Ordu ve Giresunluların 50 yıllık havalimanı özlemi sona eriyor
ORDU'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla yarın açılışı gerçekleştirilecek olan, Türkiye'nin ve Avrupa'nın ilk, dünyanın üçüncü deniz üzerine dolguyla yapılan Ordu-Giresun havalimanı Ordu ve Giresunlular'ın 50 yıllık havalimanı özlemini bitirecek.
Ordu'nun Gülyalı ilçesinde yapımı tamamlanan Türkiye'de ve Avrupa'da deniz üzerine yapılan ilk, dünyada ise üçüncü havalimanı olan Ordu-Giresun havalimanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla yarın saat 14.00'te düzenlenecek olan resmi törenle hizmete girecek.
CUMA NAMAZI PİSTTE KILINACAK
Açılış nedeniyle yarın sabahtan itibaren Ordu kent merkezi ve 19 ilçeden vatandaşlar ücretsiz olarak havalimanına taşınacak. Cuma namazı da Ordu İl Müftüsü Mustafa Kolukısaoğlu tarafından havalimanı pistinde kıldırılacak. Ordu ve Giresun'dan yaklaşık 100 bin kişinin açılışa katılımının sağlanması için Ordu ve Giresun Ak Parti Teşkilatları ile Ak Partili Belediyelerinde yoğun çalışma yürürüttüğü gözlendi.
Ordu'ya havaalanı yapılması ilk olarak 1964 yılında dönemin Bayındırlık Bakanı ve CHP Ordu Milletvekili olan Arif Hikmet Onat tarafından gündeme geldi. 1987'de dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı, ANAP Ordu Milletvekili Şükrü Yürür'ün girişimiyle Ünye İlçesi'ne havaalanı yapılması için çalışma başlatıldı. Şimdiki parayla 6.4 milyon TL'ye ihale edilen, 5 milyon TL harcanan havalanı çalışması 1991'de başladı. Pistin betonu dökülerek çevresinin tel örgüsü yapılan havaalanı ödeneksizlik nedeniyle 1993 yılından beri atıl durumda kaldı.
1993'TEN BERİ GÜNDEMDE
1993'ten beri gündemde olan Ordu ve Giresun illerine hizmet verecek ortak havaalanı için ilk somut adım dönemin Ordu Valisi Mustafa Malay tarafından başlatıldı. Ordu ve Giresun'da düz arazi bulunamadığı için Gülyalı İlçesi'nde denize dolguyla havaalanı yapımı planlandı. Ordu Valiliği bünyesinde kurulan bir vakıf vasıtasıyla havaalanı yapımı için halktan para toplandı. Öğrencilerde okullarda simit paralarıyla kampanyaya destek verdi. Toplanan paralarla 200 metrelik mendirek yapıldı. Yardım ve bağışlarla toplanan para bitince çalışma mendirek atıl vaziyette kaldı. 1998 yılında DHL İnşaatı Genel Müdürlüğü Yatırım programına alınan havalimanı 2001'de Başbakanlık yatırım programından çıkarıldı.
2011 milletvekili genel seçimlerinde Ak Parti'den Ordu Milletvekili seçilen Eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin Ordu-Giresun havalimanının yatırım programına alınması için girişimde bulundu. Yine 2011 seçimlerinde dönemin başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ordu'da düzenlenen mitingde Ordu-Giresun havalimanının yapılacağını müjdeledi.
TEMELİ TEMMUZ 2011'DE ATILDI
Temmuz 2011'de Ordu-Giresun havalimanının temeli atıldı. 1964 yılından itibaren 8 cumhurbaşkanı, 25 başbakan eskiten Ordu-Giresun havalimanı yaklaşık 350 milyon TL'ye mal oldu. Havalimanı yapımı için gece gündüz çift vardiya halinde günde 2 bin sefer kamyonla denize 36 milyon ton taş taşınarak döküldü. 45 metre genişliğinde, 3 bin 200 metrelik pistiyle uluslar arası standartlarda yapılan havalimanında Türkiye'de ilk kez uygulanan 'stone mastic asfalt' çalışması da yapıldı.
22 Mayıs Cuma günü saat 14.00'den itibaren hizmete girecek havalimanına açılış günü 8 uçağın iniş yapacağı, açılıştan önce test uçuşu ve özel uçakların da piste ineceği bildirildi.
Son Dakika › Güncel › Ordu ve Giresunluların 50 Yıllık Havalimanı Özlemi Sona Eriyor - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?