Mümtazer Türköne: Marmaray'ın Adı 'Şah İsmail' Olsun - Son Dakika
Güncel

Mümtazer Türköne: Marmaray'ın Adı 'Şah İsmail' Olsun

Mümtazer Türköne: Marmaray\'ın Adı \'Şah İsmail\' Olsun

Yazar Türköne, üçüncü köprünün adının değiştirilmesi yerine, Marmaray'ın adını "Şah İsmail" olarak değiştirilmesini önerdi.

15.12.2013 08:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Abant'da iki gündür devam eden ve Alevilerin sorunlarının masaya yatırıldığı Abant Platformu toplantısında, Alevilerin yapımı süren ve adı Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından "Yavuz Sultan Selim" olarak açıklanan üçüncü köprünün adına yönelik eleştirilere, Yazar ve Fatih Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mümtazer Türköne, ilginç bir teklifle karşılık verdi.

"ASRIN PROJESİNİN ADI ŞAH İSMAİL OLSUN"

Türköne, üçüncü köprünün adının değiştirilmesi yerine, Başbakan Erdoğan'ın "Asrın Projesi" olarak hayata geçirdiği Marmaray'ın adını "Şah İsmail" olarak değiştirilmesini önerdi. Türköne, Alevi sorunun çözümünün önündeki engel olarak siyasileri gösterdi.

"SİYASET, SORUN ÜRETİYOR"

Mümtazer Türköne'nin konuşmasından satır başları şöyle:

Akademisyen, yazar ve sivil toplum kuruluş temsilcilerinden oluşan yaklaşık 150 kişinin katıldığı toplantıların sakin geçmesine dikkat çeken Türköne, bunun nedenini, "Aramızda siyasetçi yok" sözleriyle açıkladı. Türköne, "Bir tek Ertuğrul Günay vardı, onu da kimse siyasetçi gözüyle değerlendirmedi. Siyaset sorun üretiyor" diye konuştu.

"YAVUZ ADI, TRAFİK KAZASI GİBİ..."

Türköne, katılımcılardan aralarında Anadolu Alevi Bektaşi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Gülnaz Güneş Aykaş'ın da dile getirdiği Alevi katılımcıların "Yavuz" adının kendilerinde "Trafik kazası gibi bir travma yaşattığı" yöndeki yakınmalarına, ilginç bir teklifle yanıt verdi.

"Türkiye değişiyor" diyerek, kentleşmenin Alevi sorununu kendiliğinden rahatlattığını savunan Türköne, "TOKİ'nin yaptığı binalar yüzünden, insanlar bir araya gelmek için köy dernekleri oluşturuyor." diyerek, suyun akışıyla toplumun sorunu çözdüğünü ancak siyasetin bunu engellediğini ifade etti.

"SORUNU BİZ ÜRETİYORUZ"

Türköne, "Sorunu kendi doğası halinde engelleyenlerden biri biziz. Sorun üretiyoruz" diyerek, kendisinin ne Yavuz'dan ne Şah İsmail'den vazgeçebileceğini söyledi.

"500 YIL ÖNCEKİ SAVAŞIN DAVASINI GÜDÜYORUZ"

1514'te Çaldıran'da Şah İsmail ve Yavuz'un ordularının karşı karşıya geldiğini, 500 yıl sonra hala bunun davasının güdülmesini eleştiren Türköne şunları söyledi:

"YAVUZ DA BENİM, ŞAH DA"

"1514'te Çaldıran'da Yavuz'un Bektaşi ordusuyla Şah İsmail'in Alevi ordusu karşı karşıya geliyor. 500 yıl sonra bunun davasını güdüyoruz. Köprüye Yavuz Sultan Selim ismine karşı kampanya yerine, şu Marmaray'ın adını da Şah İsmail tüneli yapalım. Yavuz benim Padişahım, Şah İsmail benim şairim. Şah da benim, Yavuz da. Ayırdığınızda ben ben olmaktan çıkıyorum. Birini içimden çıkarırsanız, geriye bir şey kalmaz."

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Mümtazer Türköne: Marmaray'ın Adı 'Şah İsmail' Olsun - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement