SAİM TURAN - Bilecik'in Osmaneli ilçesinde bilinçli tarım uygulamalarıyla kaliteli ürün elde eden üreticiler, yetiştirdikleri karpuzları Avrupa'ya ihraç ediyor.
İlçeye bağlı köylerde 7 bin dönüm arazide üretilen karpuzların hasadı, olumsuz hava koşulları nedeniyle önceki yıllara göre 15 gün erken başladı. Araziye gelen alıcılar, üreticilerle pazarlık yaparak karpuzları satın alıyor. Daha sonra tarım işçileri kırımını yaptığı karpuzları kamyonlara yüklüyor.
Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede her yıl 50 ila 65 bin arasında fide ekimi yapıldığını ve bu sene hasat döneminde 90 bin ton civarında karpuz üretiminin beklendiğini söyledi.
Bölgelerinde üretilen karpuzların Türkiye'nin birçok bölgesine gönderildiğini ve bugünlerde ağırlıklı olarak Osmaneli karpuzunun satıldığını belirten Ünver, "Bölge insanının üretimini yaptığı karpuz, aroması çok yüksek ve aynı zamanda hava şartlarından dolayı kalitelidir. Aç karnına karpuz yersen, böbreklere, iç hastalıklara ve kansere faydası olduğu belirtiliyor. 12 yıl karpuz üretimi yapmadık. Bu süre zarfında Bilecik civarında kanser görülmeye başladı. Ürettiğimiz karpuzları, iç tüketimin yanı sıra Almanya başta olmak üzere Avrupa'nın çeşitli yerlerine, soğutucu tırlarla gönderiyoruz" diye konuştu.
-"Bölgemiz adeta bacasız fabrika"
Osmaneli bölgesinde karpuz sezonunun mart ayında başlayıp ağustosun sonuna kadar devam ettiğini anlatan Ünver, bu dönemde farklı kentlerden tarım işçilerinin ilçeye geldiğini bildirdi.
Arazide günlük 500 tarım işçisinin çalıştığını dile getiren Ünver, "Tabii ki büyük bir istihdam sağlıyor. Bölgemiz adeta bacasız bir fabrika gibi. Türkiye'nin her tarafından karpuz sezonunda işçiler çalışmaya gelir. Çiftçimiz, kendi geçimlerini sağladığı gibi söz konusu tarım işçilerine de istihdam sağlıyor" şeklinde konuştu.
-"Girdi maliyetleri çok yüksek"
Karpuzun kolay yetişmediğini ve girdi maliyetlerinin yüksek olduğuna dikkati çeken Ünver, tarım çiftçisine desteğin artırılması gerektiğini vurguladı.
Çiftçinin zararda etse karpuz üretimini yapmak zorunda olduğuna değinen Ünver, çünkü bakmakla yükümle ailelerinin bulunduğunu aktardı.
Ünver, ayrıca bölgede yaklaşık 40 bin ton kavun üretiminin yapıldığını, kavunlarında sandıklanarak iç piyasadaki hallere gittiğini sözlerine ekledi.
Karpuz üretiminin yoğun olduğu Medetli köyünde çiftçilik yapan Abdullah Bahar da köyün su sorununun bulunduğunu ve 3-5 kilometre uzaklıktan su getirmesinden dolayı sıkıntı çektiklerini anlattı.
DSİ tarafından köye kolay yöntemlerle su getirebileceğini savunan Bahar, "Su getirilirse karpuz üretimin de diyelim ki, 50 kuruşa vatandaşımız yiyorsa 25 kuruşa yiyebilir. Biz de daha fazla kazanabiliriz. Çünkü biz kazandığımız parayı mazota veriyoruz. Devletimizin bize en azından su yönünden yardımcı olmasını istiyorum" dedi. - Bilecik
Son Dakika › Güncel › Osmaneli Karpuzları Avrupa Pazarına Açıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?