Sanayici Standartları Belirleyen Konumuna Geçmeli - Son Dakika
Güncel

Sanayici Standartları Belirleyen Konumuna Geçmeli

Sanayici Standartları Belirleyen Konumuna Geçmeli

TSE Başkanı, sanayicilerin dünya standartlarında üretim yapma statüsünden çıkıp, standartları belirleyenler konumuna geçmesi gerektiğini söyledi.

12.03.2013 19:40  Güncelleme: 13:52

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) üyelerine, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) hizmetlerinde yüzde 40 indirim sağlanması amacıyla protokol imzalandı. Anemon Otel'deki imza törenine, MTSO Başkanı Bülent Koşmaz ile TSE Başkanı Hulusi Şentürk ve Manisalı sanayiciler katıldı. Törende konuşan MTSO Başkanı Koşmaz, protokol ile TSE belgesi olmayan ve olan tüm üyelerine önemli indirimler sağlanacağı dile getirdi. Protokolün kapsamı hakkında bilgi veren Koşmaz, "Üyelerimizi üretimden satışa desteklemek gerekiyor. Bu destek, üretim çeşitliliğine ve kalitesine önemli katkılar sağlayacaktır. Yaptığımız bu protokolle üyelerimizin üretim maliyeti azalacak. TSE'den belgesi olan üyelerimizin, buradan alacakları kalibrasyon hizmetlerinde yüzde 40, kalibrasyon eğitim hizmetlerinde ise yüzde 30 indirim sağlanacak. Ayrıca TSE'den belgesi olmayan üyelerimize TSE'den alacakları kalibrasyon hizmetlerinde yüzde 30, kalibrasyon eğitim hizmetlerinde ise yüzde 20 indirim uygulanacak" dedi.

DÜNYADA STANDARTLARI BELİRLEYEN ÜLKE OLMALIYIZ

TSE Başkanı Hulusi Şentürk, dünyanın artık standartlar üzerine kurulduğunu ancak Türkiye'nin standartları belirleme konusunda etkin bir ülke olamadığını dile getirdi. Şentürk, "ABD, İngiltere, Fransa, Almanya başta olmak üzere gelişmiş ülkeler dünyada standartları belirleyen ülkeler olabilmek için yoğun çaba sarf ediyorlar. Türkiye'de sanayici standartlara uygun üretebilmek ile o kadar meşgul ki, standartları belirleyen olmak için çaba sarf etmiyor. Akademisyenlerimizde reel ekonomiden o kadar uzak ki stardart faaliyetlerinin içinde yer almanın farkında değil. Bu nedenle Avrupa'nın belirlediği standartlarla üretim yapan sanayiciler gerçeği ile karşılaşıyoruz. Artık standartları belirleyen bir ülke olmak konumundayız" diye konuştu.

SANAYİCİNİN SORUNU ÇÖZMEK İÇİN BÜYÜK ÇABA HARCIYORUZ

TSE Başkanı Şentürk, sanayicinin belgelendirme ve denetim konusunda yaşadığı sıkıntılara çözüm bulmak için 2012 yılından beri ciddi adımlar attığını dile getirdi. Özellikle sanayicilerin belgelendirme konusunda maliyetini aşağıya çekebilmek amacıyla Türkiye'de 1580 dış denetçi görevlendirdiklerini hatırlatan Şentürk, "Bu dış denetçilerimiz sayesinde sanayicimizin belgelendirme maliyeti yüzde 30 ile 60 arasında bir düşüş yaşanacak. Hedefimiz dış denetçi sayısını 10 bine çıkarmak. Ayrıca yurt dışında ofis sayımızı ise 28'e ulaştırdık. Şuanada kadar yatırım karar aldığımız laboratuvarların kararı ise 300 milyon dolar civarında" dedi.

Şentürk, sanayicilerin TSE'nin ihtiyaç çağrısına yeteri kadar cevap vermediğinin altını çizerek, şunları söyledi: "Hangi konularda ihtiyaçları olduğunu belirlemek için sanayicilerimize 70 bin anket gönderdik. Bunun sadece 1000 tanesi bize döndü. Sanayicinin gerçek ihtiyacını belirleyip, ona göre yatırımlar yapacaktık. 'Hadi şuraya bir laboratuvar yapalım' deme lüksüne sahip değiliz. Sanayiciden tek ihtiyacımız ihtiyaçlarını bize yazılı olarak bildirsinler. Ankara'da bu yazılı ihtiyaçları belirlemek için özel bir ekibimiz var. Her biri tek tek inceleniyor."

Konuşmaların ardından MTSO Başkanı Koşmaz ile TSE Başkanı Şentürk protokolü imzaladı. - Manisa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sanayici Standartları Belirleyen Konumuna Geçmeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement