Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları - Son Dakika
Güncel

Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları

Başbakan Davutoğlu: (4) "9 sektörel dönüşüm programı ve 417 eylem planının temel hedefi, ülkedeki verimliliği artırmak, öngörülebilirliği ve sürekli kalkınmayı teminat altına almak ve hesap verilebilirliği güçlendirmektir" "Cumhuriyet tarihinin en önemli yapısal dönüşüm hamlelerinden birini başlatıyoruz"

06.11.2014 14:34

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "9 sektörel dönüşüm programı ve 417 eylem planının temel hedefi, ülkedeki verimliliği artırmak, öngörülebilirliği ve sürekli kalkınmayı teminat altına almak ve hesap verilebilirliği güçlendirmektir" dedi.

Davutoğlu, 'Güçlü ve Dengeli Büyüme için Yapısal Dönüşüm" başlığıyla Onuncu Kalkınma Planı kapsamında öncelikli dönüşüm programlarına ilişkin eylem planlarını açıkladı.

Altıncı sektörel dönüşüm alanının Tarımda Su Kullanımının Etkinleştirilmesi Programı olduğunu ifade eden Davutoğlu, bu programla sulama oranını artırmayı ve modern sulama metotlarını yaygınlaştırmayı amaçladıklarını bildirdi.

Programın içerdiği önemli eylemler hakkında bilgi veren Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Mevcut sulama tesislerinin rehabilitasyonunu bir program dahilinde gerçekleştireceğiz. Açık sistemleri kapalı hale dönüştürmeye yönelik başlattığımız programı hızlandıracağız. Su tasarrufu sağlayan yağmurlama, damlama, sulama gibi yöntemleri yaygınlaştıracağız. Arıtılmış suların sulamada kullanım yollarını araştıracağız. Tarımda verimliliği ve su tasarrufunu artıracak olan arazi toplulaştırma çalışmalarımıza hızla devam edeceğiz. Sulama yatırımlarında cazibeli ve düşük pompajlı olanlara öncelik vereceğiz. Çiftçiler başta olmak üzere etkin su kullanım ve tasarrufu konusunda bilinçlendirme, kapasite geliştirme çalışmalarını hayata geçireceğiz."

Tarımsal destekleri ve havza özelliklerini, su kısıtını dikkate alacak şekilde gözden geçireceklerini ve sulama şebekelerinde modern izleme sistemlerini yaygınlaştıracaklarını dile getiren Davutoğlu, su yönetimini ve fiyatlandırma sistemini, su tasarrufunu arttıracak yaklaşımla gözden geçireceklerini söyledi.

Uygun geçiş düzenlemeleriyle, yer altı su kullanımında kontrolü sağlayacaklarına dikkati çeken Davutoğlu, "Bu program ile modern sulama tesis sayısını 2018'e kadar her yıl yüzde 10 artıracağız. Böylece modern sulama tesisi sayısının toplam içindeki payını yüzde 25'e çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

"Sağlık Endüstrileri Yönlendirme Komitesi oluşturacağız"

Yedinci sektörel dönüşüm alanının Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm Programı olduğunu kaydeden Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bu yapısal dönüşüm programıyla hem ülkemizin ilaç ve tıbbı cihaz ihtiyacını büyük oranda karşılamayı hem de bu alanda ihracat gelirimizi artırmayı amaçlıyoruz. Bu programın içerdiği önemli eylemler ise şöyle:  Sağlık Endüstrileri Yönlendirme Komitesi oluşturacağız. Yerli Ar-Ge ve üretimi destekleyecek şekilde Sağlık Enstitüleri Başkanlığını kuracağız. İlaç ve tıbbi cihaz alımlarında yerli üretimi özendirici ve geliştirici tedbirler alacağız. Geri ödeme ve fiyatlandırma politikalarıyla ruhsat süreçlerinde yerli üretim ilaç ve tıbbi cihazlara öncelik vereceğiz. Biyoteknolojik ilaç, biyomalzemeler, biyomedikal ekipman alanlarında araştırma altyapımızı geliştireceğiz. Plazma ürünleri ve aşıların yurt içinde üretimini gerçekleştireceğiz. Sağlık endüstrisi alanında üretim yapacak KOBİ'lere yönelik finansal destek mekanizmaları geliştireceğiz. Buralarda sağlık sektöründe de üniversite sanayi işbirliğini artıracak şirket kümelenmelerini özendireceğiz. Ülkemizin ihtiyaca göre planlanarak gerçekleştirilen Ar-Ge faaliyetleri sonucunda üretilen ürünleri fiyat ve geri ödeme uygulamaları açısından destekleyeceğiz. Bu alanda da 2018 sonunda tıbbı cihaz ihtiyacımızın yüzde 20'sini ilaç ihtiyacımızın ise yüzde 60'ını yerli üretimle karşılar hale geleceğiz."

- Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programı

Sekizinci sektörel yapısal değişim programının Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programı olduğunu ifade eden Davutoğlu, bu programla medikal, termal ve ileri yaş engelli turizmi alanında rekabet gücünün artırılmasının amaçlandığını kaydetti.

Davutoğlu, bu programın içerdiği önemli eylem planlarını ise şöyle sıraladı:

"Sağlık turizminde hedef ülke bazlı eylem planları hazırlayıp, uygulamaya koyacağız. Sağlık Turizmi Koordinasyon Kurulu oluşturacağız, bu alanda hizmet verecek tesis ve kurumlara yönelik akreditasyon altyapımızı güçlendireceğiz. Bu alanda teşvik sistemlerimizi sadeleştireceğiz ve etkin çalışmasını sağlayacağız. Bu hizmetlerle ilgili olarak fiyat farklılaştırmalarına ilişkin mevzuat düzenlemesini yapacağız. Yabancı dil başta olmak üzere sağlık personelinin donanımını artıracağız. Tıp eğitimindeki yabancı öğrenci kontenjanını arttırarak sağlık sektöründe yeni bir insan kaynağı oluşturacağız. Yurt dışı tanıtım çalışmalarının kapsamını geliştirecek ve etkinleştireceğiz."

- Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Programı

Program kapsamındaki eylemlerle sağlık turizmi alanındaki geliri, 2018 sonuna kadar 9 milyar doların üzerine çıkarmayı hedeflediklerini belirten Davutoğlu, bugün açıklanacak son dönüşüm programının ise Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Programı olduğunu söyledi.

Bu program ile lojistiğin büyümeye katkısını artıracaklarını anlatan Davutoğlu, bu çerçevede kurumlar arası eşgüdümü sağlamak üzere Lojistik Koordinasyon Kurulu kuracaklarını söyledi. Türkiye'de ilk defa lojistik master planı hazırlayacaklarına dikkati çeken Davutoğlu, lojistik merkezlerde modern yönetim modellerini geliştirip, hayata geçireceklerini bildirdi.

Üçüncül lojistik mevzuatının hazırlanıp yürürlüğe konulacağını vurgulayan Davutoğlu, kamu ve özel sektöre hizmet edecek istatistikleri toplayarak lojistik veri tabanı oluşturacaklarını söyledi. Ulaşımda elektronik sistemleri yaygınlaştıracaklarını ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Üretim alanlarının, ticari çıkış noktalarına demiryolu bağlantısını güçlendireceğiz. Türkiye için bir liman yönetim modeli belirleyerek hayata geçireceğiz. Lojistikte kritik bir kurum olan TCDD'nin yapılandırılmasını tamamlayacağız. Kent içi ulaşımı, ulusal lojistik planlarıyla uyumlaştıracağız. Komşu ülkeler ve dış ticaretimizin bulunduğu diğer ülkelerle gümrük işlemlerini hızlandıracağız. Kamu özel işbirliği modeli kullanarak, gümrük kapılarının sayısını artıracak, kapasite ve kalitesini geliştireceğiz. Gümrüklerde tek pencere sistemini tamamlayacağız. Filyos limanı yapımını tamamlayarak, Çandarlı ve Mersin konteyner liman yapım projelerini bitirip, liman kapasitemizi artıracağız. Öncelikli demiryolu ve karayolu projelerini süratle tamamlayacağız."

- "Ürünlerimizi kısa sürede hedef pazarlara ulaştıracağız"

Programdaki eylemlerle Türkiye'nin lojistikteki uluslararası konumunu güçlendireceklerini belirten Davutoğlu, "Ürünlerimizi daha az maliyetle ve daha kısa sürede hedef pazarlara ulaştıracağız" ifadesini kullandı.

Davutoğlu, 9 sektörel dönüşüm programı ve 417 eylem planının temel hedefinin, ülkedeki verimliliği artırmak, öngörülebilirliği ve sürekli kalkınmayı teminat altına almak ve hesap verilebilirliği güçlendirmek olduğunu bildirdi.

Siyasi istikrar ve güvene dayalı ekonomik kalkınmanın önemine dikkati çeken Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Ülke ekonomisindeki kalkınmayı uluslararası ekonomide yansıtacak lojistik ve ulaştırma alanında yapılacak çalışmalar ve diğer faaliyetlerle aslında Cumhuriyet tarihinin en önemli yapısal dönüşüm hamlelerinden birini başlatıyoruz. Bu yapısal dönüşüm hamlesi, 12 yıllık birikim üzerinde Türkiye'nin kalkınmasını sürdürebilir kılması açısından zaruridir. Kesinlikle sadece 5 yıllık, 10 yıllık programlar çerçevesinde değil ay bazında takip edilerek, izleme komiteleriyle gelişim seyrini yöneteceğimiz önemli dönüşüm programıdır. Temenni ve vaatlerden soyut temennilerden ibaret kalmayacaktır. Uygulamada getirdiğimiz her yeniliğin sonuçlarını kamuoyuyla paylaşacağız. Bu sonuçlardan hareketle Türkiye'de çağdaşlaşma ve çağdaşlaşmanın son aşaması anlamında küreselleşmeyle gelen bütün meydan okumalara cevap verecek güçte ekonomik yapıya kavuşacağız."

Sektörel dönüşüm programlarının hazırlanmasına katkıda bulunanlara teşekkür eden Davutoğlu, önümüzdeki haftalarda iki ayrı aşamada makro ekonomik sektörel dönüşüm ve insan odaklı sosyal boyutlu sektörel dönüşüm alanlarını paylaşacaklarını söyledi.

- Ankara

Kaynak: AA - AkHaber.com

Son Dakika Güncel Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement