Roma?yı Kurtarmak İçin Seferberlik Başladı - Son Dakika
Güncel

Roma?yı Kurtarmak İçin Seferberlik Başladı

Roma?yı Kurtarmak İçin Seferberlik Başladı

Dha DIŞ HABER - Roma'yı kurtarmak için seferberlik başladı -?O süpürgeyi ancak yetkililerin kafasına indirmek için elime alırım? Ekonomik krizin vurduğu İtalya'nın başkenti Roma, bütçe yetersizliği, yönetim zaafı ve yolsuzluk skandalları gibi nedenlerle yeterince temizlenemeyince, adeta bir çöp kente dönüştü.

28.07.2015 16:57

Dha DIŞ HABER - Roma'yı kurtarmak için seferberlik başladı

-?O süpürgeyi ancak yetkililerin kafasına indirmek için elime alırım?

Ekonomik krizin vurduğu İtalya'nın başkenti Roma, bütçe yetersizliği, yönetim zaafı ve yolsuzluk skandalları gibi nedenlerle yeterince temizlenemeyince, adeta bir çöp kente dönüştü. Ferzan Özpetek'in 'Hamam' filminin başrol oyuncusu Alessandro Gassman da bu nedenle, ellerine süpürge, faraş ve çöp poşetleri alarak, Romalıları kendi şehirlerini temizlemeye çağırdı.

Namı diyar 'Ebedi Şehir' Roma can çekişiyor. Turizm yıldızı haline gelmesinde efsane Yönetmen Federico Fellini'nin 'Tatlı Hayat' filminin katkısı büyük olan, tarihle yaşamı iç içe bizlere sunan antik kent, 'çöp şehir' olarak anılır oldu.

Konteynırlardan taşan çöp yığınları, caddelerin ve kaldırımların kirliliği, sprey boyalarla yazılar yazılmış duvarları, ulaşımdaki ciddi aksamalar ve neredeyse her Cuma düzenlenen grev, 4 milyona yakın nüfuslu kentin imajını ciddi şekilde zedelemeye başladı.

Dürüst bir yönetici olarak anılan, ancak yönetim kabiliyeti konusunda sorgulanan ve Başbakan Matteo Renzi'nin partisi PD'den olan Roma Belediye Başkanı Ignazio Marino istifaya zorlanıyor.

Bu sorunlar üzerine belediye meclisinden istifalar peş peşe gelirken, neredeyse hükümet tarafından da yalnız bırakılmış olan Marino, bu sorunları çözmek için gereken bütçeyi hükümetin belediyeye sağlamadığından yakınıyor.

Bir de bunun üstüne, kenti adeta ele geçirmiş olan ve her önemli ihalede parmağı olan mafya organizasyonları, rüşvet ve yolsuzluk skandalları ekleniyor.

Nitekim geçtiğimiz aylarda 'Mafya Başkenti (Mafia Capitale)' adlı operasyonlarda, onlarca bürokrat, belediye meclis üyesi ve Romalı işadamı gözaltına alındı, tutuklandı.

Marino'ya artan baskıların perde arkasında, mafyaya kapıları kapatmış olmasının yer aldığı öne sürülse de, kentlilerin çoğu O'nu, 'Vizyonsuz bir başkan' olmakla itham ediyor.

Romalılar, 'Dünyanın en güzel şehrini kim mahvetti' sorusunun cevabını arıyor.

ÖZPETEK DE ŞİKAYETÇİ

35 yılı aşkın süredir Roma'da yaşamını sürdüren ünlü Yönetmen-Senarist Ferzan Özpetek de sık sık Twitter hesabından Roma'nın kirliliği konusunda dert yanıyor, bunca yıl yaşadığı kentin bu hale gelmesinden duyduğu üzüntüyü ifade ediyor.

Özpetek, Roma'daki kirliliğe ilişkin paylaşımlarda bulunan, 'RomaFaSchifo (İğrenç Roma)' adlı sitenin Twitter hesabına da sık sık destek veriyor.

Sıcaklıkların da artmasıyla sokaklardaki çöp kokusu yoğunlaşmaya başlayınca, şehirliler isyan noktasına geldi.

'O SÜPÜRGEYİ ANCAK YETKİLİLERİN KAFASINA İNDİRMEK İÇİN ELİME ALIRIM'

Ferzan Özpetek'in ilk filmi olan Hamam'ın başrol oyuncusu, ünlü aktör Alessandro Gassman da Twitter'da 'RomaSonoIo (Roma Ben'im)' adlı bir kampanya başlatarak Romalılara, ellerine süpürge, faraş ve çöp torbalarını alarak, şehri temizleme çağrısı yaptı.

Bu, kenti ayağa kaldırmak adına önemli bir 'popüler girişim' olarak nitelense de, birçok sosyal medya kullanıcısı buna, 'Ben vergimi ödüyorum. Kenti temizlemek benim değil, vergilerimi alan yetkililerin görevi. O süpürgeyi elime ancak yetkililerin kafasına indirmek için alırım' diye tepki gösterdi.

Birçok kentli ise bu çağrıyı olumlu bularak, 'Nihayet birileri, basiretsiz yöneticilere karşı sesini yükseltti' diye destek verdi.

'Kamu yararı için gönüllüler (volontari per i beni comuni)' yazılı mavi yelekler giyen binlerce kişi sosyal medyada, 'Roma Ben'im' başlıklarıyla, bulundukları bölgeyi temizlerken çekilmiş fotoğraflarını paylaştı.

Romalıların dışında göçmenlerin de çöpleri toplamaya destek verdiği, imajlar dolaşmaya başladı.

BELEDİYE BAŞKANI DA BU GİRİŞİMİ TAKDİR ETTİ

Belediye Başkanı Ignazio Marino da, Facebook hesabından paylaştığı iletide, aktör Gassman'ın çağrısını takdir ettiğini belirtti.

Bugüne kadar bu sorunun üstesinden gelmek için çok şey yaptıklarını, ancak buna rağmen Roma'nın halen yeteri kadar temiz olmadığını kabul eden Marino, 'Çalışmalarımızın somut sonuçlarını, önümüzdeki haftalar ve aylarda alacağız' dedi.

Marino ayrıca, şehrin iyileşmesi için çaba gösterenlere, özellikle kentlileri seferber eden aktör Gassman'a teşekkür etti.

NEW YORK TIMES ROMALILARI KIZDIRDI

Bu arada, New York Times ve The Guardian gibi prestijli yayınların da sayfalarına bu sorunu taşıması olayın boyutlarını uluslararası boyuta taşıdı.

Roma'nın kirliliğine ilişkin haberi geçen hafta birinci sayfasına taşıyarak, 'Sihirli Roma'nın güzelliği batıyor' ifadelerini kullanan New York Times gazetesi Romalıları kızdırdı.

Daha sonra Twitter hesabından, 'Roma'da mı yaşıyorsunuz Oradaki hizmet ve yaşam kalitesi hakkındaki deneyiminizi bize anlatın' diye bir ileti paylaşan New York Times, tepkilerden kurtulamadı.

Buna yapılan yorumlar arasında, 'Zamanınızı, suç ve adaletsizlikle dolu şehirlerde yaşayan Amerikalılara ne düşündüklerini sormak için harcamanız daha iyi olur?, 'Siz Amerikalılar şaka yapıyor olmalısınız?,

'Neden Roma için bu kadar endişeleniyorsunuz, bunun arkasında kim var' ve 'Roma Amerikalılarla dolu ve kendi tuvaletlerinde yaşıyormuş gibi yaşıyorsunuz burada' dikkat çekti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Roma?yı Kurtarmak İçin Seferberlik Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement