Roma'da Uluslararası Libya Konferansı - Son Dakika
Güncel

Roma'da Uluslararası Libya Konferansı

Roma\'da Uluslararası Libya Konferansı

İtalya Dışişleri Bakanı Mogherini: “Uzun, zorlu ve bazen de yavaş gidecek demokratik geçiş sürecinde, Libya yalnız değildir, uluslararası toplum, eşlik etmeye hazırdır”

07.03.2014 01:03

İtalya'nın ev sahipliğinde ikincisi gerçekleştirilen " Libya'ya destek amaçlı Uluslararası Bakanlar Konferansı"ndan, terör tehdidi altındaki demokratik geçiş sürecindeki ülkeye uluslararası toplumun desteği yinelendi.

İlki, 12 Şubat 2013'te Paris'te düzenlenen konferansın ikincisini, İtalya Dışişleri Bakanlığı, 35 ülke ve Libya'daki geçiş sürecinde görev alan yedi uluslararası kuruluşun katılımıyla yaptı.

Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun temsil ettiği konferansın ardından ev sahibi İtalya Dışişleri Bakanı Federica Mogherini, Libyalı mevkidaşı Muhamed Abdülaziz ve Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi Tarek Mitri ortak basın toplantısı düzenledi.

Uygulanması gereken projelerde Libya'nın kapasitesini sarsması gerektiğini aksi takdirde durumun düzelmeme riski olduğunu ifade eden konferansın ev sahibi bakanı Mogherini, Libyalı yetkililere tutarlı çabaları hayata geçirme çağrısı yaptı ve uluslararası toplumun onları desteklediğini dile getirdi.

Mogherini, "Uzun, zorlu ve bazen de yavaş geçecek demokratik geçiş sürecinde, Libya  yalnız değildir, uluslararası toplum, eşlik etmeye hazırdır" dedi.

İtalyan diplomasisinin bir numarası, Libyalıların, uluslararası toplumun şu ana kadar yaptığı taahhütlerini karşılamak için sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiğini de söyledi.

Güvenlik ve siyasi istikrar konularının birbirine bağlı olduğunu ve şimdiye kadar bunları bir zeminde biraraya getirmede eksikliğinin olduğunu kaydeden Mogherini, "Yönetim ve güvenlik konularında aldığımız bazı somut girişimlerin uygulamasını izlemek üzere önümüzdeki haftalarda Türkiye'de buluşma taahhüdünde mutabık kaldık" ifadesini kullandı.

Libya Dışişleri Bakanı Muhamed Abdülaziz de ülkesinde ulusal diyalog sürecinin başladığını belirterek, bunun toplumun tüm kesimlerinin katılımı olmadan gerçek bir barış olmasının mümkün olmadığını dile getirdi.

Abdülaziz, uluslararası topluma mesaj göndermek için insanoğluna saygı ve kültür tohumları ekmeleri gerektiğini dile getirdi.

BM Libya Özel Temsilcisi Tarek Mitri ise "Libyalılar kendi geleceklerini seçmeliler. BM, kendi önceliklerini empoze etmek için orada değil" dedi.

Mitri, "Libya'da her türlü formla diyalog halinde olmalıyız. Kimseyi dışlamamak için çalışıyoruz. Siyasi diyalog başlatan bu çabaları ve uluslararası yardımın koordinasyonu yoğunlaştırmalı" diye konuştu.

Öte yandan, İtalyan bakan Mogherini, gizli gündem maddesi halini alan Ukrayna konusunda da Libya konferansının, dün Paris'ten sonra bugün de Roma'da diyalog yolunu açtığını belirtti.

Mogherini, bugün Roma'da oluşan Ukrayna için temas grubu önerisinin de iyi tepkiler alması durumunda siyasi çözüm yolu olabileceğini kaydetti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise ülkesinin "Ukrayna temas grubu" ile batılı partnerlerini daha net anlamak istediğini söyledi. - Roma

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Roma'da Uluslararası Libya Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement