyelikle ilgili gerçek tavrı nedir?"
- İstanbul
Son Dakika › Güncel › Mülteci Krizinin Sonuçları 'Türkiye'yi AB'den Daha da Uzaklaştırabilir' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?