Prof. Dr. Bayram 50 Yıl Sonra Böceklerle Karnımızı Doyuracağız - Son Dakika
Güncel

Prof. Dr. Bayram 50 Yıl Sonra Böceklerle Karnımızı Doyuracağız

Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, 50 yıl sonra dünya nüfusunun 9 milyara ulaşacağını ve insanların oluşacak besin sıkıntısını böcek yiyerek gidereceğini öne sürdü.

13.02.2014 15:09

Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, 50 yıl sonra dünya nüfusunun 9 milyara ulaşacağını ve insanların oluşacak besin sıkıntısını böcek yiyerek gidereceğini öne sürdü.

Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, 50 yıl sonra dünya nüfusunun 9 milyara ulaşacağını ve insanların oluşacak besin sıkıntısını böcek yiyerek gidereceğini öne sürdü. Dünyada yenilebilir bin 500 böcek türü bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Bayram, gelecekte savaşların petrolden değil su ve gıda nedeniyle çıkacağını ifade etti.

Gelecek 50 yıl sonunda dünya nüfusunun 9 milyara ulaşmasının tahmin edildiğini söyleyen Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, bu sayıdaki insanı doyurabilmek için şu an üretilenin 2 katı ürün yetiştirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye ve dünyada tarımsal alan sahasının giderek azaldığını ifade eden Prof. Dr. Bayram, Çünkü insanlar şehre göç ediyor. Böyle olunca da 'Bu ürünleri kim yetiştirecek' sorunu ortaya çıkıyor. İnsan nüfusu artarken, gıda miktarı düşüyor. Haliyle yeni bir alternatif çözüm bulmak zorundayız dedi.

Ortaya çıkan tablo sonrası gelinen aşamada ilk akla gelenin böceklerle beslenmek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bayram, Bu çözüm yolu şu anda tabu gibi gelebilir. Ama insan açlığa en fazla 3-5 gün dayanabilir. Bugün kabul etmesek bile açlıktan ölmemek için alternatif ürünleri kabul etmemiz gerekecektir diye konuştu.

Türkiye ve dünyanın gıda kaynakları penceresinden bakıldığında kötü bir tablo ile karşılaşıldığını anlatan Prof. Dr. Bayram, Tarımsal bazlı ürünler için zaman ve araziye ihtiyaç var. Ama arazi ve su azalıyor. Hayvansal olarak düşündüğünüzde para, zaman, yem ihtiyacı söz konusu. Dünyadaki arazilerin daralması, kimyasalların yaygınlığı, su kirliliğine baktığınızda çözüm için farklı bir farklı bir yol çizmemiz gerekiyor. Bugün gelinen noktada, Birleşmiş Milletler, Dünya Tarım Örgütü mesela, böcek çiftliklerinin kurulması için teşvik veriyor. Çünkü böcekler hızlı büyüyor ve doğaya dostlar. Bugün kabul etmesek bile insanlar 50 yıl sonra bu böcekleri besin olarak kullanmaya başlayacaklar dedi.

Günümüz şartlarının aynen devamı halinde beslenme sıkıntısının kaçınılmaz olduğunu belirten Prof. Dr. Bayram şöyle devam etti

50 yıl sonra bu şartlarda oluşması beklenen 9 milyar nüfusun, 1 milyarını savaşlarda azaltmamız gerekiyor. Bu çok insani görünmeyen bir konu. Bu olmayacağına göre diğer alternatifleri yaşama geçirmeliyiz. Bunun için de alternatif besin olarak böceklerin tercihi söz konusu. Böcekler; protein, mineral ve Vitamin bakımından son derece zengin. Böceklerin bir avantajı da 3 hafta gibi kısa bir sürede, hızlı bir şekilde yetişmesi. Bir kilo Eti bir böcekten elde etmek istediğiniz zaman 2 kilo yem, bir kilo büyük baş hayvan Eti için 8 kilo yem kullanmanız gerekiyor. Bununla ilgili 1994'ten bu yana çalışmalar başladı, bölümümüzde bu konuda çalışmalara devam ediyoruz.

Dünyada yenilebilir bin 500 böcek türü olduğunu, Türkiye coğrafyasında ise bu türlerden 5'inin yetiştiğini kaydeden Prof. Dr. Bayram şunları kaydetti

Biz de bölüm olarak Türkiye'deki bu 5 tür üzerine çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugün bu tabu gibi görünüyor. Ama 50 yıl sonra böcek yiyerek birbirimize 'Afiyet olsun' diyecek gibiyiz. Peki, bu konuda bir şey yapamaz mıyız Tabii ki yaparız. Temel önlemlerden birisi doğanın dengesini bozmadan koruyabilmemiz. Yani, doğa ile dost olmamız. Çevreyi, su kaynaklarını hava kalitesini iyi muhafaza edebilmek. Tarım alanlarını kaybetmemek, köyden kente göçü bir şekilde durdurulabilmek bu konuda diğer yapılabilecekler. Çünkü bundan sonraki dönemde gıda oldukça stratejik bir konu olacak. Gelecek yüzyıldaki savaşlar petrolden değil, büyük ihtimal gıdadan, Sudan çıkacak. İnsanlar gıda kaynaklarını kaybetmeye başladıkları sürede, bir yerden yeni kaynaklar yaratmak isteyecek. Bunu savaşla yapmaya çalışacaklar. Geleceğin savaşları petrol veya başka bir şey üzerine değil, su ve gıda üzerine olacak gibi görünüyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Prof. Dr. Bayram 50 Yıl Sonra Böceklerle Karnımızı Doyuracağız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement