Portekiz'deki sağ görüşlü koalisyon hükümetinde Maliye Bakanı Vitor Gaspar ve Dışişleri Bakanı Paulo Portas'ın istifaları ülkede siyasi krize neden oldu.
Ülkede 2011 yılında yapılan erken genel seçimlerle iktidara gelen sağ görüşlü Sosyal Demokrat Parti (PSD) ile Sosyal Demokrat Merkez-Halk Partisi (CSD/PP) koalisyonu, arka arkaya gelen iki önemli istifa ile bölünme riskiyle karşı karşıya kaldı. PSD'nin lideri ve Portekiz Başbakanı Pedro Passos Coelho, CSD/PP'e bağlı olan Dışişleri Bakanı Portas'ın istifasını kabul etmediğini belirtip, "Ülkemi yalnız bırakmayacağım, istifa etmeyeceğim. Şimdi sakin olma zamanıdır" diyerek, bazı AB ülkelerinin devlet başkanlarının iştirak ettiği toplantıda Portekiz'i temsil etmek üzere Berlin'e gitti.
Bu arada Portekiz Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva'nın yarın Başbakan Coelho'yu ve ardından meclisteki diğer siyasi partilerin liderlerini kabul edeceği belirtildi. Portekiz basını, Portas'ın ardından CSD/PP'ye bağlı diğer tüm bakanların ve devlet sekreterlerinin de istifa etmeye hazırlandığını iddia etti. Portas'ın istifasının, partisi içinde "sürpriz" olarak algılandığı vurgulanıp, hükümetin düşme riskinin arttığına, erken seçime gidilebileceğine dikkat çekildi.
Yapılan yorumlarda, Portas'ın istifasının arkasında yatan sebebin, koalisyonun büyük ortağı PSD'nin son iki yıldır uyguladığı ekonomi politikalarını devam ettirme kararı olduğu belirtildi.
Öte yandan Portekiz'de yaşanan siyasi gelişmelerin AB'yi endişelendirdiği görüldü. Eurogrup Başkanı, Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, "Durum endişe verici. Portekiz'e sorumluluğu üstlenmesi çağrısında bulunuyorum" dedi. AB Komisyonu Başkanı, Portekizli Jose Manuel Barroso da ülkesindeki siyasi durum için "çok büyük endişe duyduğunu" dile getirerek, "Portekiz'deki siyasi durumun en kısa zamanda açıklığa kavuşturulmasını umuyorum" ifadelerini kullandı.
Ülkenin yaşadığı siyasi kriz, ekonomi piyasalarında da etkisini hissettirdi. Lizbon borsası, güne yüzde 6,2'lik düşüş ile başladı. 10 yıllık devlet tahvillerinin faizi ise yüzde 8'in üzerine kadar çıktı.
2011 yılında Troyka ile anlaşma yaparak 78 milyar avroluk kurtarma yardımı alan Portekiz'deki koalisyon hükümeti, geçen 2 yıl içinde ülkeyi krizden çıkarmayı başaramadı. İstifa eden Maliye Bakanı Gaspar, iki yıl önceki açıklamasında, 2013 yılında ülkenin tekrardan ekonomik büyümeye geçeceğini vadetmişti. Yaşam kaliteleri düşen, maaşlarında kesintiler yapılan, çalışma saatleri artırılan Portekizliler ise geçen iki yılda birçok kez sokaklara dökülüp gösteriler düzenledi ve işçi sendikaları da 4 kez genel greve gitti. - Madrid
Son Dakika › Güncel › Portekiz'de Siyasi Kriz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?