Eskişehir'deki Mihalıççık, Çatacık ve Kalabak ormanlarında doğal olarak bulunan kırmızı orman karıncaları (Formica Rufa) ile zararlılarla mücadele ediliyor. Yüksek rakımlarda yaşayan karınca kolonileri, parçalara ayrılarak daha düşük rakımlara ve karınca bulunmayan bölgelere naklediliyor.
Bu yılki ilk karınca nakli, Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Çatacık Orman İşletme Müdürlüğü Arıkaya Şefliği'nde yapıldı. Sabah erken saatlerinde 5 karınca yuvasının bir bölümü 1350 rakımdan alınarak, 1280 rakıma taşındı. Yeni karınca yuvaları, ayı ve domuzların zarar vermemesi için de tel çitle çevrildi. Karıncaların yuvayı benimsemesi için ise 5 ay boyunca toz şeker serpilecek.
ORMAN GÖNÜLLÜSÜ OLARAK ÇALIŞIYORLAR
Karıncaların nakliyle ilgili bilgi veren Eskişehir Orman Bölge Müdürü Recep Ateş, ormandaki karıncaların bazı evlerde görülen karıncalardan farklı ve daha büyük olduğunu söyledi. Ateş şöyle devam etti:
"Ormandaki karıncalar yırtıcı, etobur karıncalar. Orman ağaçlarına zarar veren her türlü böceği yiyen kırmızı orman karıncaları adeta orman gönüllüsü gibi çalışırlar. Yaklaşık 300 bin karıncadan oluşan bir koloni 1 hektarlık bir ormanlık alanda zararlı böceklerin yaşamasına izin vermez. Yumurta, larva ve pupaları toplayıp yuvalarına taşıyan karıncalar büyük böcekleri de önce salgıladıkları formic asit ile etkisiz hale getirirler ve sonra da parçalarlar. Her yıl mevcut karınca yuvalarının bir kısmını bölerek düşük rakımlara naklediyoruz."
NAKİLLER SABAH ERKEN SAATLERDE YAPILIYOR
Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri karınca nakillerinin sabah erken saatlerde hava sıcaklığı artmadan hava ısınmadan yapıldığını ve her kolonide 15 kadar bulunan kraliçe karıncalardan mutlaka birkaç tanesi yeni yuvaya götürüldüğünü belirtti. Nakillerde yuvanın bir bölümü taşınıyor, kalan karıncalar koloni şeklindeki yaşamlarına devam ediyorlar. Nakili gerçekleştiren ekiptekiler, karıncaların kendilerini ısırmaması için özel kıyafetler giyiyorlar.
Yetkililer, Nisan ayında yapılan çalışma ile sorumluluk bölgelerindeki Eskişehir ve Afyonkarahisar illerinde 22 karınca yuvasının naklini gerçekleştireceklerini açıkladı.
YAŞAMLARI ARILAR GİBİ
Kırmızı karıncalarında aynı arılar gibi ilginç bir yaşamları var. Normal karıncalardan daha iri olan Formica rufa'lar önce böceklerin üzerine formic asit salgılayarak etkisiz hale getiriyorlar ve yuvalarına taşıyorlar. Yuvada işçi, asker ve kraliçe karıncalar bulunuyor. Kraliçe karınca sadece bir kez çiftleşiyor ve çiftleşmeden sonra erkek karınca ölüyor. Kraliçe bu döllenmeden sonra, yaşamı boyunca milyonlarca yumurta yapıyor. Orman teşkilatı çalışmalar sırasında bu faydalı karıncaların yuvalarının bozulmamasına özen gösteriyor. Orman ağaçlarına zarar veren böcekleri yiyerek beslenen karıncalar, 800 metreden düşük rakımlarda yaşamıyor. - Eskişehir
Son Dakika › Güncel › Orman Zararlısıyla Kırmızı Karıncalı Mücadele - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?