Nobel ödüllü Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar, Gebze Teknik Üniversitesi tarafından kendi ismi verilen Biyoteknik ve Mikrobiyoloji Laboratuvarı'nın açılışını yaptı.
Gebze Teknik Üniversitesi'nde kendi ismi verilen Biyoteknik ve Mikrobiyoloji Laboratuvarı'nın açılışına katılan Nobel ödüllü Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar, açılışın ardından yüksek dereceli bilimin nasıl yapıldığını göstermek adına Gebze Teknik Üniversitesi öğrencilerine konferans verdi. Konferans öncesinde basın mensupları ve akademisyenlerin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Sancar, "İnsanımızın bilime ne kadar değer verdiğini gözümle görüyorum. Bu memleketimiz için ümit veriyor. İnşallah çocuklarımız, gençlerimiz bunu devam ettirirler. Bizi Avrupa ve Amerika düzeyinde yarışma düzeyine getirirler. Yanımda açıkça sayısını bilmiyorum ama çok Türk öğrenci ve doktora sonrası Türk araştırmacılar çalışmıştır. Nuri'nin onların arasında ayrı bir yeri vardır. Ona çok güveniyorum. Ama Nobel, bir dereceye kadar İsveçlilere bağlı. Kime verilir, kime verilmez orasına onlar karar verirler" dedi.
"NOBEL ALMAK İÇİN ÇALIŞIRSANIZ, ALAMAZSINIZ"
Nobel ödülü almak için çalışan bir bilim adamının bu ödülü hiçbir zaman alamayacağını belirten Prof. Dr. Sancar, "Hepinizden rica ediyorum. Ne Rektör Bey, ne de basın lütfen Nuri'nin üstüne gitmeyin. İlla Nobel'i alacak diye bir şey yok. Nuri burada güzel bilim yapacak. Ondan eminim. Güzel bilim yapacak. Dünya çapında bilim yapacak ve iyi bilim insanı yetiştirecek ondan eminim. Bana ilk sırada tebriklerini gönderen meşhur bir kimya profesörü, Nobel alacak mı diye oturmuş sabahın köründe televizyonun başında bekliyor. Onun saatinde Nobel'in açıklanmasını bekliyor. Onun gibiler Nobel almaz" ifadelerini kullandı.
"TEMEL BİLİMLERİN DESTEKLENMESİNİ ÇOK İSTİYORUM"
Dünya üzerindeki tüm teknolojik ve bilimsel gelişmelerin temel bilim sayesinde yapıldığının altını çizen Nobel Ödüllü Bilim Adamı, "Temel Bilim yapan bir araştırmacı olarak temel bilimlerin desteklenmesini çok istiyorum. Çünkü teknoloji olunca çoğunu dışarıdan alıyoruz. Bu demek oluyor ki, benim anlayışıma göre, biz yine dışarıya bağlıyız. Mesela, burada kullandığımız en kritik makinalar, bilimsel makinalar, Amerika'dan, Avrupa'dan geliyor. Bence Türkiye'den Avrupa ile yarışmanın en zor tarafı, bir makine bozulduğunda onu tamir edecek adamın Türkiye'de olmaması. Onu ya yapana göndereceksiniz ya da günlüğü bin dolar ödeyerek adamı buraya getireceksiniz. Bu büyük bir sorun. Biz temel bilimi kendimiz yapalım, bununla teknolojimizi geliştirelim. Bu yüzden Temel Bilim'in desteklenmesi benim için çok önemli" dedi.
"YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALAR 1982 YILINDAN BERİ DERS KİTAPLARINDA"
Bugüne kadar yaptığı çalışmaların dünya çağında duyulduğunu, ancak Türk halkının bu çalışmaları Nobel kazandıktan sonra öğrendiğini söyleyen Prof. Dr. Aziz Sancar, "Bizim gerçekten güzel çalışmalarımız vardı. Bunlar ders kitaplarına geçmişti. Benim 1982 yılından beri ders kitaplarına geçmiş buluşlarım var. Üniversite okuyan çocuklarımız bu bilgileri burada da bilir, Çin'de de bilir. Ama Türk halkının bundan haberi yoktu. Sağ olsunlar, İsveçli arkadaşlarımız Nobel verince birden bütün Türk halkı öğrendi. O bakımdan, gerçekten halkımızın bilime olan ilgisi arttı. İnşallah temel bilimin önemini halkımız kavrar ve politika ile uğraşmaktan ziyade biraz da bilime yönelirler. Çünkü gelişmiş bir ülke olabilmek için bunu yapmamız gerekiyor. Örneğin, Suudi Arabistan, Petrokimya teknolojisinde oldukça ileri bir ülke. Suudi Arabistan'da temel bilim yok. Dünyanın her tarafından bilim adamı ithal ediyorlar. Bana da, 'Gel bizim üniversitemizde Profesör ol' diye davetiye gönderdiler. Ama temel bilimlerle uğraşan bilim insanlarını kendi içlerinden yetiştirmiyorlar. Bu bir sosyal bilim konusu tabii ki. Neden yapmadıklarını bilmiyorum. Ama Suudi Arabistan durumuna düşmeyelim. Petrokimya'da, teknolojide kendi ilerlememizi yapalım. Belki ben temel bilimlerin üzerine biraz fazla düşüyorum. Ben temel bilimciyim. Bu genlere ben memleketimizde çok inanıyorum. Bu genleri bizim memleketimizde kurmamız lazım, yerleştirmemiz lazım" şeklinde konuştu.
"BİR DÖNEMDE 2 DERS VEREN HOCALAR ARAŞTIRMA YAPABİLİR"
Bir bilim adamının ders vermekten dolayı araştırma yapamaması hakkındaki soruyu da cevaplayan Prof. Dr. Sancar, "Ben yılda 14 ders veriyorum. Kasım ayında 13 e Aralık ayında 1 ders veriyorum. Geri kalan zamanımı araştırma ile geçiriyorum. Fakat Amerika'da bazı üniversiteler ders vermek için, bazı üniversiteler de sadece araştırma yapmak için faaliyet gösteriyor. Bizde bu sistemin karışımı var. Derse girmekten ötürü araştırma yapamadıklarını söyleyen hocaların hakkı var. Eğer günde 5 ders verirsen, ben öylesini de görmüştüm, araştırma yapmaya imkanın yok. Ama bazı hocalarımızın o imkanı var. Bazıları bir dönemde 2 ders veriyor. Onlar araştırma yapabilir" ifadelerini kullandı.
ÖĞRENCİLERE YÜKSEK SEVİYELİ ARAŞTIRMA SUNUMU YAPTI
Basın mensupları ve akademisyenlerin sorularını cevaplayan Nobel Ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar, daha sonra Gebze Teknik Üniversitesi Spor Salonu'nda, öğrenciler için hazırladığı bir sunum gerçekleştirdi. Sunum öncesinde öğrencilere hitap eden Prof. Dr. Sancar, "2 tane sunum hazırlamıştım. Biri genel bir konuşma, diğeri de son buluşlarımız hakkında bir konuşma. Genel konuşmayı bir çok yerde yaptım ve gerçeği söylemek gerekirse aynı konuşmayı yapmaktan bıktım. Burası Gebze Teknik Üniversitesi, bilim ve araştırma yeri, o bakımdan teknik bir konuşma yapacağım. İnşallah faydası olur. Ayrıntılarını belki anlamayabilirsiniz. Büyük konuşmuyorum. Bu yüksek seviyeli bir araştırmadır. Çocuklarımıza yüksek seviyeli bir araştırmanın nasıl olduğunu göstermek istiyorum" dedi.
Konuşmasının ardından insan genleri hakkındaki İngilizce sunumunu yapan Nobel Ödüllü Bilim Adamı Prof. Dr. Aziz Sancar, salondaki akademisyenlerin beğenisini topladı. - KOCAELİ
Son Dakika › Güncel › Nobel Ödüllü Aziz Sancar Kocaeli'de - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?