Organ Bağışının Önündeki En Önemli Engel Bilgi Yetersizliği - Son Dakika
Güncel

Organ Bağışının Önündeki En Önemli Engel Bilgi Yetersizliği

Organ Bağışının Önündeki En Önemli Engel Bilgi Yetersizliği

Türkiye'de olduğu gibi Dünya'da da organ nakli bekleyen hasta sayısı giderek artıyor.

03.11.2015 17:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de olduğu gibi Dünya'da da organ nakli bekleyen hasta sayısı giderek artıyor. Organ bağışında bulunmak hayattayken yerine getirebilecek en kutsal görev; ancak bu konuda farkındalığın oluşmaması bağışların önündeki en önemli engel olarak gösteriliyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. K. Yalçın Polat, '3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası'nda organ nakli ve bağışı hakkında bilgi verdi.

ORGAN BAĞIŞI HER ZAMAN GÜNDEMDE OLMALI

Organ bağışı haftasında da amacımız organ bağışını gündeme getirmek ve bu şekilde organ bekleyen insanlara çare bulabilmektir. Çünkü organ bağışı ve organ nakli ne kadar çok gündemde tutulur ve insanlar bu konuda ne kadar çok bilinçlenirse organ bağışı o kadar çok artacaktır. Sağlık Bakanlığı'nın 2015 verilerine baktığımızda şu an 22.00 böbrek, 2.200 karaciğer, 600 kalp, 260 pankreas, 50 akciğer, 4 kalp kapağı, 5 ince bağırsak hastası kadavradan nakil olabilmek için beklediğini görüyoruz. Bu insanların yeniden topluma kazandırılması için tek tedavi organ naklidir.

KADAVRADAN BAĞIŞ ORANLARI BATILI ÜLKELERE GÖRE ÇOK AZ

Ülkemizde kadavrda organ bağışı yeterli düzeyde olmadığı için canlı vericili nakillerin sayısı daha fazla. Kadavradan bağışların artması ülkemizde önemli bir açığı kapatmış olacak. Binlerce insan kadavra listesinde organ nakli olabilmek için organ bekliyor. Birçok insan da bu bekleyiş sırasında hayatını yitirebiliyor.

Beyin ölümü bildirimi sonrası bağışta bulunmak isteyenlerin sayısı Batı ülkelerinde yüzde 50'lilerdeyken ülkemizde maalesef yüzde 20-25'lerde. Kadavra organ bağışının artması listede bekleyen kişilerin sağlıklarına yeniden kavuşabilmesini sağlayacak. İnsanlar hayattayken yakınlarına örneğin karaciğerinin bir parçasını ya da böbreğini vermeyi kabul ediyorlar; ama öldükten sonra buna sıcak bakmıyorlar. Öldükten sonra organın bir işe yaramayacağı unutuluyor. Bu, organ bağışı konusunda bir paradoksun olduğunun en güzel kanıtıdır. Organ bağışı algısında bir yanlışlık var ve bunun aşılması gerekiyor.

NAKİL SAYILARIMIZ VE BAŞARI ORANLARIMIZ ORTALAMANIN ÜZERİNDE

Organ bağışı için sayılar az ama organ nakli için günden güne gelişme kaydediyoruz.Türkiye, Dünya başarı ortalamasının çok çok üzerinde. Türkiye organ naklinde yükselen bir yıldız. Türkiye'de bugün, yılda 4 bin nakil yapılıyor. ve bu sayı giderek artıyor. Önceden eğitim almaya yurt dışına gidlirdi artık bu dönem sona erdi. Yurt dışından eğitim almak için hekimler geliyor.

Artık ülkemizde organ nakli operasyonları rutin hale geldi. Oldukça pahalı bir tedavi şekli olmasına rağmen kamu ya da özel hastane fark etmeksizin organ naklinde tüm giderler devlet tarafından karşılanıyor. Organ nakli için imkan ve olanaklar da iyileştirildi. Önceden şaşılarak bakılan uçakla organ taşımak şu an organ naklinin doğal bir süreci. 15-20 yıl önce birçok insan tedavi olamadığı için hayatını kaybediyordu, şimdi ise organ nakli ile eski sağlıklı günlerine tekrar kavuşuyorlar.

ORGAN BAĞIŞI GÖNÜLÜLÜK İSTER

Organ nakli ve organ bağışı sadece sağlık çalışanlarının ilgilenmesi gereken bir konu değildir. Evet bugün sağlıklı olabilirsiniz ama bir gün siz ya da bir yakınız organ nakline ihtiyaç duyabilir. Bunun için sadece başınıza geldiğinizde değil sağlıklıyken de bu konuyla ilgili bir şeyler yapmalısınız. Organ nakli gönüllülük esasına dayanır. Biz, sosyal sorumluluk projeleri ile organ bağışına insanların dikkatini çekmeye çalışıyoruz. Bu projelerimizi hayata geçirmeye de devam edeceğiz. Hayattayken organlarını bağışlayan insanların sayısı çok az. Ama bu konu gündeme geldikçe belki çevrelerinde, belki televizyonda, okuduğu bir gazetedeki haberde nakil olan kişileri onların yeniden yaşama bağlanışlarını gördükçe bu konuda farkındalığın artacağına inanıyoruz.

ORGAN NAKLİNİ ANLAMAK İÇİN MERKEZLERİ GEZİN

Organ bağışının önündeki en önemli engel bilgi yetersizliğidir. Bilgi yetersizliği yanlış inanışların da oluşmasına neden oluyor. Bu şekilde organ nakline karşı bir güvensizlik oluşuyor. İnsanlara organ naklini ve sistemini anlatmalıyız. İnsanlar isterlerse bizlere ya da herhangi bir organ nakli merkezine gelip bu konuda bilgi alabilirler. Gelip kendi gözleri ile hastaların nakil öncesi ve sonrası durumlarını görebilirler. Bu şekilde organ naklinin ne kadar önemli bir tedavi şekli olduğunu anlayabilirler.

ÇOCUKLARINIZA ORGAN BAĞIŞI BİLİNCİNİ AŞILAYIN

Organ bağışının artması için artık toplumdaki her bireye görevler düşüyor. Bunun için ilkokul yıllarından itibaren bu konuya farkındalık sağlanmalıdır. Toplumun yapı taşı ailedir. Aileler bu konuyu bir akşam yemeğinde belki yılda bir kez bile konuşabilirler.

ORGAN NAKLİ İLE YENİDEN DOĞUYORLAR

Organ nakli bekleyen insanlar hayat ve ölüm arasındaki ince çizgideler. Organ nakli onların yeniden doğuşudur. Nakil sonrası yeni hayatlarının ilk günü onların doğum günü. Nakil öncesi ölümü beklerken, nakil sonrası kişiler kısa bir süre sonra normal hayatlarına dönebiliyorlar. Organ nakli ile yeniden hayata kazandırılan kişiler ortalama 3 ay sonra sosyal, iş yaşantılarına geri dönüp tekrardan çalışan, üreten insanlar olabiliyorlar.

(Tür: İstanbul)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Organ Bağışının Önündeki En Önemli Engel Bilgi Yetersizliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement