Özçimen, Ağız ve Diş Sağlığı Projesine Start Verdi - Son Dakika
Güncel

Özçimen, Ağız ve Diş Sağlığı Projesine Start Verdi

Özçimen, Ağız ve Diş Sağlığı Projesine Start Verdi

"Temiz İnsan Temiz Toplum" projesi kapsamında ağız ve diş sağlığı projesi Vali İbrahim Özçimen'in talimatı ile hayata geçti.

09.11.2012 07:58

Vali Özçimen , Ağız ve Diş Sağlığı Projesi kapsamında 17 bin 883 öğrenciye diş fırçası ve diş macunu dağıtılacağını söyledi.

Ağız ve Diş Sağlığı projesi tanıtım toplantısında Vali İbrahim Özçimen'in yanı sıra Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Vali Yardımcısı Barış Aktan Abant İzzet Baysal Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Duran, Vali Yardımcısı Barış Aktan, İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Arık, İl Milli Eğitim Müdürü Recep Alpdoğan, Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Baran Akan da hazır bulundu.

Ağız ve diş sağlığının, genel vücut sağlığı için önem taşıdığına dikkat çeken Vali İbrahim Özçimen "Ağız ve diş sağlığı, genel sağlığın yaşamsal fonksiyonların ve yaşam kalitesinin önemli bir parçasıdır. Dünya Sağlık Örgütü'nün tespitlerine göre; Diş ve diş eti rahatsızlıklarının, çocuklarda büyüme yetersizliğine, hamilelerde erken doğuma ve düşük ağırlıklı doğumlara, 39-69 yaş grubunda ise 7 kat daha fazla kalp hastalığına neden olduğu belirtilmiştir. Ülkemizdeyse bu gerçeklere rağmen halkımıza ağız diş sağlığı eğitimi yeteri kadar verilememekte ve ağız diş sağlığı hizmetleri olması gerektiği kadar ulaşamamaktadır. Sağlık Bakanlığınca yapılan bir araştırma gelişmiş ülkelerde nüfusun diş hekimine gitme sıklığının yılda beş ülkemizdeyse 1,5 yılda sadece 1 kez olduğunu göstermiştir.

Ağız diş sağlığındaki bu acı gerçeğin nedenleri, ağız ve diş sağlığına ayrılan payın düşüklüğü ve harcamalarında ağırlıklı olarak tedavi edici hizmetlere yönelik olması, ülkemizde okur-yazarlığın, buna bağlı olarak da sağlık okur­yazarlığının ve sağlık kültürünün düşük düzeyde olması, halkımızın ağız-diş hastalıkları konusunda ihmalkar olması ve diş ve dişeti hastalıklarının sağlık sorunu olarak kabul edilmemesi, halkın alım gücünün yetersizliği, kişi başına düşen diş hekimi oranındaki dengesizlik, hamilelere ve 5-6 yaş grubu çocuklara yönelik ağız diş sağlığı eğitim programlarının olmamasıdır. Bu kötü tabloyu değiştirmek için ağız ve diş sağlığı konusunda toplumsal bilinçlenmeyi sağlayacak ulusal politikalara ağırlık verilmelidir."dedi.

Bolu Valiliği olarak özellikle okul çağındaki çocukların ağız ve diş sağlığı ile ilgili olarak bir adım atmak için bu proje hayata geçirdiklerini ifade eden Vali Özçimen "Bolu Valiliği olarak bu konudaki ulusal politikaların yaygınlaşmasını beklemeden, özellikle okul çağındaki çocukların ağız ve diş sağlığı ile ilgili olarak bir adım atılması gerektiğini düşündük. Bu proje ile küçük yaşlarda başlayarak hayatın her noktasında ağız diş sağlığı ile beraber genel sağlığını da düşünen ve koruyan nesiller oluşturmak hedeflenmiştir. Okul Öncesi eğitim kurumlarından başlayarak İlkokul, Ortaokul ve Liselerde okuyan öğrencilerimizin ağız diş sağlığı konusunda sürdürülebilir olumlu davranışlara sahip olması için çalışılacaktır."dedi.

Ağız ve diş sağlığı projesinin Bolu Valiliği, Milli Eğitim Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi , İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Abant izzet Baysal Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Bolu Belediye Başkanlığı, Emniyet Müdürlüğü, Müftülük, Diş Hekimleri Odası ile birlikte yürütüleceğini ifade eden Vali İbrahim Özçimen projenin amacının da Çocuklara küçük yaştan itibaren eğitim yoluyla; ağız diş sağlığının önemini kavratmak, okuldaki ve evdeki yaşantısı aracılığıyla olumlu ama mutlaka sürdürülebilir olumlu davranışlar doğru tutum ve alışkanlıklar kazandırmak olduğunu ifade etti.

Proje kapsamında 17883 öğrenciye bir diş macunu ve bir diş fırçasının dağıtılacağına ifade eden Vali Özçimen proje kapsamında yapılacak işlerden de bahsetti. Vali Özçimen "Öncelikli olarak Öğretmenlere "Ağız diş sağlığı, doğru diş fırçalama, el yıkama vb." konularda eğitimler verilecek.

İl geneli 17883 öğrenciye bir diş macunu, bir diş fırçası ve takip formları dağıtılacak olup, proje sonunda öğretmenleri tarafından öğrencilere özel olarak hazırlanmış başarı belgesi verilecek. Eğitim fakültesinde okumakta olan ve okullara gözlem, uygulama gibi konularda gelen öğretmen adaylarının da "Ağız diş sağlığı, doğru diş fırçalama, el yıkama vb." konularında eğitim almaları ve okullarda öğrencilere bu konuda bilgi vermeleri sağlanacaktır. Okullarda sınıf öğretmenleri tarafından velilere konunun hassasiyeti anlatılarak verilecek diş karnelerinin günlük ve haftalık takibi yapılacaktır.

Ana sınıflanndan başlayarak Özellikle sabah ilk derste ve öğlen ilk derste öğretmen gözetiminde diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak amacıyla diş fırçalama yapılacaktır. Beslenme saati olan sınıfların Öğretmenleri gözetiminde öğrencilerin el yıkamaları ve diş fırçalamaları gözlemlenecek, koordinasyon okul İdareleri tarafından sağlanacaktır.Okullarda yılda iki kez ağız diş sağlığı taramaları yapılarak ağız diş sağlığında sorunları olan öğrencilerin tespit edilerek tedavilerinin yapılması sağlanacak, ağız diş sağlığı koruma alışkanlığı çerçevesinde yılda iki kez diş hekimi kontrolünün yapılmasının önemi vurgulanacaktır."dedi.

Emniyet Müdürlüğü'nce yapılan trafik uygulamalarında konunun sürekli gündemde tutulması için çalışma yapılacağını söyleyen Vali Özçimen "Emniyet Müdürlüğünce yapılan trafik uygulamalarında içinde çocuk bulunan araçlardaki çocuklara sürpriz şekilde diş macunu ve fırça hediye etmeleri sağlanarak konunun sürekli olarak gündemde tutulması sağlanacaktır. İl müftülüğünce yapılan vaaz ve hutbelerde konunun gündemde tutulması sağlanacaktır."dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Özçimen, Ağız ve Diş Sağlığı Projesine Start Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement