Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, yaşlı ve engellilerden oluşan 400 bin kişiye evde bakım hizmeti verildiğini ve net asgari ücretin ellerine geçmesinin sağlandığını söyledi.
Şahin, Evde Sağlık Hizmetleri Derneği'nce (EVSAD) Gençlik Parkı Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sempozyumu"nun açılışına katıldı.
Açılışta yaptığı konuşmada, evde sağlık ve sosyal hizmetlerin Bakanlık olarak üzerinde titizlikle çalıştıkları bir alan olduğunu belirten Şahin, Şeyh Edebali'nin "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" mirasını sosyal devlet olarak özümsediklerini dile getirdi.
Şahin, toplumsal huzur ve barışın sürdürülebilir kalkınmadan geçtiğini, bunu başarmak için de sosyal devletin güçlendirilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Yeni doğan her bireyin eşit fırsatlardan yararlanması, özellikle de eğitim ve sağlık hizmetlerine eşit şekilde ulaşabilmesi gerektiğine inandıklarını ifade eden Bakan Şahin, Türkiye'nin maddi kaynağının vatandaşın yaşam kalitesinin yükseltilmesi için kullanıldığını ifade etti.
Fatma Şahin, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün güçlü ve aktif bir şekilde sorunlara çözüm bulabilmek için çalıştığını anlatarak, engellilerin önündeki bütün engelleri kaldırmayı ve yaşlıların da maddi ve manevi olarak toplumun içinde, ailelerinin yanında, potansiyellerini kullanarak yaşamalarını amaçladıklarını söyledi.
Aileyi bir arada tutmanın bugün yaşanan birçok soruna panzehiri olduğunu ifade eden Şahin, "Bireyi güçlendirmek, aileyi zayıflatmadan, bireyi aile içerisinde güçlendirmek, 'ya o ya o' değil, 'hem o hem onun artık yükselen bir değer olduğunu görüyoruz" diye konuştu.
Aile temelli politikaların bütün dünya için değer kazandığına dikkati çeken Şahin, şöyle devam etti:
"Şu anda 400 bin kişiye, hem yaşlımıza hem engellimize evde bakım hizmeti veriyor ve net asgari ücretin ellerine geçmesini sağlıyoruz. Sosyal devlet olarak buna inanıyoruz. Yaptığımız çalışmanın doğru olduğunu biliyoruz ama birtakım eksikliklerimizi de gidermek, bugün bu sempozyumun sonunda bakanlıklarımız arası, yerel yönetimler arası koordinasyonu sağlamak ve daha verimli bir süreci yönetmek durumundayız.
Mali olarak destek verdiğimiz, buna ayırdığımız bütçeyi ne kadar engellimizin ve yaşlımızın sağlığını iyileştirmede, onların mutluluğunu sağlamakta kullanıyoruz- Etki analizlerine baktığımız zaman daha yapmamız gereken çok iş var. Bu 400 bin kişinin evine mali olarak destek girmesine rağmen, bakım veren kişinin yeterince bilgi sahibi olmamasından kaynaklı sorunların yaşandığını biliyoruz. Sertifikasyon sistemiyle onları daha eğitimli, daha bilinçli hale getirmek için çalışmalar yapıyoruz. Bir taraftan özel rehabilitasyon sistemini bir taraftan da devletin rehabilitasyon sistemini alternatif olarak koyuyor, bir taraftan da gündüz bakım sistemini güçlendirmeye çalışıyoruz."
-"Sosyal yardım ve sosyal hizmet anlayışı birleşmeli"-
Şahin, mali destek alanların sayısına bakıldığında evde bakımın önemli bir hizmet olduğunu vurgulayarak primsiz ödemelerin de kendilerine bağlandığını, bu kısmın bilgi ve teknolojik altyapısının bütünleşik sistemle uyumlu hale getirildiğini söyledi.
Bakan Şahin, "Şu anda 120 bin kişi, bu yeni hizmetten istifade etmek için beklemektedir. İnşallah iki ay içerisinde de bu 120 bin kişinin ekonomik ve sosyal analizleri yapılarak, hak ettikleri yardımı hızlı bir şekilde alacakları sistemi hayata geçireceğiz" dedi.
Sağlık Bakanlığı'nı önemli bir ortak olarak gördüklerini kaydeden Şahin,
"Daha önceki bakanımızın 10 yılda koyduğu büyük bir emek, büyük bir gayret var. Hepimizin şahit olduğu büyük bir deneyim var. Şimdi inşallah Sayın Bakanım(Mehmet Müezzinoğlu), bir bayrak yarışı olarak bunu alıp, millete hizmet etme yolculuğunda deneyimini o da kullanacak. Güçlü bir ekip var, bu iş bir ekip çalışması. Biz, Bakanlık olarak büyük bir ortağız" dedi.
Sosyal devlet sisteminin şu anda talep odaklı çalıştığını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Benim fakirim, fukaram gelemeyebilir, hakkını arayamayabilir, siz gidip onu bulacaksınız" dediğini anımsatan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunun yolu, ASDEP dediğimiz önemli bir projeden geçiyor. Gelip başvurmadan gidip bizim onu bulacağımız bir sistemi hayata geçirmek için de Kırıkkale ve Karabük'te önemli bir pilot çalışmayı yaptık. 25 bin aileyi uzmanlarımız tek tek ziyaret ettiği zaman, en güçlü dediğimiz eğitim ve sağlık alanında dahi birtakım sıkıntıların devam ettiğini, o yüzden bizim mutlaka sosyal yardım ve sosyal hizmet anlayışını birleştirmemiz gerektiğini, bazen ekonomik olarak verdiğimiz desteğin evdeki sorunu çözmeyip daha farklı sorunlara neden olabildiğini gördük. Çünkü ekonomik olarak verdiğimiz sosyal yardım sisteminde, zihinsel özürlü bir anne, alkolle mücadele eden bir baba varsa mutlaka sağlık yönünden hemen onların tedavisinin yapıldığı, mali desteğin ailenin yaşam kalitesini yükseltecek hale dönüştürülmesi gerekiyor. Bu bakımdan da bu yeni dönemde, yeni sistemlerimizi güçlü bir ortaklık ve koordinasyonla yönetmemiz gerekiyor."
Büyük bir emanet ve sorumluluk taşıdıklarını dile getiren Fatma Şahin, vakıf medeniyetini sosyal devlet anlayışıyla birleştirerek 2023'e dünyanın en büyük ekonomisi içine girme hedefine ulaşırken güçlü toplumu yakalamayı amaçladıklarını söyledi.
Muhabir: Eda Ünlü Özen-Merve Yıldızalp
Yayıncı: Tolga Özgenç - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Şahin: 400 Bin Kişiye Evde Bakım Hizmeti Veriliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?