Reform İzleme Grubu Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Reform İzleme Grubu Toplantısı

Reform İzleme Grubu Toplantısı

Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirilen ve saat 14.

17.09.2010 20:48

Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirilen ve saat 14.30’da başlayan 22. Reform İzleme Grubu toplantısı saat 17.00 sıralarında sona erdi. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bapğış’ın ev sahipliğinden yapılan toplantıya Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Avrupa Birliği Genel Sekreteri Volkan Bozkır, TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül kameraların karşısına geçerek alınan kararları kamuoyuyla paylaştı.

“ALINAN KARARLAR İLERLEME RAPORUNA OLUMLU YANSIYACAK “

Açıklamayı Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış yaptı. Bağış, “ Türkiye 12 Eylül tarihi itibariyle müzakere masasında çok daha güçlü oturacaktır. Bütün bunları katılan bakanlarla da değerlendirme imkanı bulduk. Referandum sonucunun verdiği heyecanla tüm enerjimizi daha müreffeh ve daha demokratik bir Türkiye idealine adayarak, geçmişteki baskıcı dönemlerin izlerini tamamen sileceğiz. “dedi. Bakan Bağış RİG toplantısında alınan kararlara da değinerek, “ 22. Dönem Referandum İzleme Grubu toplantısında alınan kararlar önümüzdeki dönemde reform çalışmalarını şekillendirecek niteliktedir. Bu çalışmalarımızın her yıl olduğu gibi bu yıl da, Avrupa Birliği Komisyonu tarafından yayınlanacak olan Türkiye İlerleme Raporuna olumlu bir şekilde yansıyacağına inancımız tamdır “ şeklinde konuştu.

HRANT DİNK SUİKASTI DA GÜNDEME GELDİ

Bakan Bağış RİG’in toplantısında 12 Eylül’de yapılan referandumun sonuçlarının değerlendirildiğini de kaydetti. Bağış, “ Anayasa değişikliğinin siyasi kriterler açısından gerektirdiği mevzuat değişikliklerinin yer aldığı bir eylem planının hazırlanmasına ve önümüzdeki ilk Bakanlar Kurulu toplantısına ve daha sonra kamuoyuna sunulmasına karar verilmiştir “ dedi. Bağış kamu denetçiliği kurumuna ilişkin yasal çalışmanın hızla hazırlanması konusunun da ele alındığını kaydetti. Bağış, “ İstinaf mahkemelerinin 2010 yılı sonundan önce faaliyete geçmesi öngörülmektedir. “ dedi. Bakan Bağış RİG toplantısında gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesinin ve AİHM’in konuyla ilgili verdiği kararın ele alındığını da kaydederek,

“Karar aleyhine AİHM Büyük Daire’ye itiraz başvurusunda bulunulmaması yönünde verilmiş olan karar çerçevesinde gelecekte de benzer ihlallerin tekrarlanmasını da engelleyecek, mümkün olan her önlemin alınması kararlaştırılmıştır. “ dedi.

ULUSLARARASI ROMAN SEMİNERİ DÜZENLENECEK

Bakan Bağış, AİHM’e başvurmadan önce Türk vatandaşlarının haklarını arayacakları bir mekanizma oluşturma çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Bağış ayrımcılık konusunda da bütün ders kitaplarının gözden geçirildiğini belirtti. Bağış, tüm uluslararası kuruluşların ve yabancı uzmanların katılımıyla Avrupa Birliği Genel Sekreterliği eşgüdümünde Aralık ayında uluslararası bir seminer düzenleneceğini de belirtti.Bu arada Bağış, çalışmaların yürütülmesinden muhalefet partilerinden de destek istedi. 23. Reform İzleme Grubu toplantısının İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın ev sahipliğinde Kasım 2010’da yapılacağı da belirtildi. Açıklama sonrası Bakan Bağış, bir gazetecinin Türkiye’deki dini özgürlüklerin eksik kaldığı ve bu konunun Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda görüşülmesi için ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a bir öneri gittiği yönündeki sorusuna da yanıt verdi. Bağış, “ Böyle bir dönemde Türkiye’de din özgürlükleriyle ilgili bir sorun var denmesini ben 110 yıl gecikmiş bir demeç olarak değerlendiririm. “ dedi.

Pınar ÇITAK KOYGUN- Özgür ARSLAN- İSTANBUL- DHA

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Reform İzleme Grubu Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement