Önyargıları Yıkmak İçin Almanlara Sinus'u Anlattılar - Son Dakika
Güncel

Önyargıları Yıkmak İçin Almanlara Sinus'u Anlattılar

Önyargıları Yıkmak İçin Almanlara Sinus\'u Anlattılar

Köln'de, Sinus Araştırması'nın anlatıldığı toplantıda göçmen kökenlilerin önyargıların aksine topluma uyum konusunda istekli oldukları bildirildi.

12.12.2011 12:24

Köln'de, Sinus Araştırması'nın anlatıldığı toplantıda göçmen kökenlilerin önyargıların aksine topluma uyum konusunda istekli oldukları bildirildi.

Almanya'nın Köln kentinde, göçmenler hakkındaki önyargıları yıkan Sinus Araştırması anlatıldı. Chorweiler Halkevi'nde düzenlenen toplantıya yaklaşık yüz kişi katıldı. Toplantıda göçmen kökenlilerin yaşam tarzları, idealleri ve sosyal durumları gibi konuların ele alındığı araştırma için Almanya'da 2 bin 72 göçmen kökenli ile detaylı bir anket yapıldığı belirtildi. Göçmen kökenlilerin çeşitli sosyal gruplara ayrılarak ele alındığı araştırmada önyargıların aksine topluma uyum konusunda istekli oldukları bildirildi. Araştırmacı ve Danışman Meral Çerçi, Sinus ile kadın-erkek eşitliğinden, eğitime bakış açısına kadar pek çok konuda göçmen kökenlilerin yanlış tanındığının ortaya konulduğunu belirtti. Çerçi toplantıda, Sinus Araştırmaları çerçevesinde 'yüzde 100 Köln' adı altında Köln'deki 8 göçmen kökenli ile yapılan röportajları da anlattı.

YÜKSELMENİN ANAHTARI EĞİTİM

Düsseldorf Üniversitesi'nde doktora çalışması yapan Meral Çerçi, 'Göçmenlerin büyük kısmı kültürel kimlikleriyle birlikte kendilerini Alman toplumunun bir parçası olarak görüyorlar. Ayrıca iki kültürlü ve iki dilli olmayı kendileri ve toplum için bir zenginlik sayıyorlar. Göçmenlerin toplumda yükselmesi büyük oranda eğitime bağlı. Eğitim düzeyi yüksek olanların toplum içindeki konumu da o denli iyi oluyor. Göçmen kökenlilerin çoğu bunun bilincinde ve toplumda iyi bir yer edinme istekleri Almanlara göre daha yüksek. Almanya'nın en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestfalya'da (NRW) göçmen kökenlilerin oranı yüzde 24.1, NRW'nin en kalabalık kentlerinden Köln'de yüzde 34.1 oranında. Göçmen kökenlilerin oranı 6 yaşından küçük çocuklarda NRW'de yüzde 42, Köln'de yüzde 52'ye ulaşıyor. Gelecekte göçmenlerin toplum içindeki oranının artması bekleniyor. Göçmenler medya, politika ve ekonomi çevrelerinin gittikçe artan ilgisiyle karşı karşıyalar' diye konuştu.

ETNİK KÖKEN BELİRLEYİCİ OLMAMALI

Köln Uyum Meclisi Başkanı Tayfun Keltek ise şunları söyledi: 'Almanların, göçmenlerin varolduğunu kabullenmeleri ve göçmenlere eşit davranmaları için bir çalışma yapmak gerekiyordu. Bunun için, Sinus Araştırması'nı Köln'ün 9 semtinde anlatma kararı aldık. Çünkü Sinus insanların yalnızca etnik kökenleri ile değerlendirilmesinin yanlış olduğunu gösteriyor. Araştırma özellikle sosyal sorunların etnik kökenle açıklanmasının yanlışlığını ortaya koyuyor. Bunları Alman toplumu bilmiyor. Çünkü medyanın bazı olayları veriş tarzı ve politikacıların yaptıkları bir takım açıklamalar toplumu yanlış yönlendiriyor. Bir Türk kökenlinin karıştığı kötü bir olayda, tüm Türkler öyleymiş gibi gösteriliyor. Bu tür şeyler ırkçılığı da arttırıyor. Örneğin Türkler dendiği zaman kadına ikinci sınıfmış gibi davranan bir toplum algılanıyor. Oysa Sinus araştırması ortaya koyuyor ki Türklerin büyük kısmı kadın erkek eşitliğini benimsemiş durumda. Ayrıca araştırmada dindar kesimin oran olarak göçmenlerde, Alman toplumundan daha fazla olmadığını görüyoruz.'

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Önyargıları Yıkmak İçin Almanlara Sinus'u Anlattılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement