Rusya Devlet Başkanı Putin, Moldova Cumhurbaşkanı Dodon ile Bir Araya Geldi - Son Dakika
Güncel

Rusya Devlet Başkanı Putin, Moldova Cumhurbaşkanı Dodon ile Bir Araya Geldi

Rusya Devlet Başkanı Putin, Moldova Cumhurbaşkanı Dodon ile Bir Araya Geldi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Moldova Cumhurbaşkanı İgor Dodon Kremlin sarayında bir araya geldi.

31.10.2018 20:56

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Moldova Cumhurbaşkanı İgor Dodon Kremlin sarayında bir araya geldi. Dodon, görüşmede son dönemde yükselen kilise kriziyle ilgili, "Moldova Kilisesi Rus Ortodoks Kilisesi'ne bağlıdır" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moldova Cumhurbaşkanı İgor Dodon ile başkent Moskova'daki Kremlin Sarayı'nda bir araya geldi. Putin ve Dodon'un iki ülke arasındaki stratejik ilişkiler ele aldığı görüşmede bölgede yaşananlar değerlendirildi. Putin, "Moldova Bağımsız Devletler Topluluğu'nda (BDT) önemli bir ortağımız. Geçtiğimiz yıl iki ülke arasındaki ihracat yüzde 40 arttı. Bu yılın ilk yarısında bu rakam yüzde 14'ü buldu. Bu ilişkilerin daha da artacağını düşünüyorum" dedi.

"Moldova Kilisesi Rus Ortodoks Kilisesine bağlıdır"

Ukrayna Ortodoks kilisesinin bağımsızlığını ilan etmesi krizini değerlendiren Dodon, "Son zamanlarda 6 önemli stratejik ortaklığımız var. Manevi değerlerimiz açısından ortak çıkarlarımız var. Moldova Kilisesi Rus Ortodoks Kilisesi'ne bağlıdır. Ayrıca ekonomik açıdan Rus pazarı Moldova ihracatının yüzde 90'ına sahip bulunuyor. Moldova Cumhuriyeti'nin 27. yılında Rusya, Moldova'nın bir numaralı yatırımcısı konumundadır" diye konuştu.

"Transdinyester sorununun çözümünde Rusya en önemli ortak"

Dodon, Moldova'da bulunan ve tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Transdinyester Cumhuriyeti sorununun çözümüne dair de açıklamalarda bulundu. Birleşmiş Milletler'in (BM) Rus barış gücünü Transdinyester 'den çekme talebini değerlendiren Dodon, "Rusya, Transdinyester sorununun çözümünde stratejik ortağımızdır. Geçtiğimiz yıl Transdinyester lideri ile 4 kez görüşme gerçekleştirdik. İstişarelerimiz devam ediyor ve bu yılın sonuna doğru Transdinyester lideri ile bir kez daha bir araya geleceğiz. Bir kez daha Rus askeri barış gücünün Transdinyester 'de barış için garantör olduğunu belirtmek istiyorum. Hem sağ hem sol ideolojiyi benimseyen vatandaşlarımızın ezici çoğunluğu bizim gibi düşünüyor" dedi.

Dodon'dan Avrasya Ekonomik Birliği teşekkürü

Dodon, Avrasya Ekonomik Birliği'ne Moldova'nın gözlemci statüsüyle kabul edilmesini değerlendirerek, "Son olarak Rusya'nın inisiyatifiyle Moldova'nın Avrasya Ekonomik Birliği'ne gözlemci statüsüyle kabul edilmesinden dolayı teşekkür ediyorum. Bu bizim ilk deneyimimiz. Başkanlık düzeyinde 2 kez çalışma grubuna katıldık ve bundan sonraki tüm formatlardaki toplantılara katılacağız. Rusya ile stratejik ortaklığımız derinlemesine devam edecek " şeklinde konuştu. - MOSKOVA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Rusya Devlet Başkanı Putin, Moldova Cumhurbaşkanı Dodon ile Bir Araya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement