EMRAH YAŞAR - Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneğinin (SGDD) Avrupa Birliğince (AB) finanse edilen Eskişehir Çok Yönlü Destek Merkezi tarafından açılan resim kursuna katılan çeşitli ülkelerden mülteci ailelerin çocukları, hayallerini tuvale yansıttı.
"Çocukların elinden kadın ve barış" temalı resim sergisi, yarın Sazova Bilim, Sanat ve Kültür Merkezi bünyesindeki Masal Şatosu'nda sanatseverlerin izlenimine sunulacak.
Çok Yönlü Destek Merkezi Sorumlusu Ayşe Erarslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte 10 aydır faaliyet gösterdiklerini, bu süreçte yaklaşık 10 bin kişiye farklı alanlarda danışmanlık hizmeti verdiklerini belirtti.
Eskişehir Çok Yönlü Destek Merkezinde kurulan sanat atölyesindeki kursa katılan çocukların yaptıkları resimleri incelerken bir sergi açmaya karar verdiklerini ifade eden Erarslan, şöyle konuştu:
"10-17 yaşlarındaki çocukların çalışmalarını Eskişehir halkıyla buluşturmak istedik. Bu amaçla Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile görüşmeler gerçekleştirdik. Sergimizi yediden yetmişe beğeniyle ziyaret edilen Sazova Bilim, Sanat ve Kültür Merkezi içerisinde bulunan Masal Şatosu'nda 19 Ocak'ta sanatseverlerin katılımı ile izlenime açacağız."
Erarslan, sergide 10 çocuğun resimlerine yer verileceğini belirterek, "Toplam 20 resmin olduğu sergide, resimlerle beraber o resmi çizen çocukların aktardıkları hikayeler de yer alıyor. Bu kısa hikayeler, toplumsal anlamda pek çok noktaya parmak bastığı gibi resimlerin arka planında yatan yaşanmışlıkları anlamak açısından da önem arz ediyor. Sergimiz bir ay açık kalacak." ifadelerini kullandı.
"İnsan hayatı için barış çok önemli"
14 yaşındaki Afganistan uyruklu Arzu Fulat, 2 yıldır Eskişehir'de yaşadığını belirterek, yaptığı resimde barış ve kadını anlatmak istediğini söyledi.
Kadınların da bir asker olabileceğini resmettiğini ifade eden Fulat, şunları dile getirdi:
"Kadın askerin resmini tuvale çizdim çünkü kadınlar daha merhametlidir. Çocukları çok severler. Çocuklar ise minnettarlık duygusu içinde ona çiçek veriyor. Barış, benim için her şey demek. Barış olmadan hiçbir şey yapamayız. Eğitim hayatımız olmazdı. İnsanların hayatlarını yaşamaları için barış önemli bir şey. Benim yaşadığım ülkede savaş olduğu için okula gidemedim, bu yüzden Türkiye'ye geldik. Burada yaşamaktan dolayı mutluyum. Zor günlerimizde bizim yanımızda olan Türkiye Cumhuriyeti devletinin yöneticilerine ve halkına teşekkür ediyorum."
"Türkiye olmasaydı yaşayamazdık"
13 yaşındaki Irak uyruklu Zeynep Muhammed de Türkiye'ye gelmeden önce uçak ve bomba seslerinden çok fazla etkilendiğini ancak burada korkularından kurtulduğunu dile getirdi.
Türkiye'nin, kendisi ve ailesi için büyük bir öneme sahip olduğunu söyleyen Zeynep Muhammed, "Türkiye olmasaydı yaşayamazdık, resimlerimi yapamazdım. Türkiye'de ilk önce dil bariyerini aşıp Türkçeyi öğrenmek istiyorum. Bu şekilde en azından Türk vatandaşlarıyla bir araya gelebilir, konuşabilirim. Hedefim sanat okullarından birinde eğitim görüp, ressam olmak." ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Güncel › Savaş Mağduru Çocuklar Hayallerini Tuvale Resmetti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?