Op. Dr. Baş: "Soçi Çerkezler İçin Yaradır, Olimpiyatlar Burada Yapılmamalıdır" - Son Dakika
Güncel

Op. Dr. Baş: "Soçi Çerkezler İçin Yaradır, Olimpiyatlar Burada Yapılmamalıdır"

Op. Dr. Baş: "Soçi Çerkezler İçin Yaradır, Olimpiyatlar Burada Yapılmamalıdır"

Türkiye Hastanesi Göz Hastalıkları Mütehassısı Op. Dr. Nusret Baş, 21 Mayıs 1864 yılında Kafkasya’nın Soçi kentinde Çerkezlere yönelik yapılan soykırımdan dolayı olimpiyatların iptal edilmesini istedi.

07.02.2014 19:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Hastanesi Göz Hastalıkları Mütehassısı Op. Dr. Nusret Baş, 21 Mayıs 1864 yılında Kafkasya'nın Soçi kentinde Çerkezlere yönelik yapılan soykırımdan dolayı olimpiyatların iptal edilmesini istedi. Baş, "Soçi Çerkezlerin içerisinde büyük bir yaradır ve olimpiyatlar burada yapılmamalıdır" dedi.

Türkiye Hastanesi Göz Hastalıkları Mütehassısı Op. Dr. Nusret Baş, 21 Mayıs 1864'te Kafkasya'nın Soçi kentinde Çerkezlere yapılan soykırımdan dolayı olimpiyatların bu şehirde yapılmaması gerektiği hakkında açıklamalarda bulundu. Yarından itibaren Soçi Kış Olimpiyatlarının Kafkasya'nın Soçi kentinde başladığını belirten Op. Dr. Nusret Baş, "Dünya'daki bütün Çerkez Sivil Toplum Örgütleri (STK), Soçi'de olimpiyatların yapılmaması gerektiğini, çünkü oranın bir soykırım toprağı olduğunu ve Çerkezlerin soykırıma uğratıldığını, son Çerkez birliklerinin imha edildiği bir bölge olduğunu, Soçi'nin Çerkezlerin başkenti olduğunu bütün dünyaya duyurmaya çalıştılar. Olimpiyat sevgi ve kardeşlik demektir. Soykırımın yapıldığı bir bölgede olimpiyat olamaz dedik. Çünkü orada atalarımızın, dedelerimizin kemikleri var. Fakat buna muvaffak olamadığımız ise de Çerkez soykırımını dünyanın gündemine getirmeye başardık. Bizler sayı Başbakanımıza da buraya katılmaması konusunda dilek ve taleplerimizi ilettik. Fakat sayın Başbakanımızın buraya katılıyor" dedi.

"SOÇİ ÇERKEZLERİN İÇERİSİNDE BÜYÜK BİR YARADIR VE OLİMPİYATLAR BURADA YAPILMAMALIDIR"

Çerkezlerin Kafkasya'nın 5 bin yıllık otokton halkı olduğunu ifade eden Op. Dr. Baş, "Kendi dilleri ve kültürleri orijinaldir. Kafkasya'da dünyanın en güzel ülkelerinden birisidir. İstanbul'a ise 1 saatlik uçuş mesafesindedir. Hemen Rize ve Artvin'in ötesinden bir ülkedir. Burada mutlu ve müreffeh yaşayan Çerkezlerin ülkesine Rus çarları göz dikmişler ve burada 1864 yılına kadar tam 100 yıl süren bir savaş oluşmuş. Çerkez nüfusunun 3 de biri kırılmış ve öldürülmüştür. Çerkezler bütün dünyaya vatanseverlik, yiğitlik ve mertlik nedir göstermişler ama savaşında kendine göre kanunları var. Çerkezler 1864'te teslim olduktan sonra Soçi'de çarlar papazlar eşliğinde zafer yürüyüşü yaptılar. İşte biz bu zafer yürüyüşünün yapıldığı, Çerkezlerin yok edildiği ve Soçi'nin her tarafında Çerkez şehitlerin var olduğu bir güne denk gelir. Onun için 21 Mayıs 1864 Soçi, Çerkezlerin içinde büyük bir yaradır. Biz bu vesileyle Soçi olimpiyatlarının yapılmaması gerektiğini bütün dünyaya duyurma gayreti içerisinde olduk. Bu yapılmamalıdır. Çünkü orası bir soykırım toprağıdır" dedi.

"ÇERKEZLERİN TALEPLERİ YERİNE GETİRİLMEDİKÇE BU MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Çerkezlerin başlarına gelenlerin yalnızca savaşın sonucunda olan mağduriyetler olmadığını vurgulayan Op. Dr. Nusret Baş, "Teslim olduktan sonra bütün sivil Çerkezler, çoluk çocuk, yaşlı ve ihtiyar demeden bir süpürme hareketiyle, Karadeniz'in kenarına yığılmış ve oradan Osmanlı'nın bütün coğrafyasına dağıtılmıştır. Birleşmiş Milletler'in (BM) maddelerine göre burada soykırım olabilecek tüm maddelerin tamamı işlenmiştir. Dolayısıyla soykırımı özellikle Rusya'nın kabul etmesini ve Çerkezlerin talepleri yerine getirilmedikçe bu mücadelenin devam edeceğini belirtmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Op. Dr. Baş, "Bizim Sayın Başbakanımızdan Soçi olimpiyatlarına gitmemeleri yönünde bir talebimiz oldu. Çünkü Türkiye'deki Çerkezler bu durumdan rencide olurlar dedik. Fakat sesimizi duyuramadık. Dünya'nın birçok ülkesindeki devlet başkanları, muhtelif nedenlerden dolayı Soçi'ye gitmediler. Bizim sesimizi yeterince duyuramadığımızı düşünüyorum" diye sözlerine ekledi.

"SOÇİ KIŞ OLİMPİYATLARI, SOYKIRIMIN 150. YILDÖNÜMÜNE DENK GELİYOR"

Soçi Kış Olimpiyatları, Çerkesya'nın başkenti Soçi'de 1,5 milyon kişinin katledildiği olayların 150. yıldönümüne denk geliyor. 21 Mayıs 1864 tarihinde, 100 yıldan fazla süren Kafkas-Rus savaşları sonucunda 2 milyon kadar Çerkez Osmanlı topraklarına sürülmüş ve bir kısmı da Kafkasya topraklarına dağıtılmıştı.

California'daki Occidental Koleji tarihçilerinden Walter Richmond'un kaleme aldığı 'Çerkez Soykırımı' isimli kitapta ise Soçi'deki katliam, 'Modern Avrupa'nın İlk Soykırımı' olarak tanımlanıyor ve 20. yüzyılda insanlığa karşı işlenecek suçların ve yaşanacak en kötü zulümlerin habercisi olduğundan bahsediliyor.

New Jersey'de yaşayan bir Çerkez aktivist tarafından başlatılan uluslararası kampanyaya 'Soykırım Olimpiyatları' adı verildi. Kanada'nın Vancouver kentinde yapılan bir önceki Kış Olimpiyatlarından beri protestolarını sürdüren grup olimpiyatlara katılacak atletlere bildiriler göndererek 'Toplu mezarlar üzerinde kayak yapacaksınız' uyarısında bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kış Olimpiyatlarının Soçi'de düzenlenebilmesi için 2007 yılında Soçi'yi eski Rum-Yunan toprağı ilan etmişti. 2010 yılında ise Vancouver'daki Olimpiyat bayrağını alma törenine Çerkesya'da işgalde öncü savaşçı olarak kullanılan Kazakların, Kuban Kazak Korosu'nu göndermişti. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Op. Dr. Baş: 'Soçi Çerkezler İçin Yaradır, Olimpiyatlar Burada Yapılmamalıdır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement