"Ölümlerin Yüzde 60'ı Kronik Hastalıklardan" - Son Dakika
Güncel

"Ölümlerin Yüzde 60'ı Kronik Hastalıklardan"

"Ölümlerin Yüzde 60\'ı Kronik Hastalıklardan"

'5 Yanlış 1 Doğruyu Götürür' projesi kapsamında gerçekleştirilen eğitmen eğitimine gençler yoğun ilgi gösterdi.

25.11.2012 15:11

Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi Çevre ve Sağlık Çalışma Grubu tarafından geçtiğimiz yıl hayata geçirilen "5 Yanlış 1 Doğruyu Götürür" projesi bu yılda tüm hızıyla devam ediyor. Proje kapsamında gerçekleştirilen eğitmen eğitiminde gönüllülere kronik hastalıklar ile ilgili bilgiler verildi.

Bursa Kent Konseyi ofislerinde düzenlenen eğitime, Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, Gençlik Meclisi Başkanı Hakan Darılmazlar ve üyeler katıldı. Doç. Dr. Emel İrgil tarafından kronik hastalıklara sebep olan risk faktörlerinin anlatıldığı eğitmen eğitimine gençler yoğun ilgi gösterirken, merak ettikleri konulara cevap buldular. Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile birlikte gençliğin meselelerine son derece önem verdiklerini, bu noktada her şeyi yapmaya gayret ettiklerini söyledi. Bu açıdan Bursa Kent Konseyi'nin gençlerini şanslı saydığını belirten Başkan Pala, gençlerin bu tip sosyal faaliyetlerde bulunmasını, cemiyetlere katılmasını tavsiye etti.

Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Hakan Darılmazlar, gençlerin gönüllü faaliyetlerde edindiği tecrübelerin hem sosyal hayatlarına hem de iş yaşamlarına büyük katkılar sağladığını ifade etti. Gençleri sağlık konusunda bilinçlendirmek istediklerini anlatan Darılmazlar, Gençlik Meclisi olarak daha sağlıklı nesillerin gelişmesi için çalıştıklarını söyledi. Darılmazlar, "Akranlarına eğitim vermek gibi büyük sorumluluk alan arkadaşlarımız topluma karşı olan sorumluluklarını yerine getirmektedir. Bugün eğitmen eğitimine katılan gönüllülerimiz önümüzdeki aydan itibaren belirlenen okullara giderek lise öğrencilerine 'kronik hastalıklar' ile ilgili bilgiler verecek" dedi.

Çevre ve Sağlık Çalışma Grubu Temsilcisi İsmail Dal ise, 5 Yanlış 1 Doğruyu Götürür projesini geçen yıl başarılı bir şekilde gerçekleştirdiklerini söyledi. Projenin bu yılda sürdürülmesi için çok fazla talep aldıklarının altını çizen Dal, "Eğitmen eğitimine gençler bu yılda yoğun ilgi gösterdi. Eğitimde 'hipertansiyon', 'obezite-yanlış beslenme', 'hareketsiz yaşam', 'sigara', 'alkol' konularıyla ilgili bilgiler verildi. Eğitime katılan gönüllü eğitmenler, belirlenen liselerde öğrencilere yönelik bilgilendirme seminerleri gerçekleştirecek" dedi.

"Ölümlerin yüzde 60'ı kronik hastalıklardan"

Kronik hastalıklara sebep olan risklerle ilgili bilgi veren Doç. Dr. Emel İrgil, dünya genelinde 36 milyon kişinin kronik hastalıklar sebebiyle öldüğünü ve tüm ölümlerin yüzde 60'nın kronik hastalıklara bağlı olduğunu anlattı. Ölümlerin yüzde 29'nun 60 yaş altında olduğunu ve yarısının kadın olduğunu söyleyen İrgil, 9 milyon ölümün ise 60 yaşının altında gerçekleştiğini, ölümlerin yüzde 80'ninin düşük ve orta gelirli ülkelerde görüldüğünü belirtti. Doç. Dr. İrgil, "Kronik hastalıkların sebepleri arasında nüfusun yaşlanması, sağlıksız diyet, hareketsizlik, tütün, yaş, artmış kan basıncı, artmış kan glikozu, anormal kan lipitleri, aşırı kilolu ve şişmanlık vardır. Sigara, önlenebilir hastalık nedenleri arasında birinci sırada.

Dünyada her gün 13 bin 500 kişi sigaradan ölmektedir. Türkiye, sigara kullanımının azaltılması konusunda son yıllarda önemli adımlar attı. Sigara kullanımı konusunda Türkiye 17 ülkeden biridir. Ayrıca hareketsizlik ve yanlış beslenme 'gerçek' ölüm nedenlerinin başında gelir. Yanlış beslenme, koroner kalp hastalığına, kansere, felçlere, diyabete, osteoporoza ve şişmanlığa sebep olmaktadır" diye konuştu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Ölümlerin Yüzde 60'ı Kronik Hastalıklardan' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement