Osmanlı'nın İlk Şehidi Baykoca, Hem Sergisi ile Anıldı - Son Dakika
Güncel

Osmanlı'nın İlk Şehidi Baykoca, Hem Sergisi ile Anıldı

Osmanlı\'nın İlk Şehidi Baykoca, Hem Sergisi ile Anıldı

Bursa’nın İnegöl ilçesinde, Hamzabey Mahallesi'nde her yıl geleneksel olarak düzenlenen Baykoca’yı Anma ve Pilav Günü, Halk Eğitim Merkezi'nin (HEM) sergi açılışıyla birlikte yapıldı.

20.05.2014 12:20

Bursa'nın İnegöl ilçesinde, Hamzabey Mahallesi'nde her yıl geleneksel olarak düzenlenen Baykoca'yı Anma ve Pilav Günü, Halk Eğitim Merkezi'nin (HEM) sergi açılışıyla birlikte yapıldı.

Baykoca'yı Anma ve Pilav Günü ile mahallede açılan giyim ve el sanatları kurslarının sertifika töreni ve sergi açılışı birlikte yapıldı. Kursiyerlerin eserlerinin yer aldığı sergi ise bina yerine ilk kez TIR'da açıldı. Törende ayrıca Osmanlı'nın ilk şehidi olan ve Hamzabey'de türbesi bulunan Baykoca dualarla anıldı.

Törene Kaymakam Ali Akça ile eşi Ferahil Akça, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk ile çok sayıda yetkili ve mahalle halkı katıldı. Davetlilere mahalle halkının imece usulüyle hazırladığı pilav ve ayran ikram edildi.

Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir, "Hamzabey Muhtarlığı tarafından Osmanlı'nın ilk şehidi Baykoca'nın hatırasını yaşatmak için düzenlenen pilav günü ve mahallemizde açtığımız kursların sergisi ve belge dağıtım törenini bir arada yapıyoruz. Soma'da meydana gelen elim kazada hayatını kaybeden 301 maden şehidimizi rahmetle anıyoruz. Osman Gazi'nin kardeşi Savcı Bey'in oğlu olan Baykoca, 1268-1384 yılları arasında yaşamış. Bir ilkbahar gecesi Osman Bey'in bir miktar kuvvet ile ansızın kaleyi basmak için yola çıktığını haber alan Rum tekfuru pusu kurarak onları bekler. Pusu kurulan yerde kanlı bir savaş olur. Bu savaşta Baykoca 16 yaşında şehit olur. Bu savaş, Osmanlı tarihinin başlangıcı sayılmıştır. Tarih 9 Mart 1284. Baykoca, Osmanlı soyundan verilen ilk şehit olmuştur. Toprak suyla ıslanırsa çamur, kanla ıslanırsa vatan olur. Hamzabey Mahallesi'nde her yıl bahar ayında bu pilav günü tertiplenir" dedi.

Halk Eğitim Merkezi olarak bugüne kadar İnegöl'de toplam 176 değişik alanda 790 kursta 19 bin civarında vatandaşa eğitim verdiklerini kaydeden Özdemir, "Ağustos ayına kadar bin 100 civarında kursta 25 bin vatandaşımıza eğitim vermeyi planlıyoruz" şeklinde konuştu. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Osmanlı'nın İlk Şehidi Baykoca, Hem Sergisi ile Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement