UNESCO tarafından Diyarbakır'daki Hevsel Bahçelerinin ve surlarının dünya miras listesine alınması üzerine Fikir Masası Platformundan açıklama geldi. Konu ile ilgili dernek binasında basın açıklaması düzenleyen platform üyeleri Şanlıurfa'da bir an önce turizm master planın yapılması gerektiğini duyurdu.
Dernek adına basın açıklamasını okuyan ikinci başkan Mehmet Paydaş "Öncelikle Diyarbakır surları ve ve Hevsel bahçeleri ile birlikte Efes antik kentin UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girmesinden ötürü mutluğumuzu paylaşıyor ve bu konuda emeği geçen tüm kadrolara teşekkür etmek istiyoruz. Bu eserlerin kültürel miras olarak değerlendirilmesi ve bu vesile ile korunacak olması tüm insanlık için çok önemli bir adım olduğu düşüncesindeyiz" dedi.
'DEĞERLERİN FARKINA VARMALIYIZ'
İl genelinde çok sayıda tarihi ve turistik yapıların bulunduğuna işaret eden Paydaş, özellikle bu yapıların ne derece değerlendirilebildiğinin sorgulanması gerektiğini de sözlerine ekledi. Paydaş açıklamasını şu cümlelerle sürdürdü: "Sonuç itibariyle bu değerler tüm insanlığın ortak değerleri olmakla beraber, korunması ve bir sonraki nesillere aktarılmasını sağlamak da, bizlerin ortak kaygısı olmalıdır. Tabi söz konusu bu önemli gelişmelerden sonra ister istemez kentimizin kültürel değerleri ve turizm potansiyeli de tekrar tartışmaya açılmış olacaktır. Böylece tarihin başlangıç noktası olarak nitelendirdiğimiz kentimizin, var olan tarihi ve kültürel değerlerinin yeterince korunup korunmadığı, bu değerlerin bir turizm potansiyeline dönüştürülüp dönüştürülmediği de bu vesile ile tüm kamuoyu nezdinde sorgulanmasına neden olacaktır. Sayısız önemli dini mabetleri, türbeleri, hanları, konakları ile birlikte antik kentlerden tapınaklara ve tarihi yaşam alanlarının bulunduğu kentimizde, bu potansiyeli ne derece kullanabildiğimizi sorgulamamız ve irdelememizin faydalı olacağını düşünüyoruz.
Sadece Göbeklitepenin bilim dünyasında yarattığı etkinin ve tarihsel kronolojiye olan katkısının ne kadar farkındayız.
'KABULLENMİŞ ÇARESİZLİK ANLAYIŞINA KARŞIYIZ'
Dünyanın ilk yerleşim yerinden, ilk üniversitesine, onlarca farklı inancın ve kültürün eserlerini barındıran bu kadim kentin, korunması ve ileriki nesillere aktarılmasını sağlamak için ne yapabiliyoruz. Evet, yanı başımızda çok büyük bir savaş var ve bu savaşın tüm sosyal-kültürel-ekonomik sorunları kentimizde cereyan etmek de. Tarihi dokumuz yada kültürel miraslarımız ne yazık ki çoğu zaman vahşi kapitalizmin yada sonsuz rant anlayışının kurbanı olmakta. Bu ve benzeri sorunlara daha nicelerini de ekleyebiliriz. Ancak biz buradan klasik 'Urfa sahipsiz' tanımlamaları ile başlayan, kabullenilmiş çaresizlik anlayışı ile salt eleştiri kültürü üzerine dayalı bir açıklama yapmayı düşünmüyoruz. Ve bunu doğru da bulmuyoruz. Biz Fikir Masası Platformu olarak buradan bir çağrıda bulunmak istiyoruz. Bu kentin ekonomik, sosyal ve teknik ayaklarını içinde barındıran bir 'Turizm Master Planına' ihtiyacı olduğunu düşünmekteyiz
'TÜM DİNAMİKLER BİR ARAYA GETİRİLMELİ'
Bu planın Yerel yönetimlerden mülki idare amirliğine, üniversitelerden ilgili Sivil Toplum Kuruluşlarına kadar, bu kentin tüm dinamikleri ile birlikte bir çalıştayın yapılarak ortaya çıkarılmasını öneriyoruz. Ortaya çıkacak bu planlama kentin olmazsa olmaz bir yerel politikasına dönüştürülmesi, muhalefetteki siyasal partilerden iktidarın tüm organlarına kadar bu planlamanın hayata geçmesi noktasında sorumluluk almalarını sağlanmalıdır. Böylece yerinden yönetim anlayışına uygun olarak ve katılımcı bir anlayış ile sorunların yerinden tespiti ve çözüm önerileri getirilmiş olunacak. Bunun da kentte yaratacağı dinamizm ile kentin turizm potansiyeline büyük katkısı sağlanmış olacaktır."
(Kaynak: Gazeteipekyol)
Son Dakika › Güncel › Paydaş: Urfa'nın Turizm Master Planına İhtiyacı Var - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?