Türkiye plastik sektörünün durumu, sorunları ve geleceğine yönelik atılması gereken adımlar, stratejik yaklaşımlar, 17 Mart 2015 tarihinde, Gaziantep'te tartışılacak.
Plastik sektörünün şemsiye kuruluşu Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED), kuruluşunun hemen ardından bölge sanayicisine yönelik yoğun çalışmalar yürüten Güneydoğu Plastik ve Kimya Sanayicileri Derneği (GAPLASDER) ve Türkiye'nin en önemli sanayi odalarından biri olan Gaziantep Sanayi Odası'nın (GSO) işbirliğiyle düzenlenecek "Plastik Sektörünün Gelecek Tasarımı İçin Stratejik Açılımlar" başlıklı çalıştay, Gaziantep Divan Oteli'nde yapılacak.
Çalıştay için sektör duyurusu yapıldı!
Türkiye plastik sektörünün geleceğine yönelik her türlü konunun tüm taraflarca ele alınacağı çalıştaya yönelik sektör çağrısı da yayınlayan PLASFED'in çağrısında, Türkiye plastik sektörünün mamul bazında Avrupa'nın 2'nci, dünyanın ise 7'nci büyük sektörü olduğu, 2014 sonu itibariyle sadece mamul bazında 35 milyar dolar üretim ve 14 milyar dolar katma değere ulaştığı, iç piyasanın da yüzde 91'ini karşıladığı vurgulandı. Sektörün yapısal sorunları bulunduğu ve yapısal sorunları aşmada çerçeve bir katkı sunacak olan yüksek katma değerli ürünlere geçişin önemli bir unsur olduğuna dikkat çeken çağrıda, mevcut katma değer yapısı ile 2023 hedeflerine ulaşmanın zor olacağının altı çizildi.
Çalıştay bütün tarafları kapsayacak!
Akademi, imalat, pazarlama, sivil toplum örgütleri ve kamu-karar alıcılar olmak üzere bütün paydaşları bir araya getirerek, özgür bir ortamda sonuç üretmeye yönelik hazırlanan çalıştayın programında, bilgi eşitlemesine yönelik sektör sunumu ardından, beyin fırtınası yöntemiyle ana konular ve geleceğe yönelik öncelikler belirlenecek.
Plastik tüm dünyada stratejik bir ürün ve polimer teknolojilere olağanüstü yatırım yapılıyor!
"Plastik Sektörünün Gelecek Tasarımı İçin Stratejik Açılımlar" başlığını taşıyan çalıştaya yönelik değerlendirme yapan PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, plastik malzemelerin sanıldığının aksine "olağanüstü boyutta" kullanım alanı bulunduğunu, uçaklar, uzay araçları, otomotiv, bilişim, tekstil, tıp başta olmak üzere çok yüksek teknik düzeydeki ürünlerden gıda ambalajlarına kadar hemen her tür kullanıcı ürünü ve diğer sektörlere ürün verdiğini hatırlattı.
Polimer teknolojilerin en fazla Ar-Ge yapılan alanlardan biri olduğunu ve bütün sektörlerin buradan gelecek sonuçlarla yeni ürünleri piyasaya sunacağını belirten Aksoy, "Plastik herhangi bir ürün değil, plastik sektörü de herhangi bir sektör değil. Yakın gelecekte şasileri hatta motor bölümlerinin bir kısmı plastik-polimer tabanlı kompozit malzemelerden üretilmiş araçlara bineceğiz. Kompozit malzemeden yapılmış yolcu uçakları gökyüzüne çıktı bile. Tüketim malzemeleri açısından baktığınızda gıdadan, tekstile her alanda plastik malzemeler var" dedi.
Plastik refahı artırır!
Selçuk Aksoy, plastik malzemelerin girdiği her ürünün maliyetini düşürdüğünü ve karbon izini azalttığını vurgulayarak şunları söyledi: "Plastik malzemeler gıdaların ömrünü uzatır ve bu yolla maliyetlerini düşürür, insanların daha ucuz gıdaya erişimini sağlar. Üretiminde istendiği kadar çoğaltma unsuru bulunduğu için girdiği her üründe maliyeti düşürür. Bugün çok çeşitli, güzel kıyafetler giyebiliyorsak bu plastik teknolojileri sayesindedir. Daha kolay ve ucuz otomobiller alabiliyorsak bunda plastiğin büyük katkısı vardır. Plastikler defalarca geri dönüştürülebilir; üretiminden geri dönüşüm sürecine değin bütün süreçlerinde en az karbon salımı ve su tüketimini sağlayan ürünlerden biridir. Plastikler bu gözle stratejik olarak ele alınması gereken ürünlerdir."
Her alanda çalışmalıyız!
Güneydoğu Plastik ve Kimya Sanayicileri Derneği – GAPLASDER Yönetim Kurulu Başkanı M. Murat Kökoğlu da çalıştayla ilgili yaptığı değerlendirmede, PLASFED ve GSO ile birlikte stratejik bir sektörün Gaziantep'te tartışılacak olmasının önemli bir olay olduğunu kaydetti. Sektörün bütün taraflarının katkı vereceği çalıştayın, plastik ve petrokimya sektörlerinin, mevcut durumlarının, sorunları ve başarılarının ve gelecek vizyonuna yönelik bilgilerinin ortaya çıkacağını vurgulayan Kökoğlu, herkesi katkı vermeye çağırdı.
M. Murat Kökoğlu, "Plastik sektörünün 2023 yılı vizyonu, havacılık, telekomünikasyon, medikal, savunma sanayi gibi ileri teknoloji ve yüksek katma değerli sektörlerde öne çıkmaktır. Geri dönüşümü artırarak kaynak kullanımını azaltmak, üretim teknolojilerinde enerji verimliliğini arttırmak için sektörümüzün stratejik bir öncelikle ele alınması gerekir. Bunu sağlamaya yönelik güçlü bir adımın parçası olmaktan mutluyuz" dedi.
Son Dakika › Güncel › Plastik Sektörünün Geleceği İçin Stratejik Açılımlar Çalıştayı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?