Numan Kurtulmuş: IŞİD, Sünni Muhalifin Dışlanmasıyla Oluştu - Son Dakika
Güncel

Numan Kurtulmuş: IŞİD, Sünni Muhalifin Dışlanmasıyla Oluştu

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, IŞİD'ın ortaya çıkışı ile ilgili "Irak'ta, Sünni muhalifin rejimin dışına itilmesi, IŞİD denen terörün oluşmasına neden oldu." dedi.

16.09.2014 21:37  Güncelleme: 21:41

NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, IŞİD'ın ortaya çıkışı ile ilgili, " Afganistan'ın işgalinden sonra El Kaide'yi ortaya çıkaran sebepler ile IŞİD'ın ortaya çıkışı aynı. Irak'ta da işgalin ardından bu şiddet ortamı oluştu. Irak'ta, Sünni muhalifin rejimin dışına itilmesi, IŞİD denen terörün oluşmasına neden oldu." dedi.

EL KAİDE BENZETMESİ

IŞİD ile ilgili mücadelede Türkiye, operasyonun neresinde olacak sorusuna, IŞİD'in bir sebep değil sonuç olduğunu ifade eden Kurtulmuş şöyle konuştu:

"Afganistan'ın işgaliyle birlikte bir direniş hareketi, oradan Taliban, Taliban’ın içinden zamanla El Kaide çıktıysa, çok benzer şekilde Irak’ın işgali, Irak’ın bölünmesi, Suriye’de devam eden savaş, hükümetin uygulamış olduğu devlet terörü, bir takım teörist ve radikal unsurların zeminlerin bulmasına müsait bir saha oluşturdu."

"SUNNİ MUHALİFLERİN DIŞLANMASI..."

Numan Kurtulmuş, "Irak'ta, Sünni muhalifin rejimin dışına itilmesi, IŞİD denen terörün oluşmasına neden oldu. Bu durumun kalıcı olarak bertaraf edilmesi için IŞİD’i ortaya çıkartan sonuçların ortadan kaldırılması gerekir." dedi.

"KALICI BARIŞ ZOR"

Kurtulmuş, "Suriye’de savaş’ın sona erdirilmesi, Suriye’de sünnilerin siyasi katılımının sağlanması, Irak’ın bölünmüş halinin ortadan kaldırılması gerekir. Aslında ortada pratik olarak bir mesele var. IŞİD elindeki bu ağır silahları nerden buldu? Bu silahları nasıl kullanıyor? Dünyanın hiçbir yerindeki terör örgütü arkasında birkaç büyük devlet olmadan var olamaz. Özellikle Suriye ve Irak’taki durumu ortadan kaldırmadan bu bölgede kalıcı barış zor." ifadelerini kullanıldı.

"EN ZOR DURUMDA OLAN BİZİZ"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "En zor durumda olan Türkiye. 49 yurttaşımız IŞİD’in elinde. Biz diken üstünde oturuyoruz. Bin kere düşünüp bir kere adım atıyoruz. Koalisyonda adı geçen hiçbir ülke, IŞİD tehdidiyle sınır komşusu değiller. Ama gelişmeler öyle bir noktaya doğru geliyor ki belki IŞİD kısa bir süre sonra Türkiye’nın sınrılarına konuşlanmış olacak." şeklinde konuştu.

Numan Kurtulmuş: IŞİD, Sünni Muhalifin Dışlanmasıyla Oluştu
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Numan Kurtulmuş: IŞİD, Sünni Muhalifin Dışlanmasıyla Oluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (5)

  • hasan t.: gerçekten güzel bi tespit aynen öyle oldu 6 12 Yanıtla
  • alfabe: niyeki türkiyede alevi muhalefet rejimin dışına itilince neden tahlil yeteneğiniz bu denli çalışmıyor. 14 2 Yanıtla
  • baksen: Sacma siyasetten bir gram bile anlamadigin ortada 16 0 Yanıtla
  • yavuz: bunu biliyoruz numan tıpkı türkiyede kürtler dışlandı pkk çıktı ğı gibi 12 2 Yanıtla
  • şikeci fener: uluslararası terör destekçiliğinin itirafı 3 0 Yanıtla

Advertisement