Rumi Suite'in Dünya Prömiyeri Bremen'de Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Rumi Suite'in Dünya Prömiyeri Bremen'de Yapıldı

Rumi Suite\'in Dünya Prömiyeri Bremen\'de Yapıldı

Zülfü Livaneli'nin Mevlana Celaleddin Rumi'nin İngilizceye çevrilen şiirleri üzerine bestelediği "Rumi Suite The Eternal Day" (Sonsuz Gün) adlı yeni müzik eserinin dünya prömiyeri Almanya'nın Bremen kentinde yapıldı.

27.10.2013 10:28

Zülfü Livaneli'nin Mevlana Celaleddin Rumi'nin İngilizceye çevrilen şiirleri üzerine bestelediği "Rumi Suite-The Eternal Day" (Sonsuz Gün) adlı yeni müzik eserinin dünya prömiyeri Almanya'nın Bremen kentinde yapıldı.

Livaneli'nin bir Doğu-Batı müziği sentezi olan yeni eserini seslendiren dünya genelinden seçkin müzisyenler, Livaneli ile müzikseverler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı.

Bremen'de Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (Hochschule Bremen) ile Bremen Üniversitesi işbirliğinde devam eden "Türkiye Haftası" etkinlikleri kapsamında Bremen Radyosu'nun ünlü Sendesaal'de düzenlenen prömiyere, Türkiye'nin Hannover Başkonsolos Yardımcısı Abdullah Metin Durmuş, Hamburg'dan Avrupa Parlamentosu (AP) eski Milletvekili ve iş adamı Vural Öger ile Almanya genelinden çok sayıda müziksever yer aldı.

Bremen Sendersaal Müdürü Peter Schulze, Mevlana Celalettin Rumi ve Livaneli hakkında bilgiler verdi.

İki bölümden oluşan eseri başarıyla icra eden Türk, Alman ve Amerikalı sanatçılar Uli Beckerhoff, Romy Camerun, Burcu Karadağ, Henning Schmiedt, H.D. Lorenz ve Uli Moritz sanatseverler tarafından ayakta alkışlandı.

Sanatçılara teşekkür eden Livaneli, "Bu benim "Rumi Suit-Sonsuz Gün" adlı, Mevlana Celalettin Rumi'nin İngilizce şiirleri üzerine yaptığım caz ve bizim enstrümanlarımızın karıştığı çağdaş eserin ilk sunumuydu. Hayata geçirmekten çok memnun olduğum, muhteşem müzisyenler ve şarkıcılar tarafından sunulan eserimin, bundan sonra Türkiye'de olduğu gibi dünyanın her yerinde çalınacağını  sanıyorum" dedi.

Alman müzikseverler tarafından çok etkileyici olarak nitelendirilen eser hakkında Başkonsolos Yardımcısı Durmuş, "Mevlana Celalettin Rumi'nin eserleri İngilizce sözlerle caz tarzında ele alınmış. Ney, Doğu ezgileri hissettiren bu caz tarzın içine bir mistik hava katmış" diye konuştu.

Eski AP üyesi Vural Öger de "Piyano ile Ney bir arada şaheser bir müzik dinledik. İnanılmaz bir Doğu-Batı müziği sentezi gerçekleştiren Livaneli'yi tebrik ediyorum" ifadesini kullandı. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Rumi Suite'in Dünya Prömiyeri Bremen'de Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement