Orhan Bursalılara Ayna Tuttu - Son Dakika
Güncel

Orhan Bursalılara Ayna Tuttu

Orhan Bursalılara Ayna Tuttu

Nilder Tarafından Merinos Akkm'de Düzenlenen Seminerde, En Beğenilen Gezi Programı 'Ayna'nın Yapımcısı Ve Sunucusu Saim Orhan Bursalılarla Buluştu.

07.04.2011 12:41  Güncelleme: 12:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nilüfer Mezunları Derneği (NİLDER) tarafından Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde (Merinos AKKM) düzenlenen seminere katılan 'Ayna' programının yapımcısı ve sunucusu Saim Orhan, 130 ülkeye giderek edindiği izlenimleri Bursalılarla paylaştı.

'Ayna' programının yapımcısı ve sunucusu Saim Orhan, yaklaşık 130 ülkeye giderek edindiği izlenimleri ve karşılaştığı olayları Bursalılarla paylaşarak, birçok ülkede Türkiye'nin tanınmadığını ifade etti. Birçok Afrika ülkesinde bile Türkiye'nin az gelişmiş bir ülke olarak bilindiğini söyleyen Orhan, "Ecdadımız olan Osmanlılar, günün şartlarına göre gidilebilecek her yere gitmişler. Ancak Osmanlı'dan sonra üzerimize düşeni yapmamaya başlayınca o boşluğu birileri doldurmuş.

Bizim nerede olduğunu dahi bilmediğimiz ülkelere İngilizler, Portekizliler gitmiş. Dillerini, dinlerini, kültürlerini taşımış. Cezayir'de beyaz adamlara, Osmanlı dolayısıyla 'hiyarunnas' yani insanların en hayırlısı deniyor. 300-400 yıl kaldığımız topraklara biraz ara verince birileri o boşluğu doldurmuş. Osmanlıyı seven 1.5 milyon insanı katleden ve aleyhimize propaganda yapan Fransızlar, ülkeyi kuşatmış. Şimdi Cezayir'de Fransızca konuşuluyor, Fransızca kanallar izleniyor" dedi.

"Türkler'in tarih kitaplarında kaldığını sanmıştık"

10 milyon nüfuslu Portekiz'in Brezilya'dan Angola'ya kadar birçok ülkeye gitmesine karşın, Osmanlı'dan sonra Anadolu insanlarının dünyaya açılmadığını, açılanlara da destek verilmediğini anlatan Orhan, Türkiye'nin sadece ecdadın gittiği Bosna Hersek gibi yerlerde bilindiğini ifade etti. Togo'da bir yetkilinin kendilerine 'Biz Türkler'in tarih kitaplarında kaldığını sanmıştık' dediğini hatırlatan Orhan, Gana'ya, Zambiya'ya gittiğinde Türkiye'nin tanınmadığını gördüğünü dile getirdi. 40 milyonluk Fransa'nın ise 21 ülkede dilini konuşturduğunu kaydeden Orhan, "Sizi bilmedikleri ve tanımadıkları için de uluslararası arenada destek veremiyorlar.

Her ülkenin temsilcisinin bulunduğu BM'de sizin için parmaklar kalkmıyorsa bunun altında bu sebepleri görebiliriz. İnsan bilmediği şeyi destekleyemez ve sevemez. Son 10-15 yılda açılan okullar sayesinde Türkiye yalnız bir ülke olmaktan çıkmaya başladı. Papua Yeni Gide, Tanzanya'da, Zambiya'da, Arjantin'de, Brezilya'da, Uganda'da, Yeni Zelenda'da Türk bayrağı dalgalanıyor. Afrika topraklarında bizim dilimiz konuşuluyor.

Bunun faydalarını ileride ekonomide, siyasette, kültürde göreceğiz. Lehimize parmak kaldıracak insanlar hızla artıyor. Sonuçta Osmanlı ile aynı geni taşıyoruz. Yeter ki biraz gayret gösterelim" diye konuştu.

Konuşmanın ardından NİLDER yönetimi tarafından Saim Orhan'a çiçek takdim edildi. Programın sonunda ise Bursalılar Saim Orhan ile bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Orhan Bursalılara Ayna Tuttu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement