Parayön" ile Gençler Ekonomiyi Yönetmeyi Öğrenecek - Son Dakika
Güncel

Parayön" ile Gençler Ekonomiyi Yönetmeyi Öğrenecek

Parayön" ile Gençler Ekonomiyi Yönetmeyi Öğrenecek

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER), J.P. Morgan’dan aldığı hibe ile İngiltere’nin ödüllü sosyal girişimci ve sivil toplum örgütü olan MyBnk’i Türkiye’ye getiriyor.

17.11.2015 14:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER), J.P. Morgan'dan aldığı hibe ile İngiltere'nin ödüllü sosyal girişimci ve sivil toplum örgütü olan MyBnk'i Türkiye'ye getiriyor. Bu kapsamda ülkemizde Parayöne adı ile hayata geçirilecek olan program ile genç nesillerin finansal okuryazarlık bilincini artırılarak, ekonomilerini nasıl yönetecekleri hakkında eğitim verilecek. Konu hakkında açıklamalarda bulunan FODER Başkanı Özlem Denizmen, "Gençlerimiz ve kadınlarımızın finansal bilincinin artması ve bu sistemin içerisinde olması çok önemli bir konudur" dedi.

FODER İngiltere'nin finansal okuryazarlık programı Mybnk'i, J.P. Morgan'dan aldığı hibe ile Türkiye'yeye uyarlayarak Parayön programı adı altında genç nesillerin finansal okuryazarlık bilinci artırarak, ekonomilerini nasıl yöneteceklerini hakkında eğitim vermeye hazırlanıyor. İstanbul başta olmak üzere Ankara, Malatya, Trabzon ve Bayburt'la birlikte toplamda 5 şehirde uygulanacak olan program sayesinde lise son sınıf ve üniversitesi birinci sınıf öğrencileri için eğitim verilecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yapılan 1 yıllık protokol çerçevesinde ayrıca Sevgi Evleri ve Çocuk Siteleri'nde yaşayan gençler için de organize edilecek olan proje kapsamında, interaktif ve yenilikçi yöntemlerle finansal okuryazarlığı ve farkındalığı arttırmak amaçlanıyor. Programın 16 ve 25 yaş arasındaki 6 bin 800 gence ulaşarak Mayıs 2016'ya tamamlanması planlanıyor.

FODER tarafından J.P. Morgan işbirliğiyle gerçekleştirilen projenin lansmanı Beşiktaş Levent'teki Avangarde Hotel'de gerçekleştirildi. Lansmana, FODER Kurucu Başkanı Özlem Denizmen, FODER Genel Sekreteri Yasemin Demirbağ, J.P. Morgan Genel Müdürü Yardımcısı Işık Toktamış ve dernek yöneticileri katıldı. Lansmanda FODER'in tanıtım videosunun gösteriminin ardından yöneticiler kısa bir konuşma yaptı.

Lansmanın ardından proje hakkında açıklamalarda bulunan FODER Kurucu Başkanı Özlem Denizmen, "Atalarımız, 'Ağaç yaşken eğilir' demiş. Genç yaşta edinilen alışkanlıklar, insanı bütün hayatı boyunca takip ediyor. Bizde burada gençlerimize onlar daha maaşlarını almadan, üniversiteden mezun olduktan sonra bu alışkanlıkları şimdiden yerleştirmeyi planlıyoruz. Araştırmaları gösteriyor ki davranış değişikliğinin en etkili olduğu zaman gençlik zamanıdır. Hakikaten atalarımız doğru demiş. Bir de tabi finansal sistemine içerisine dahil olarak kapsayıcılık çok önemlidir. Biliyorsunuz biz Türkiye olarka G-20'de kapsayıcılık konusunu ön plana çıkarttığımız genel konulardan birtanesidir. Bu da gençlerimiz ve kadınlarımızın finansal bilincinin artması ve bu sistemin içerisinde olması çok önemli bir konudur" dedi.

FODER Genel Sekreteri Yasemin Demirbağ ise "Gençlere ve çocuklara yönelik farklı faaliyetlerimiz var. Her yıl dünya ile birlikte küresel para haftasını kutluyoruz. Mart ayının 2. haftasına denk geliyor. 2013 yılında 5 bin çocuk ve gencimizi, 2014'te 10 bin, 2015'de ise 25 bin çocuk ve gencimize ulaştık. Bununla beraber 23 Nisan'da ve 19 Mayıs'ta bütçesini bilen gençler ve çocuklar aktivitelerini yapıyoruz. 2015 yılında da bu aktivitelere başladık ve 6 bin çocuk ve gencimize ulaştık. Aynı şekilde devam edeceğiz keza birçok üniversiteye başvurarak benzer etkinlikleri kendi öğrencileri ile yapmak istiyorlar. Yine onlara da elimizden geldiğince destek oluyoruz. Çocuk ve gençlerimize yönelik olarak yaptığımız en büyük proje Parayön projemizdir. Bu şimdiye kadar Türkiye'de uygulanan sistemden daha farklı bir sistem olarak çocuklara sınıfta anlatmanın yanı sıra öğrenmeye yönelik ve uygulamalı olarak devam ettiğimiz bir projedir. Çok iyi geri dönüşler alıyoruz. Aile ve Sosyal Poltikaları Bakanlığı'na bağlı olan kız ve erkek yurtlarında ve sevgi evlerinde de bu eğitimleri veriyoruz. Çok olumlu da dönüşler alıyoruz. Ayrıca parametre eğitimizde de lise son sınıf öğrencilerine ve hazırlık sınıfı öğrencilerine yönelik olarak da hayata dair tek başlarına nasıl yaşayacakları hakkında bilgi vererek okuryazarlık öğretmeye çalışıyoruz" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Parayön' ile Gençler Ekonomiyi Yönetmeyi Öğrenecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement