Trabzon'da yaşayan 89 yaşındaki emekli öğretmen Osman Nuri Tonyalı, gününün tamamını geçirdiği Trabzon Öğretmenevi'nde, meslektaşlarının kendisine ilettikleri sorunlara ve anlaşmazlıklara çözüm üretmesiyle "Öğretmenevinin Ombudsmanı" olarak tanınıyor.
Edebiyat öğretmenliğinden 1984 yılında emekli olan Tonyalı, evde vakit geçirmek istemeyince 1985 yılında açılan öğretmenevine gitmeye başladı.
O günden itibaren 33 yıl boyunca yaz kış, tatil, bayram demeden her sabah öğretmenevine giden Tonyalı, gününün tamamını kitap okuyup bulmaca çözerek, namaz vakitlerinde camiye giderek ve meslektaşlarıyla bilgi ve anılarını paylaşarak geçiriyor.
Öğretmenevindeki arkadaşlarına sorunlarında yardımcı olan Tonyalı, bu özelliğinden ötürü çevresinde "Öğretmenevinin Ombudsmanı" olarak anılıyor.
Tonyalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalıştığı dönemlerde öğretmen eksikliği nedeniyle fizik derslerine de girdiğini belirterek, görevli olarak gittiği Belçika'da da 4 yıl öğretmenlik yaptığını anlattı.
Çalışmaktan her zaman zevk aldığını ifade eden Tonyalı, yaşı itibarıyla 2. Dünya Savaşı ve Atatürk'ün 1937 yılında son kez Trabzon'a gelişini hatırladığını söyledi.
Tonyalı, emeklilik günlerini öğretmenevinde değerlendirdiğini, hafta sonları ve bayram gibi özel günler de dahil zamanını burada geçirdiğini dile getirerek, şöyle devam etti:
"Arkadaşlarımın bir sorunu varsa bana gelir. Çevrem geniş olduğundan dolayı elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyorum. Onların sorunlarını çözdüğümde mutlu olurum. Ombudsman gibi yardımcı olmaya çalışırım. O nedenle bana 'Öğretmenevinin Ombudsmanı' diyorlar. Evimden çok burada vakit geçiriyorum. Bu binaları yapanlardan Allah razı olsun. Öğretmenevinde kendimi genç hissediyorum. Arkadaşlarla olunca onların yaşına inmiş oluyorum. Güzel vakit geçiriyorum."
"Osman amca bizim olmazsa olmazımız"
Trabzon Öğretmenevi Müdürü Yusuf Sever de Osman Nuri Tonyalı'yı özellikle milli eğitim camiasının yakından tanıdığını belirterek, şunları söyledi:
"Yaş ve mesleki açıdan saygı gösterilen bir kişidir. Üç yıldır burada görev yapıyorum. Bana göre Osman amcanın en güzel özelliği gerek zekası gerekse fiziksel olarak çok aktif olması. Hala zindeliğini koruyor. Gelip bir köşeye çekilip oturmuyor. Tüm birimleri gezer, bizlerle sohbet eder, sürekli hareket halindedir. Sürekli bulmaca çözdüğü için de hafızasının zinde kaldığını düşünüyorum."
Öğretmenevi ziyaretçilerinden Celal Hoş da Tonyalı'nın sevilen ve sayılan bir kişi olduğunu ifade ederek, "Kendisinden sık sık anılarını anlatmasını isteriz. Özellikle Atatürk'ü görmesini severek dinleriz. Sadece öğretmen olarak değil, kültürüyle de farklı bir ağabeyimizdir." dedi.
Son Dakika › Güncel › Öğretmenevinin 89 Yaşındaki 'Ombudsmanı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?