Tayland'ın güneyindeki Patani bölgesinde yıllardır asimilasyon ve zulme maruz kalan 3 milyonu aşkın Müslüman Malay, Kurban Bayramı'nı yaşadıkları acıların etkisiyle buruk bir şekilde karşılıyor.
Patani bölgesinde seçme ve seçilme hakkı bulunmayan, yıllardır baskı uygulanan Müslümanlar, inançlarına sarılarak uğradıkları asimilasyona direnmeye çalışıyor.
İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Patani'de yaşayan Müslüman Malaylar'ın yaralarını sarmak için önemli çalışmalar yapıyor. Yoksul Müslüman halka ayni ve nakdi yardımların yanı sıra asimilasyona direnebilmeleri için destek sağlayan İHH, Müslüman yetim çocukları için de yetimhaneler açtı.
İHH Güney Asya Sorumlusu Mehmet Ayduran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı için hayırseverlerin desteğiyle 100 büyükbaş havyanın kesilerek Müslüman Malaylara dağıtılacağını söyledi.
Ayduran, bölge halkına sadece maddi ve ayni yardımlar yapılmadığını, sosyal ve kültürel alanlardaki çalışmaların yanı sıra çeşitli nedenlerle yetim kalan çocukların barınması ve yetiştirilmesi için yetimhaneler kurulduğunu dile getirdi.
İHH'nin bölgede 4 yetimhanesinin faaliyet gösterdiğini anlatan Ayduran, beşinci yetimhanenin de İstanbul'da görev yapan itfaiye personelinin desteğiyle oluşturulduğunu, açılışının bayramda yapılacağını kaydetti.
Kanayan yara Patani-
Tayland'ın güneyinde Malezya sınırı yakınlarında yer alan Patani, İslam ile 1200'lü yıllarda Yemen'den gelen Müslüman tüccarlar sayesinde tanıştı. Kral Antira da 1500'lü yıllarda Müslüman oldu ve Patani İslam Krallığı'nı ilan etti. Bölgedeki hakimiyetini 200 yıl sürdüren krallık, İslamiyet'in yayılmasında etkin rol oynadı.
1700'lü yıllarda başlayan iç karışıklık ve Siyam saldırılarının ardından 1900'lerde İngiltere'nin işgal ettiği Patani, Budist hakimiyetine bırakıldı.
II. Dünya Savaşı sırasında Japonya sömürgesi haline gelen bölge, Japonya'nın savaşta mağlup olmasının ardından 1945'te bağımsızlığını ilan etmesine karşın İngiltere'nin desteğiyle Tayland tarafından işgal edildi. Böylece Müslüman Malaylar üzerinde ekonomik, dini ve sosyal baskıların arttığı bir süreç başladı.
İşgalin ardından ciddi baskıya maruz kalan halk, 1960'lı yılların sonuna doğru direniş amacıyla örgütlendi. Bağımsızlıklarını kazanmaya çalışan Malay Müslümanları, hedeflerine ulaşmak uğruna yaşadıkları acılara rağmen henüz bir sonuç alamadı. - Pattani
Son Dakika › Güncel › Patani'deki Müslümanlar, Kurban Bayramını Buruk Kutluyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?