GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Sadaka taşı detayı
Tarihçi-yazar Yavuz Bahadıroğlu'nun konuşması
Eyüp Belediye Başkanı Aydın'ın konuşması - Eyüp Belediye Başkanı Aydın:
"Bu aslında sembolik bir çalışma. Belki buradan yola çıkarak başka geleneklerimiz de gündeme gelecek, araştırılacak ve ortaya çıkarılacaktır"
Osmanlı yardımlaşma kültürünün sembollerinden sadaka taşları, Eyüp Belediyesi ve Sadakataşı Derneği işbirliğince Eyüp'te yeniden hayata geçirildi.
Caferpaşa Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen tanıtımda AA muhabirine açıklama yapan Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, Sadakataşı Derneğiyle birlikte hayata geçen proje kapsamında Eyüp'ün 5 noktasına sadaka taşlarının yerleştirileceğini anlattı.
Sadaka taşlarının Osmanlı'nın yardımlaşma kültürünün önemli bir sembolü olduğunu ifade eden Aydın, şunları söyledi:
"Eyüp Belediyesi olarak bütün projelerimizde olduğu gibi burada da hem insanların fıtri ihtiyaçlarını karşılamak hem de gelenekten gelen kültürümüzü yaşatmak istiyoruz. Bu aslında sembolik bir çalışma. Belki buradan yola çıkarak başka geleneklerimiz de gündeme gelecek, araştırılacak ve ortaya çıkarılacaktır. Bu geleneğimizin ihya edilmesinin diğer geleneklerimizin yaşatılması anlamında tetikleyici bir vazife de göreceğini düşünüyoruz. Bu kültür çoğalsın, bereketlensin, toplumumuza güzel mayalar atalım istiyoruz."
Kentin çeşitli noktalarındaki sadaka taşlarına insanların güvenle yardımda bulunabileceğinin altını çizen Aydın, toplanan yardımların Sadakataşı Derneğince, mevzuat çerçevesinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacağı bilgisini verdi.
Tarihçi-yazar Yavuz Bahadıroğlu ise "Peygamber Efendimizin en çok teşvik ettiği şey vermektir. Mescidde, Hz. Ebubekir ile Hz. Ömer'i vermekte yarıştırdığını biliyoruz. Hz. Ebubekir bütün servetini veriyor, servetinin yarısını veren Hz. Ömer'e 'Seni yine geçtim' diyor, Efendimiz bir kısmını kendisine geri veriyor. Biz, vermeyi, sevap işlemeyi oyuna dönüştürmüş bir nezaket peygamberin ümmetiyiz." diye konuştu.
Osmanlı döneminde sadaka taşlarından kuş saraylarına, leylek hastanesinden fakir iftarlarına, vakıflara kadar birçok yardımlaşma geleneğinin bulunduğuna dikkati çeken Bahadıroğlu, bu kültürlerin yoksul insanları himaye eden bir sistem olduğunu vurguladı.
Proje için Eyüp Belediye Başkanı Aydın'a teşekkür eden Bahadıroğlu, sadaka taşları geleneğinin yeniden Eyüp Sultan'dan başlaması ayrıca manidar olduğunu kaydetti.
Toplantı sonunda, Aydın ve Bahadıroğlu, Caferpaşa Kültür ve Sanat Merkezi önünde bulunan sadaka taşına yardımda bulundu.
Son Dakika › Güncel › Osmanlı Geleneği Sadaka Taşları Eyüp'te Hayat Buldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?