Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Keyman: Başkanlık Sistemi Türkiye'ye Zarar Verir - Son Dakika
Güncel

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Keyman: Başkanlık Sistemi Türkiye'ye Zarar Verir

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Fuat Keyman, Başkanlık sisteminin hem AK Parti'ye hem de Türkiye'ye zarar vereceğini iddia etti.

10.05.2014 12:58

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Fuat Keyman, Başkanlık sisteminin hem AK Parti'ye hem de Türkiye'ye zarar vereceğini iddia etti. Keyman, buna gerekçe olarak da, başkanlık sistemine geçebilmesi için ülkede atılması gereken çok sayıda adımı gösteriyor.

Başkanlık sistemini, Amerika'nın Sesi'ne değerlendiren Fuat Keyman, cumhurbaşkanının AK Parti'den çıkacağını belirterek, "Ya Erdoğan, ya Gül olacak. Fakat 30 Mart seçimlerinden sonra daha net olarak ortaya çıktı, Türkiye'nin kendi iç dengelerini koruyacak belli konularda atılımlar yapması gerekiyor. Örneğin demokrasisinde atılım yapması gerekiyor. Orta gelir tuzağı dediğimiz, ekonomisi iyi bir duruma geldi. Daha nasıl iyiye gidebilir? Burada bir atılım yapması gerekiyor. Dış politikada bir atılım yapması gerekiyor. Halk arasındaki kutuplaşma ve güven eksikliği sorunu konusunda atılım yapılması gerekiyor. O yüzden de hemen parlementer demokrasiden başkanlık sistemine geçmek yerine bu alanlarda reform yapması gerekiyor. Bu alanlarda reform yapmadan başkanlığa geçerse, o zaman çok daha farklı sorunlarla karşılaşabilir. Örneğin bir taraftan çok güçlü bir başkan olabilir. Öbür taraftan, güveni çok düşük, kutuplaşmış bir toplum yapısı olabilir. Demokrasisi çok eksik bir toplum yapısı olabilir. O yüzden de Türkiye bu alanlarda reform yapmalı. Zaten yeni cumhurbaşkanının temel işi de bu olması gerekiyor isimlerin ötesinde" dedi.

Keyman, muhalefetin her kesimden oy alabilecek güçlü bir adayla cumhurbaşkanlığı seçimlerine gitme ihtimalinin ise düşük olduğunu savunuyor.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Keyman: Başkanlık Sistemi Türkiye'ye Zarar Verir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement