Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Dünya ticaretinde olup bitenleri irdelediğimizde, özellikle 2008 sonrasından itibaren başlayan küresel krizi dikkate alıp değerlendirdiğimizde, Türkiye'deki uygulamanın, ekonomi yönetimini ve bu yönetim içinde ekonomik hayatın tüm aktörleriyle olan ilişkilerimizi değerlendirdiğimizde, Türkiye'nin tüm olumsuzluklara rağmen önemli bir performans sergilediğinin altını çizmek gerektiğini düşünüyorum" dedi.
Bakan Yazıcı, MÜSİAD 86. Genel İdare Kurulu Toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin büyük ve önemli bir ülke olduğunu, coğrafi konumu itibarıyla stratejik bakımdan son derece önemli konumda yer aldığını söyledi.
Ülkelerin büyüklüklerinin değerlendirmesinde farklı ölçüler ve kriterler olduğunu anlatan Yazıcı, şöyle konuştu:
"Dünya ticaretinde olup bitenleri irdelediğimizde, özellikle 2008 sonrasından itibaren başlayan küresel krizi dikkate alıp değerlendirdiğimizde, Türkiye'deki uygulamanın, ekonomi yönetimini ve bu yönetim içinde ekonomik hayatın tüm aktörleriyle olan ilişkilerimizi değerlendirdiğimizde, Türkiye'nin tüm olumsuzluklara rağmen önemli bir performans sergilediğinin altını çizmek gerektiğini düşünüyorum. Ülkelerin elbette büyüklüklerinin, güçlerinin ifade edilebileceği alanlar vardır. Bir ülkenin ekonomik büyüklüğü, ülkenin bir gücüdür. Ülkenin ekonomiyle ilgili uygulamaları, iç ticaret alanına ilişkin uygulamaları, o ülkenin dünyayı ne kadar kavradığının somut göstergesi konumundadır. Bu kriterler açısından Türkiye'yi değerlendirdiğimizde, gerçekten ekonomimizi büyütme ve daha güçlü hale getirme hedefi doğrultusunda yüklendiğimiz önem, dış ticaret uygulamalarında özellikle gümrük prosedürleri bakımından dünyada var olan uygulamaları ülkemize taşıdığımızı rahat bir şekilde ifade edebilirim. Gümrük uygulamaları ve sağladığı kazanımlar itibarıyla hem Birleşmiş Milletler hem de Dünya Ticaret Örgütü tarafından örnek gösterilen uygulamaları Türkiye'ye kazandırmış durumdayız."
Gümrük kapılarını modernize ederek yeni uygulamaların gümrüklere kazandırıldığını anlatan Yazıcı, getirdikleri uygulamanın uluslararası düzeyde, ülkelerle birlikte ticaret erbabının entegre olmasını sağlayacak iş birlikteliğinin anlaşmasını da pazartesi günü Güney Kore ile imzalayacaklarını kaydetti.
Türkiye'de yetkilendirilmiş bir ticaret erbabının bu anlaşmadan sonra Güney Kore'de de aynı işlemlere muhatap olacağını vurgulayan Yazıcı, konuşmasına şöyle devam etti:
"Ekonomimizden söz ediyoruz. 2013 Dış Ticaret Hacmimiz yaklaşık 403 milyar dolar. Bunu gerçekleştiren sizlersiniz. Hükümetimizin işi sizin önünüzü açmak ve engelleri kaldırmaktır. Hangi alanda düzenleme yaparsak mutlaka paydaşlarımızla paylaşıyoruz, katılımcı anlayışla süreçleri yürütüyoruz. Tüketici Koruma Kanununu çıkarttık. Şu anda da başbakanlığa sevk ettiğimiz Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında bir kanun tasarımız var. O konuyu da 2 yıldır tartışıyoruz ve bu sene sonunda Bakanlar Kurulu onayıyla bunu meclise taşıyacağız. Bir işin planlanması ve düzenlenmesi önemlidir ama daha önemlisi işin takibidir. Biz işi takip ederiz, sorgularız. Bu toplantıda sizleri dinlemek suretiyle arkadaşlarımızla birlikte mutlaka önümüzü tıkayan, uygulamalar itibarıyla bürokratik işlem süreçleri olarak nitelendirdiğimiz ve gerçekten ayak bağı olacak prosedürler varsa bunları sizlerden dinlemek istiyoruz."
-MÜSİAD Genel Başkanı Olpak
MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ise yaptıkları çalışmalar neticesi 9 farklı alanda belirledikleri başlıklar olduğunu ve bu konularla ilgili gerekli görüşmelerin yapılacağını bildirerek, yürüttükleri çalışmanın herkese yol gösterecek bir çalışma olmasını temenni etti.
Konuşmaların ardından basına kapalı devam eden MÜSİAD 86. Genel İdare Kurulu Toplantısına, Vali Aydın Nezih Doğan, MÜSİAD yönetim kurulu üyeleri, şube başkanları ve çok sayıda iş adamı katıldı. - Van
Son Dakika › Güncel › Müsiad 86. Genel İdare Kurulu Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?