NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Afganistan'da - Son Dakika
Güncel

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Afganistan'da

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Afganistan\'da

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, iki günlük ziyaret için geldiği Afganistan'da Devlet Başkanı Muhammed Eşref Gani ile görüştü.

06.11.2014 15:32  Güncelleme: 15:41

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, iki günlük ziyaret için geldiği Afganistan'da Devlet Başkanı Muhammed Eşref Gani ile görüştü.

Gani ve Stoltenberg, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Afganistan Devlet Başkanı Gani, NATO'ya geçen yıllarda Afganistan'a verdiği desteklerden dolayı teşekkür ederek, NATO'nun ülkedeki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) misyonunun 31 Aralık 2014'te sona ereceğini, bu tarihten sonra sadece Afgan güçlerinin ülkede silah kullanabileceğini hatırlattı.

Stoltenberg'in görevi devralmasının ardından en kısa zamanda Afganistan'ı ziyaret etmesinin kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Gani, "Afgan güçleri artık ülkenin güvenliğini sağlayabiliyor. NATO misyonunun sona ermesi işbirliğin son bulması anlamına gelmiyor. NATO'nun desteği farklı bir şekilde devam edecek" dedi.

Afganistan'ın geleceğinin güçlü bir ekonomiye bağlı olduğunu belirten Gani, "Güvenlik güçlerimizin giderlerini kendi kaynaklarımızdan sağlamamız gerekiyor. Kendi ayaklarımız üzerinde durmalıyız. Bu, dünya ile ilişkilerimizi kesme anlamına gelmiyor" diye konuştu.

"Misyon sonucunda ülkelerimiz daha güvenli" -

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise NATO'nun geçen 13 yılda Afganistan'da yürüttüğü savaş misyonu sonucunda kendi ülkelerinin daha güvenli, Afganistan'ın da daha güçlü olduğunu söyledi.

Stoltenberg, "Afganistan'ı güvenli bir sığınak olarak kullanan uluslararası teröristlerle mücadele ederek, kendi ülkelerimizi daha güvenli hale getirdik. Afganistan'a da güvenlik güçlerinin kurulması için yardım ederek, güçlendirdik. Afganlarla birlikte çalışarak bu ülkenin vatandaşlarının iyi bir geleceğe sahip olması için şartları yarattık" ifadesini kullandı.

Bunun için NATO'nun, ortaklarının ve Afganistan'ın büyük bedel ödediğini ifade eden Stoltenberg, gelecekte de NATO'nun Afganistan'a destek vereceğini vurguladı. Stoltenberg, Afgan güçlerinin ülkenin güvenlik sorumluluğunu alabilecek durumda olduğunu ve 2015 başından itibaren Afganistan ve NATO ilişkilerinde yeni bir sayfa açılacağını bildirdi.

Stoltenberg, NATO'nun Afganistan'daki yeni misyonunu Afgan güçlerine eğitim, danışmanlık ve yardım sağlamak şeklinde açıkladı. NATO Genel Sekreteri, "Afganistan'a maddi destek sağlamayı da devam ettireceğiz. Uzun bir süre için Afganistan'ın yanında olacağız" şeklinde konuştu.

Afgan hükümetine güvendiğini ve hükümetin verdiği sözleri yerine getireceğine inandığını dile getiren Stoltenberg, Afganistan Devlet Başkanı Gani'yi aralık ayında yapılacak NATO Bakanlar Zirvesi'ne davet etti.

Jens Stoltenberg, Afganistan İcra Heyeti Başkanı Abdullah Abdullah ile de bir araya geldi. Stoltenberg'in Afganistan'ın güney bölgesinde bulunan NATO birliklerini de ziyaret etmesi bekleniyor. - Kabil

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Afganistan'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement