Ulus ilçesinde yaşayan 53 yaşındaki Gülizar Camcı, hem kaynak yapıyor hem de 8 kilogram ağırlığındaki balyozla kömür ocağında ısıttığı demiri dövüp şekil vererek 35 yıldır ekmeğini taştan çıkartıyor.
Kumluca beldesinde evlenmesinin ardından evinin zemin katında kayınbabasına ait demirci dükkanında çırak olarak çalışmaya başlayan Camcı, bir süre sonra kalfalık yapabilecek hale geldi.
Kayınbabası ve eşinin dükkan dışındaki işlere gitmesiyle iş yerinde bekleyen işlere el atan Camcı, hem eşinin askerlik döneminde hem de kayınbabasının rahatsızlanıp mesleğinden elini çekmesinin ardından 20 yıl önce demirci dükkanının sahibi oldu.
Demir dövme ve doğrama, kaynak, tamirat ile sıhhi tesisat işleri yapan Camcı, AA muhabirine, kayınbabasının hasta olmasından sonra dükkanı devraldığını ve her gün işe geldiğini söyledi.
Çocuklarını okutabilmek, en güzel şekilde eğitim alabilmelerini sağlamak amacıyla kendisini severek yaptığı demirciliğe adadığını anlatan 5 çocuk annesi Camcı, şöyle konuştu:
"İlk zamanlar zorlandım ama hem severek yapmam hem de kayınbabamın güveni ve yaptığım işleri sevmesiyle devam ettirdim. Tabii fırça yediğim zamanlarda oldu. Demir dövüp kaynak yaparak başladığım bu işte artık dükkana gelen tüm işleri rahatlıkla yapabiliyorum. Demircilik sayesinde 5 çocuğumdan 3'ü üniversiteyi bitirdi, biri memur oldu, biri de ilkokula gidiyor. Yıllarca dikiş tutan, hamur yoğuran ellerim çekiç ve örs tutmaya başladı. Hatta bir gün acil bir iş gelmişti ve ben de müşteriyi geri çevirmemek için evde hamur yoğururken dükkana indim.
Sonradan fark ettim ki hamurlu ellerimle demir kesiyordum."
"Beldenin 'Gülizar Ustası' oldum"
İlk zamanlar kendisini görenlerin "yapamaz" demelerine aldırış etmeden işini sürdürdüğünü aktaran Camcı, toplumdaki tabuyu kırdığını söyledi.
Camcı, şöyle devam etti:
"Bu işte özellikle sorumluluk almaya başladığım ve benden başka kimsenin olmadığı zamanlarda dükkana gelenler bana güvenmiyor, yapamayacağımı düşünüyorlardı. Hatta bir gün bir kişi geldi ve beni görünce geri döndü. Sonra başka açık demirci bulamayınca tekrar iş yerime gelmek zorunda kaldı. İstediği işi en iyi şekilde yaptığımda şaşırdı ve o günden bu yana da tüm işlerini bana yaptırır. 'Elinin hamuruyla erkek işine bakıyor"diyenlere aldırış etmedim ve beldenin 'Gülizar Ustası' oldum. Çapa, kazma türü şeyler yapıyoruz. Yaptığımız iş beden gücüne dayandığı için zor ama zoru başarmayı seviyorum. Sabahtan akşama kadar elimde demiri ısıtıp, 8 kilogramlık balyozla döverek şekil veriyorum. Evlilik, annelik ve çalışma hayatımı devam ettiriyorum. Bu işi kendim seçtim ve burada severek çalışıyorum. Bir anne olarak evde hanımefendi, burada ise demire şekil veren ustayım."
'Yılın Ahisi' seçildi
Camcı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü tarafından "Yılın Ahisi" seçildiğini ve ödülünü de eylülde yapılacak törenle alacağını da belirterek, "Yılın ahisi seçilmem, meslek hayatımın en onurlu ve mutlu anı oldu. Ödülümü cumhurbaşkanı seçilen Tayyip Erdoğan'ın elinden alacağım söylendi. Bu, bana Allah'ın lütfuymuş. Onu birçok kez rüyamda evimde misafir ettiğimi gördüm. İnşallah elinden ödül almak da nasip olacak. Kendisini çok seviyoruz, yaptığı işlerden çok memnunuz ve sonuna kadar da destekçisi olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Camcı'nın eşi Ramazan Camcı da (50) eşine ait dükkanda birlikte çalıştıklarını ve kendisini dışarıda başka işlerde olduğu zaman iş yerindeki tüm işleri eşinin yaptığını dile getirdi. - Bartın
Son Dakika › Güncel › Nakış Yapan Eller, Demir Dövüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?