"Makoplasty" adı verilen robotik teknolojiyle gerçekleştirilen operasyonla sol dizine unikondiler diz protezi takılan hasta, sağlığına kavuştu.
Liv Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı Diz Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Uğur Haklar, Beşiktaş'taki hastane binasında düzenlenen basın toplantısında, "Makoplasty" ile hastanelerinde ilk kez yapılan robotik diz cerrahisi ameliyatına ilişkin bilgi verdi.
Kameralarla, kapalı ameliyatlarla, endoskopik cerrahilerle ameliyatlar yapılmaya başlandığını belirten Haklar, tıpta yaşanan devrimlerden birinin de robotik cerrahi olduğunu dile getirdi.
Uğur Haklar, robotik kollar yardımıyla ameliyatların yapıldığını vurgulayarak, "Çok daha ince ameliyatlar yapmak mümkün. Bu robota bilgiyi önceden yüklüyoruz, robotla beraber cerrah tanımlamayı yapıyor. İşi cerrah ve robot birlikte yapıyor. Bu teknolojiyi ilerletmek için çok çaba var. Günümüzde gelinen en ileri nokta 'Makoplasty' dediğimiz robotik teknolojiyle ortopedik cerrahi. Amerika'da şu anda 155 civarında robot kullanılıyor. İskoçya'da 1, İtalya'da 3 robot var. Gururla söylüyoruz ki Türkiye, Avrupa'da robotik cerrahiyi kullanan 3'üncü ülke. Biz de artık robotik cerrahiyi kullanmaya başladık" diye konuştu.
- "Sol bacağım neredeyse eskisi gibi".
Hastanelerinde ilk kez robotik cerrahi ile diz protezi ameliyatı olan 65 yaşındaki Gülizar Meşeci'ye ameliyatın ilk defa kendisine yapılacağını söylediklerini anlatan Haklar, şöyle devam etti:
"Ameliyat öncesi yapılan tetkiklerde, içteki eklem mesafesi oldukça daralmıştı, ancak dış eklem mesafesi oldukça iyiydi. Hazırlıklarımızın ardından ameliyata başladık. Ameliyatta kemiği robota tanıtmamız gerekiyordu. Biz bunları yaparken ekrana bakarak bulunduğumuz bölgeleri robota tanıttık. Hatayı küçültmek için defalarca sağlamalar yapan bir sistem var. Hatayı sıfıra indirebiliyoruz. Her aşamada kontrolle devam ediyoruz. Hastaların ameliyat bölgelerine zarar vermemek için özel kıyafetler giyiyoruz. Ameliyatta çok detaya hakimiz. Burada unutmamak gerekir ki, protezlerin güzel yerleştirilmesi maalesef yetmiyor. Protezlerin birbiriyle olan uyumlarının çok iyi olması gerekiyor. Planlamaları yaptıktan sonra robotu devreye sokuyoruz. Robot bize yol gösteriyor. Diz hareket etmesine rağmen, biz bu işi doğru yapabiliyoruz. Bu kadar doğrulukla bu işi yapmaya olanak sağlayan bir sistem bu."
Haklar, Meşeci'nin kendilerine geldiğinde bastonla yürüyebildiğini, ameliyattan 5 gün sonra hastanın sol dizini oynatabildiğini, üzerine basabildiğini, dizini bükebildiğini, ancak sağ dizdeki sorunun ilerlemiş olması nedeniyle o dize total diz protezi yapmak zorunda kaldıklarını ve bunun iyileşme sürecinin biraz daha uzun olacağını ifade etti.
Hasta Gülizar Meşeci de, "Doğru dürüst yürüyemiyordum. Ağrıdan uyamıyordum. Kitlenme ve şiddetli ağrılarım vardı. Şimdi ise sol bacağım çok iyi, diğeri de iyi olmaya aday. Onun da yüzde 50 daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Sol bacağım neredeyse eskisi gibi. Üzerine basabiliyorum. Fazla bir şikayetim yok. Ben Uğur hocama güvendim. Kendisine ve ekibine çok teşekkür ediyorum" diye konuştu. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Robotik Cerrahi ile Sağlığına Kavuştu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?